[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Narancsos csirkemell
Hozzávalók: 1 csésze 100 % -os narancslé,1 evőkanál narancshéj,1/2 teáskanál szerecsendió,1/2 teáskanál currypor,só,bors,személyenként 2 szelet hús.
A narancslében elkeverjük a fűszereket,majd beletesszük a csirkemelleket és 2-3 órán keresztül pácoljuk.
Olajon megsütjük,ráöntjük a páclevet,hozzáadunk 3-4 evőkanál húslét amiben simára kevertünk 2 teáskanál lisztet.
Nagyon finom,pikáns étel |
Mustáros-tejfölös hús
Hozzávalók: 1/2 liter tejföl,fokhagyma ízlés szerint,2-3 evőkanál mustár,só,bors,fejenként 2 szelet csirke vagy pulykamell.
A tejfölbe belekeverjük a mustárt,reszelt fokhagymát,sót,borsot. Belemártjuk a hús szeleteket,tepsibe tesszük,ráöntjük a maradék fűszeres tejfölt,lefedjük és 180-200 fokon megsütjük.
|
Csirkebomb sajtmártással
Csirkét sózzuk,borsozzuk,majorannázzuk majd tepsibe rakjuk.
Hagymát,fokhagymát,paprikát és paradicsomot karikázunk rá,lefedjük és 200 fokon megsütjük.
Sajtmártás: 10 dkg margarin,10 dkg liszt,1/2 liter forró tej,20 dkg sajt,só,bors,szerecsendió
A margarinból,lisztből rántást készítünk,majd felöntjük a forró tejjel és kiforraljuk. Levesszük a tűzről , ízesítjük,hozzáadjuk a reszelt sajtot.
Ha a husi kész körettel,sajtmártással tálaljuk.
Fini |
Diós kifli
Hozzávalók: 60 dkg liszt,20 dkg zsír,20 dkg porcukor,20 dkg dió,2 tojássárgája,1/2 cs. sütőpor
Az anyagokat összegyúrjuk,fél órát pihentetjük.
Hengereket sodrunk,majd kifliket formázunk belőle. 200 fokon megsütjük.
Még melegen megforgathatjuk vaníliás porcukorban,vagy ha kihűlt a kifli végeit csokiba márthatjuk.
Finom,porhanyósaprósüti |
Angol citromos
Hozzávalók:
2 egész tojás,15 dkg margarin,20 dkg liszt,20 dkg cukor,1 citrom reszelt héja,4 evőkanál tej,1/2 cs. sütőpor.
1 citrom leve,3 evőkanál porcukor
Tojást,cukrot,citromhéját,a lágy margarint habosra keverjük,hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
Papírral bélelt tepsibe öntjük,200 fokon sütjük. Igen hamar sül!
Közben a citrom levéből és a porcukorból szirupot főzünk és a kisült,forró sütire kanalazzuk
Ez egy kisebb tepsi méretű adag( kb. 28x20 ) Én mindig duplát sütök,mert imádja a családom!
Készítettem már naranccsal is,úgy is nagyon finom |
Ecetes sós süti
Hozzávalók: 70 dkg liszt,5 mokkáskanál só, 2 csomag margarin, 1.5 dl víz, 2 evőkanál ecet 10 %-os!
Mindent összegyúrunk,lehetőség szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük,de minimum két órát.
Kinyújtjuk kb. 2 cm vastagságúra,különböző formára szaggatjuk,vágjuk. Megkenjük tojssal,megszórjuk sajttal,szezámmaggal,köménymaggal.mákkal stb.
200 fokos sütőben sütjük.
Nagyon finom,omlós nasi |
Hókenyér ( sütés nélkül )
Hozzávalók: 25dkg margarin,25 dkg porcukor,3 evőkanál liszt,3 evőkanál kókuszreszelék,1 egész tojás,25 dkg háztartási keksz darabokra törve.
Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a margarint,belekeverjük a porcukrot,a liszttel elkevert kókuszt,az egész tojást.Jól kikeverjük és hozzáadjuk a kekszet. Átforgatjuk,majd folpackkal bélelt őzgerinc formába tesszük. Ha kihűlt hűtőbe rakjuk és jól megdermesztjük.
|
Fűszeres csirke
Lisztbe belekeverünk sót,borsot,reszelt fokhagymát,pirospaprikát.
Beleforgatjuk a csirke darabokat és tepsibe tesszük. Megrakjuk hagymakarikákkal,megszórjuk reszelt sajttal.
Tetejét meglocsoljuk olajjal kevert tejföllel. Lefedjül és megsütjük.
Nincsenek konkrét mennyiségek megadva,mert mindenki annyit készít, amekkora a családja kapacitása |
Csirkemell őzgerinc formában
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell,20 dkg sajt,2 egész tojás,2x20 dkg bacon,4 evőkanál tejföl,4 evőkanál liszt,só,bors.
Elkészítés: a húst felkockázzuk,besózzuk. A tejfölt,lisztet,tojást,sót,borsot és 15dkg sajtot összekeverjük,majd beletesszük a húst és átforgatjuk.
A formákat megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük a szalonnával( keresztbe). Beleöntjük a húsos masszát és betakarjuk a szalonnával. Megkenjük egy kis tejföllel és rászórjuk a sajtot.
180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Ha kész ráborítjuk egy tepsire és pár percre visszatoljuk a sütőbe,hogy a szalonna megpiruljon.
Melegen,hidegen egyaránt nagyon finom
Van fényképem is,de nem tudtam feltölteni sajnos |
Lőrinz Lászlóné
Felmerült az igény a Zebratortára, hát gyorsan leírom ezt a receptet is. Igazából egy nagyon régi és nagyon egyszerű, kalácsszerű süteményről van szó, ne ijedjetek meg a mintától:)
Hozzávalók: 38 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 5 tojás, 1 csomag vaníliáscukor, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!), 2,5 dl olaj, 1,25 dl langyos víz, egy csipet só.
A cukorot és a vaníliáscukrot és a tojássárgákkal elkeverem, azután mehet bele a víz, majd az olaj is. A lisztben elkeverem a sütőport, és apránként ezt is hozzáadagolom, állandó kevrés mellett. Végül mehet bele a csipetnyi sóval keményre vert tojásfehérje is. Persze csak óvatosan, nehogy összetörjön! Azután kettöntöm a masszát, és az egyik felébe elkeverem a kakaóport. Egy lecsatolhatós oldalú tésztaformát kibélelek sütőpapírral, és elkezdem belekanalazni a tésztát. Két evőkanál fehér, arra két kanál kakaós, nem kell vele ügyködni, szétterül és megzebrásodik magától. 160C fokra előmelegített sütőben 45 percet sütöm, és már csak díszíteni kell!
|
Kőrine Ibolya (sajátkészítésű hidegtál) 2009.05.
|
faciendum@tvn
Aimás palacsinta
* 3 kisebb méretű, savanykás alma (lereszelve összesen kb. 200 g)
* 2 tojás
* 200 g liszt
* 5 dl tej
* 50 g olvasztott vaj
* 2 ek kristálycukor
* csipet só
sütéshez
* 1-2 ek olaj
tálaláshoz
* fahéj
* porcukor
1. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük.
2. A többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát keverünk, a végén belefograjuk a reszelt almát.
3. Lefóliázva a hűtőbe tesszük kb. 2 órára.
4. A palacsintasütőt pár csepp olajjal felforrósítjuk és kb. egy merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére. Az almás palacsinta esetében, a reszelt almadarabok miatt kevésbé érvényes a klasszikus palacsintasütéskor bevált módszer, hogy körkörös mozdulatokkal a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben. Ha kell, rásegítünk a palacsinták megfordítására használt spatulával a tészta és az alma egyenletes elterítésében.
5. Közepesnél kicsit magasabb lángon mindkét felét aranyszínűre sütjük. Tányérra csúsztatjuk és tiszta konyharuhával letakarjuk, míg a többit sütjük. (Ebből a mennyiségből 9 db vastag palacsinta lett.)
6. Fahéjas porcukorral meghintve, félbehajtva tálaljuk. (Vastagsága miatt feltekerni nem igazán lehet..)
|
Könnyű, gyors desszert mézimádóknak és az aszalt gyümölcsök kedvelőinek!
Hozzávalók: 10 dkg aszaltszilva, 10 dkg aszalt sárgabarack (de lehet bármilyen más aszalt gyümölcs is), 80 dkg méz, 6 dkg szeletelt mandula, 6 dkg dió, egy-két csipet fahéj, egy kevés reszelt citromhéj, vaj.
A mandulát és az összeaprított diót kevés vajon megpirítom. Az aszalt gyümölcsöket a magkeverék felével, a citromhéjjal, a fahéjjal és a mézzel turmixgépben krémesítem, azután vizes kézzel golyókat formázok belőle. Meghengergetem a maradék magban, egy órácskát a hűtőben pihentetem, és már készen is van!
|
Kismackó:
Póréhagymás, sonkás galuska Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 7 tojás, 50 dkg liszt, 2 bögre víz, só, 30 dkg füstölt, főtt sonka vagy tarja, 5 dkg vaj, 1 szép szál póréhagyma, 1 darabka sajt.
A vajat egy nagy és mély serpenyő aljába teszem, és a karikára vágott póréhagymát megfonnyasztom rajta, majd az edényemet lehúzom a tűzről. A sonkát kockacukornyi darabokra metélem, és a hagymára teszem.
Egy tálba három tojást ütök, alaposan felhabosítom, egy kis sót adok hozzá, majd a lisztet és a vizet. Ha minden rendben, akkor kellő sűrűségű nokedlitésztát kapok a végén.
Vizet forralok, sót hintek bele. Nokedliszaggatón keresztül apránként a forrongó vízbe eresztem a tésztám. Várok, amíg feljön, leszűröm, és a sonkás póréhagymára teszem. Kicsit átkeverem, majd újabb adag tésztát készítek. Mikor elfogy a tészta, akkor újra tűzre teszem a tálat, a tésztára ráütöm a maradék tojásokat, az egészet alaposan átforgatom, és még egy-két percig főzöm.
Tálaláskor egy kevés sajttal megszórom. Fejes saláta javasolt mellé.
|
Pné Veronikától (TVN)
Kacsasütés képekben!
|
Gyors süti
3 egész tojást 1 tejfölös pohár cukorral felverni. Ebbe belekeverni 1 pohár tejfölt, 2 tejfölös pohár lisztet, 1 csomag sütőport, 1 csomag vanilliás cukrot, 1/2 tejfölös pohár olajat. Ezt kivajazott lisztes tepsibe önteni, majd lekvárt belepötyögtetni. Esetleg meggyet vagy csokidarabokat beleszórni. Diót is szórhatsz bele, de akkor a tésztához keverj egy kis darált diót és egy picivel kevesebb lisztet. Gyorsan kész van és finom. |
Habos háztető
A tésztához: 5 tojás, 5 kanál cukor, 5 kanál liszt, egy fél sütőpor.
A krémhez: 40 dkg porcukor, fél citrom leve, 20 dkg vaj, két fél marék darált dió, egy kanál rum, 15 dkg darált keksz.
Elkészítés:
Öt tojásból piskótát készítünk.
A következő krémet tesszük rá: 20 dkg porcukrot, fél citrom levével és 10 dkg vajjal kikeverünk, és a kihűlt tésztára tesszük. 10 dkg vaj, 20 dkg porcukrot kikeverünk, 15 dkg darált kekszet, két fél marék darált diót, egy kanál rumot adunk hozzá. A tészta tetejére kenjük. |
Bögrés süti
1 bögre liszt 2 tojás 1 bögre olaj 1 bögre tej 1 csomag sütőpor 1 bögre kakaópor
a tojást széttválasztjuk sárgáját össze keverjük a lisztel olajjal a tejjel a sütőporral és a kakaóporral.a fehérjét kemény habbá verjük és óvatösan öszekeverjük az előbb összekevertekkel.ezt enyhén kivajazött tepsibe öntjük és 30-40 percig sütjük.
lehet beletenni meggyet,diót, kókuszt,ezt 1-2 bögrével vagy ahogy szeretnék a sütit kakaópor nélkül is lehet csinálni.
jóétvágyat kivánok hozzá! egyszeű és finom sütemény. |
Ananászbundás csirkemell
-2 nagyobb csirkemell
-40 dkg konzervananász
-1 közepes fej vöröshagyma
-4 evőkanál vaj
-3 dl tejföl
-1 csokor petrezselem
-4 tojássárgája
-só,őrölt bors
-3-4 evőkanál zsemlemorzsa
A mandulás golyóhoz:
-60 dkg burgonya
-só
-2 tojás
-15-20 dkg liszt
-4 evőkanál szeletelt mandula
A sütéshez:
-olaj
A csierkemellet lebőrözzük, húsát a csontról lefejtjük, sóval, borssal bedörzsoljük. A megolvasztott vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát.
A tűzről levéve hozzáadjuk a nagyon apróra vagdalt ananászt, a tejfölt, a tojássárgákat. Megsózzük, őrölt borssal és felaprított petrezselemmel fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy képlékeny masszává váljon.
A csirkemelleket kevés olajon hirtelen átsütjük, azután olajjal kikent tepsibe fektetjük. Az ananászos masszával beborítjuk őket, a masszát kicsit rá is nyomkodjuk. Előmelegített sűtőben 220 C fokonon 30-35 perc alatt megsütjük.
Amig sül, elkészítjük a mandulás golyókat. Ehhez a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztitjuk és még melegen összetörjük. Beleütjük a tojást, megsózzuk és kevés liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk.
Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, amelyeket előbb szeletelt mandulában meghempergetve bő, forró olajban aranybarnára sütünk. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük és az ananászbundás hússal együtt tálaljuk. Külön tálkában ananászbefőttet is kínáljunk mellé!
Csulika/Őszirózsa
|
|
Túrótorta linzer alapon
Hozzávalók:
tészta:
-35 dkg liszt,
-2 tojás sárgája
-1 cs. sütőpor,
- 1 dl tejföl
-10 dkg cukor,
-20 dkg margarin
Ezeket összegyúrom, 2 adag lesz belőle a felét lefagyasztom, jó lesz legközelebb.
Túrókrém: 4 tojás sárgája,
1 cs. vaniliás cukor
-1 cs. vaniliás pudunkpor /főzős/
-1/2 l tej
-50 dkg túró
-16 dkg porcukor
Gépi habverővel mindent összekeverek. Teljesen folyik, de ilyennek kell lennie !!
Kivajazni egy kapcsos tortaformát, megszorni liszttel. A fél adag tésztát belesimitani, ráöntjük a túrós krémet és kb 1 órát sütjük közepes lángon /160 fok/
6 tojás fehérjét kemény habbá verni, majd 10 dkg porcukrot hozzáadni, azzal is verni. Rásimitjuk a már megsült torta tetejére és 5 percre visszatolni a sütőbe. A formában hagyjuk kihülni.
Csulika/Őszirózsa
|
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
|