Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 


"Mosolyt a szájszélre! Szeretetet adni, minden áron!"

 





Szeretettel köszöntelek oldalamon!

 

Ahol dolgoztam!

 



Életem kezdete, hogyan lettem szakács 
 
Erdélyi családból származom. Nagyapám sokat beszélt erdélyről, így utánanéztem, hogy miért mentem szakácsnak. A történelem ismétli önnmagát- mondás szerint-. Ükknagynénémé volt a Szováta fürdői kastély, ahol sok vendég megfordult. Olyan sós volt, hogy az emberek fennmaradtak a tetején. Olyan meleg, hogy tojást lehetett bizonyos helyeken főzni. Megmaradt, egy lyukas evőkanál (ezüst), ami még onnan való, pedig a kastély leégett. Azóta is székelynek tartom magam.
 
Megemlékezve az Erdélyí rokonokról legyen itt az
 
Erdélyi HIMNUSZ
 

 

 

 
 
Édesapám, mindenképpen fotóművészt szeretett volna belőlem nevelni. Ezért a
 
képzőművészeti gimnáziumba felvételiztetett. A kényszerűséget soha nem
 
szerettem, ezért a gimnáziumból kimaradtam.
 
Egyik nap, megkérdezte, akarok-e minden nap első osztályú étteremben
 
ebédelni? Nem
 
értettem a kérdést. Elmentem egyik nap felvételizni a vendéglátó-ipari suliba
 
 
felvételizni a VI. kerületbe. A biztos felvételi érdekében másnap az V. kerületbe
 
is. Itt megkérdezték, van-e  ikertestvérem. -Természetesen egyke vagyok,
 
feleltem. Mi szeretne lenni? Felszolgáló vágtam rá. Csak cukrász vagy szakács
 
szakra van felvétel! Húst melyik szakon lehet enni? – kérdeztem. Csak a
 
szakácson . - volt a válasz. Akkor szakács leszek. – Így lettem szakács.
 
 
Nagyon megtetszett a szakma, ezért sokat tanultam, és kiváló tanulóként
 
végeztem. / Nem
 
véletlen, mivel olyan mestereim voltak, mint a Walter Bandibácsi, Venesz József,
 
Túrós Emil, Túrós Lukács, Horváth László, akiknek nagyon sokat köszönhetek.
 
Többször vettem részt szakmai versenyeken, ahol négyszer lettem „Ifjú
 
Mester”.
 
A „Pannóniánál”, már 19 éves koromban konyhafőnök (Chef ) lettem. Majd
 
bekerültem a
 
húszfős utazó keretbe. Dolgoztam, Ausztria, „Nyugat” Németország, több
 
városában. Amire gondolni se mertem, a „Bayerichse Hoff-ban” is
 
dolgozhattam. A másik legnagyobb
 
élményem, Kitzbühel, ahol a világ legrangosabb síversenyeit rendezik. Főztem
 
az akkori német kancellárnak, Walter Schél úrnak, aki személyesen
 
megköszönte a finom falatokat.
 
A "Warszava" (Varsó) étteremben kezdtem a "Pannóniánál", majd budán a
 
"Zöldfa" éttrem következett. Ezután külföld és Balaton. "Hotel Európa" Siófok.
 
Balatonedericsen "Kisbetyár csárda" (gebinben), Ismét Siófokon a "Csárdás
 
étterem",  télen az "Apostolok étterem". Nyáron az elsőosztályú "Matróz
 
étterem" (mely délelőtt, előszőr itt volt önkiszolgáló a Balatonon). Télen a
 
"Pannónia hidegkonyha". Majd külföld tavasszal, nyáron az újonan nyílt "Neptun
 
Hotel", külföld után Siófokon a "Motel", ahol volt olyan nap, hogy esténként
 
3000 enber vacsorázott (19 órától-01 óráig). Családi okok miatt (fiam
 
lépgúti betegsége miatt az orvos javasolta, Somogyi Jenő /"bátyám"/
 
vezérigazgató úr engedélyezte, egy évre a Fonyódi "Delta étteremben"
 
dolgoztam. Budapesten a kínai "Vörös Sárkány", ez volt magyarországon az
 
első. Következett ismét a Balaton "Európa Hotel", ismét külföld. Nagyon sok
 
híres emberrel iosmerkedhettem meg. Találkoztam "Clinton elnök
 
úr" (ameriokai), személyi felszolgálójával aki a Zindelfingeni étterem
 
tulajdonosa volt. /Hívott, hogy Suttgartban, nyit egy éttermet, legyek ott
 
konyhafőnök /a szívem hazahúzott/. Zindelfingen azért is érdekes volt, mivel az
 
első este csak magyarul beszélgettek a vendégek, és a tulaj kérte fordítsak.
 
Megmondtam, hogy tanuljon meg magyarul, mivel láthatja a magyar világnyelv.
 
A "Bajor királyi udvarban" is volt egy jó eset. Elromlott a vízvezeték, hívták a
 
karbantartót, aki megjelent, és rögtön a Qazimodó jutott eszemben, amit el is
 
mondtam félhangosan a kollégámnak. Erre az illető közbeszólt, a TE
 
nagybátyád (természtesen magyarul)!
 
A finom magyar ételek megtették hatásukat, mivel a főnökség meghívott minket
 
a "Trader Vic's" étterembe (Bajor királyi udvarban van), ahol exotikus éttermek
 
szakácsai dolgoztak /maláj, indonéz stb./. Iylen csodálatos kiszolgálásban még
 
soha nem volt részünk. A különles ételről nem is beszélek /éhes lettem most
 
mikor írom/. A hely a berendezés, az illat, a kiszolgálás fantasztikus volt.
 
Ezüsttálon hoztak a vacsora végén illatosított, langyosított ruhaszalvétát, és
 
természetesen citromos vizet. A kínált cigarettákat, mindenkinek
 
egyenkéntgyújták meg gyufával.
 
A kellemes finom, egzotikus vacsora után, jött a megérdemelt munka a
 
"Tükörteremben" a szállodában. 
 
Három hét után, indultunk a következő helyre,  Kitzbühelbe. A német-osztrák
 
határon megállították a buszunkat, elvették az útlevelünket, de nem engedtek
 
minket kiszállni. Eltelt egy óra semmi, már a legrosszabbra gondoltunk, mivel a
 
"vasfüggöny" mögül jöttünk. Kémleltük egymást, ki lehet a "bibi" a csapatban.
 
Nagyon feszült volt a hangulat. Két óra múva megjelentek a határőrök,
 
rendőrök, és a csoport vezetője, nevetgélve. Majd közölték mehetünk tovább,
 
jó utat! Mint kiderült, egy doboz zöldség (spárga), volt a "bibi", mivel nem
 
tudták, mennyi vámot kell rá fizetni. Késő este fáradtan (főleidegileg),
 
érkeztünk meg. Itt fogadott minket a szállodaigazgató. Rögtön közölte, hogy
 
menjünk a szállásunkra, és együnk azt amit hoztunk, mert "cigányokat" nem
 
enged be. Húsz perc múlva megérkezett a német-osztrák szálló tulajdonosa.
 
Mikor megtudta, miért állunk az utcán, kérette az Igazgatót, akit rögtön
 
"kirúgott", helyette a tulajdonossal érkező egyik úr átvette az igazgatást.
 
Azonnal az étterembe mentünk, ahol az étlapról választhattunk vacsorát. A volt
 
igazgató, a zenészek holmiját akarta cipelni, akik elutasították, és tudtára
 
adták, hogy nem segítenek neki visszakerülni. Ott így működik a rasszizmus. 
 
Másnap, bementem dolgozni, mivel én készítettem az álmásrétest, ezért kértem
 
a chéfet, hogy adjon nekem 505-ös lisztet, egy eredeti magyar süteményhez,
 
az álmásréteshez. Leküldött a cukrászokhoz, ahol megkérdezte a főcukrász
 
mihez kell. Megismételtem, hogy egy eredeti magyar süteményhez kell.
 
Mosolyogva mondta, nézzek a hátam mögé, mivel kb. 100 adag vár
 
sütésre. Ekkor közölte, hogy ez igazából osztrák étel. Hát így jártam a magyar
 
ételekkel. 
 
Itt találkoztam először Walter Schéll úrral az NSZK kancellárjával. Nagyon 
 
csinos személyi titkárnője elárulta, mit szabad az exelenciásúrnak enni. De a
 
Walter Schéll úr ezt keresztűlhúzta, és finom töltöttkáposztát evett.
 
Természetesen sült szalonnával, füstölt kolbásszal és lángolt karajjal. Annyira
 
ízlett a magyar konyha, hogy sokat kellett neki főzni. Még a magyaros
 
szervíz készletet is megvásárolta. Nagyon szerette a "Fogast Kárpáti" módon,
 
mivel a paprikás-kapros szaftban lévő rákfarkak is nagyon ízlettek. A "rácz
 
ponty" fenséges volt számára. Az "Eszterházy rostélyosról" is áradozott. A
 
legjobbnak (édességek), a "Kecskeméti barack pudng" ízlett. A "Somlói
 
galuskáról", nem is szólva. (Sajnos, konyháink felszerelése /itthon/ legalább 30
 
évvel levannak maradva. A bőséges, minőségi élelmiszerkínálatról ne is
 
beszéljünk)
 
Szeretnék visszatérni a "Pannóniához" és az általam, és régi kollégák által
 
becsben tartott, emlékezetes budai "ZÖLDFA" étteremhez. Bekerülésem
 
története. 
 
A VI.ker. Vendéglátó Vállalatnál, a "LIDÓ" étteremben együtt dolgoztunk, az
 
első igazi mesteremmel HORVÁTH LÁSZLÓ (tanár úrral, van aki így ismeri).
 
Mindig is példaképem volt, emberségben, szakmai tudásban. Mivel láttam, hogy
 
mehetek a "Pannóniához" rögtön igent mondtam. A "Warsó" étteremből, ahol
 
konyhavezető voltam (19 ébvesen), Papp Tíbor igazgató úr át akart vinni a
 
Zöldfába, akkor mondtam, hogy mivel igen fiatal vagyok, kérem, hogy régi
 
mesteremmel együtt mehessek. Nagy alapfizetést kértem, melyhez a
 
vezérigazgató (Somogyi Jenő) személyes aláírására is szükség volt. Így
 
kerültünk ismét egy csapatba Horváth László mesteremmel (nehezen állt rá a
 
csábításra, sokat kértem, hogy jöjjön. Mert a "Lidó" étteremben akart maradni,
 
de szerencsémre sikerült). Megtanított, hogy az emberekkel, hogy kell bánni,
 
minidig igaznak kell hozzájuk maradni. A hangot nem muszáj felemelni, érvekkel
 
is lehet jó dolgokat elérni. Igazi EMBERT ismertem meg, amikor az írányítást
 
tanította. Sok külföldi útja után, elment az iskolába tanítani. Nagyon sajnáltam.
 
De itt dolgoztunk együtt Benke Lacival is (Laci bácsi /igaz nálam fiatalabb/), és
 
Kállai Jenővel is, akit régen én neveztettem ki a "Kis ROYAL" chéfjének. Nagyon
 
jó és erős csapat volt. Egyik helyettesem Hatolkai Szaniszló volt. A "Zöldfa"
 
éttermet, első osztályúvá szerették volna helyezni, annyira megvoltak elégedve
 
a vendégek. Rengeteg bulit rendeztünk, farsangi bál, ahol beöltöztem,
 
boszorkánynak, és kint főztünk a vendégek előtt. 
 
Következtek a Balatoni évek, minden nyáron. Dolgoztam a "Gyetvai Jani bácsil"
 
a Siófoki "Európa" szállóban. Majd felkértek a "Matróz" étterem nyitására
 
(I.osztályú étterem volt este, ezt vezettem), délelőtt ez volt az első
 
"Önkiszolgáló" a Balatonnál. Vicc is volt a "Luda Matyiban" /ujság/, ahol a
 
Parlament előtt beszélgetnek ketten, és kérdezi, az egyik- Hova állunk sorba?
 
Hát a Siófoki önkiszolgálóhoz! -volt a válasz. A következő évben a "Csárdás"
 
étterem konyhavezetője lettem. Winkler úrnak mindig az volt a kérése, hogy a
 
töltött káposztába "kövesszünk" füstölt csülköt. Karajt nem lehetett kapni. Ott
 
kezdtünk használni burgonyakeményítőt, mert a nagy meleg miatt a staubolt
 
ételek mindig felforrtak. A burgonyakeményítő, mivel nem tartalmaz sikért,
 
megoldotta a problémát. Folyt következik...................   
 
Kórházban voltam, de már javulófélben vagyok!
 
Sokat köszönhetek, Dr.Oreskovich Károly belgyógyász főorvos úrnak. Nem is
 
szólva a "vámpírokról", akik csodálatosan vettek vért. (Andi nővér /a fiús
 
részlegről/, Eta, Csilla, Zsuzsa, Éva, Trixi nővérek). Andi nővé tartsa meg ezt a
 
jó ízes nevetést, mindig jól jött. Etus nővér, légy mindig ilyen bohókás,
 
vidám, sokat gyógyultam általa. Nem utolsósorban, az "örökmozgó" tündéri
 
orvos titkárról, aki nagyon finom házi kovászos uborkával lepett meg, és ízletes
 
marhapörkölttel (sok háziasszony megirigyelhetné, még versenyen is indulhatna
 
vele). Az ébenfekete Marika, a csupaszívnek, köszönöm a bíztató
 
szavakat. Remélem legközelebb
 
felkészültebben fogok főzni, mert viszem az "eszközeimet"! A gyönyörű
 
nővérek, fél
 
gyógyulást jelentettek, főleg humorral is fűszerezve!
 
Köszönet a jótanácsért - Dr.Szabó Tamás sebész főorvosúrnak is (remélem a
 
szikét meglangyosítja, mert csiklandós vagyok)!
      

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?