[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
Breton süti
1 csésze liszt, 1 csésze cukor, 25 dkg vaj, kis só, 2-3 tojás sárgája. Jól összedolgozzuk, lapos formába töltjük, tetejét villával megcsíkozzuk és kb. 1 órán át, sütjük. |
Angol sörös melegszendvic
Végy személyenként 2 szelet kenyeret, 10 dkg sajtot, 5 dkg vajat, 2-3 kanálnyi barna sört, 1 kávéskanálnyi mustárt, továbbá pirospaprikát, borsot és sót. A kenyereket pirítsd meg, s az egyik oldalukat kend meg vajjal. Egy serpenyőben olvaszd fel a maradék vajat, reszeld bele a sajtot, add hozzá a sört, a mustárt, sózd, borsozd és hintsd meg kevés pirospaprikával. Amikor a sajt is felolvadt, ezzel a masszával kend meg vastagon a kenyerek vajas felét. Tálalás előtt a sütőben, vagy grillsütőben jól forrósítsd át a szendvicseket.
|
Angol sörös melegszendvic
Végy személyenként 2 szelet kenyeret, 10 dkg sajtot, 5 dkg vajat, 2-3 kanálnyi barna sört, 1 kávéskanálnyi mustárt, továbbá pirospaprikát, borsot és sót. A kenyereket pirítsd meg, s az egyik oldalukat kend meg vajjal. Egy serpenyőben olvaszd fel a maradék vajat, reszeld bele a sajtot, add hozzá a sört, a mustárt, sózd, borsozd és hintsd meg kevés pirospaprikával. Amikor a sajt is felolvadt, ezzel a masszával kend meg vastagon a kenyerek vajas felét. Tálalás előtt a sütőben, vagy grillsütőben jól forrósítsd át a szendvicseket.
|
Angol sörös melegszendvic
Végy személyenként 2 szelet kenyeret, 10 dkg sajtot, 5 dkg vajat, 2-3 kanálnyi barna sört, 1 kávéskanálnyi mustárt, továbbá pirospaprikát, borsot és sót. A kenyereket pirítsd meg, s az egyik oldalukat kend meg vajjal. Egy serpenyőben olvaszd fel a maradék vajat, reszeld bele a sajtot, add hozzá a sört, a mustárt, sózd, borsozd és hintsd meg kevés pirospaprikával. Amikor a sajt is felolvadt, ezzel a masszával kend meg vastagon a kenyerek vajas felét. Tálalás előtt a sütőben, vagy grillsütőben jól forrósítsd át a szendvicseket.
|
Angol sörös fondű
Hozzávalók: 300 g vegyes kemény sajt (részben füstölt), 100 g vaj, késhegynyi csípős pirospaprika, 1 ek. mustár, só, bors, 0,5 l barna sör Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és állandó keverés mellett melegítjük, amíg krémszerűen felolvad, besűrűsödik. Pirított zsemlekockákkal vagy kifli-karikákkal mártogatjuk.
|
Mákos, kevert kalács
Hozzávalók 12 szelet elkészítéséhez: 12 dkg méz, 8 dkg gríz, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg mák, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg cseresznyekompót, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál tej, ánizs, őrölt fahéj.
Keverőtálba helyezzük a mézet, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, ánizst és fahéjat, 15 percig keverjük habosra, amíg a massza kemény lesz. Beletesszük a darált mákot, vaníliás cukrot, és a kimagozott lecsurgatott cseresznyét. Felváltva hozzátesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét s a grízt. Egy kanál tejjel megkönnyítjük a masszát. Kikenjük, lisztezzük a sütőformát, majd beleöntjük a tésztát. A sütőt 220-240 fokra hevítjük, és a formát behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. Melegen kiborítjuk. |
Csűrdöngölős
Hozzávalók 4 személyre: 4 db sertésborda, 4 db nagy savanyú káposztalevél, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 dl tejfel, 1 dkg rózsapaprika, 1 dkg ételízesítő, őrölt bors, só, csombor.
Az elkészítés során a kissé kivert (puhított), bevagdosott sertésbordákat sóval, őrölt borssal fűszerezve, a lábosban felhevített zsírban elősütjük. Az előzőleg leforrázott nyers káposztalevelekbe beburkoljuk, hogy a bordákat teljesen befedje. A lábosba tesszük a felkockázott füstölt szalonnát, és gyenge tűzön kiolvasztjuk. A megtisztított és apró kockára vágott hagymát, aranysárgára pirítjuk, meghintjük rózsapaprikával, kevés vízzel feleresztjük, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az ételízesítőt. Bepároljuk, mint a pörkölt levet, és ebbe tesszük a csombort, majd a beburkolt bordákat. Gyenge tűzön készre pároljuk. A készételt tejfellel meglocsoljuk, tört, hagymás burgonyával körítjük. |
Meggyes zöldbabfőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 5O dkg zsenge sárga vajbab, 40 dkg meggy, 2 dl tejfel, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, ízlés szerint; finomított vákum só, kristálycukor.
A megtisztított sárga vajbabot nagyon apróra (1x1cm-esre) vágjuk. Annyi enyhén sós vízben, amennyi éppen ellepi, majdnem teljesen puhára főzzük. Beletesszük a kimagozott meggyet, 3-4 percig együtt forraljuk, amíg a meggy meg nem puhult. A vajat habosra keverjük a tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral, a liszttel meg a tejföllel, és a babos meggyre öntjük. Egyszer felforraljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom. |
Vacsorára:
KACSAMÁJOMLETT
Hozzávalók: 1 kacsamáj szívvel együtt, 6 tojás, 6 csapott evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 mokkáskanál majoránna, 4 teáskanál olaj (vagy ugyanannyi kacsazsír), 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors. A kacsamájat a szívvel együtt kevés forrásban lévő vízbe dobom, és 5 percnyi forralás után leszűröm. Ezután ledarálom, és ha teljesen kihűlt, összekeverem a tojások sárgájával, a liszttel, a tejjel, sóval, borssal, majoránnával. A tojások fehérjébl nagyon kemény habot verek, és óvatosan a májas masszához keverem. Egy-egy teáskanál zsiradékon négy omlettet sütök belőle, amit a serpenyőből kicsúsztatva palacsintaformájúra tekerek. Meleg tálra teszem, rászórom a reszelt sajtot és salátával kínálom. Remek vacsoraétel. Készíthető úgy is, hogy az omletteket egyenként megszórom a reszelt sajttal, összecsavarom, és pár percig sütőben megmelegítem. |
Ebédre:
Felvidéki göngyölt felsál
60 dkg sertés felsálból négy darab egyforma nagy hússzeletet vágunk, kissé kiveregetjük, megsózzuk és meghintjük törött borssal. 12 dkg juhtúrót áttörünk, hozzákeverünk kevés apróra vágott kaprot, majd a hússzeletek felületére egyenletesen felkenjük. Erre teszünk 10 dkg, apró kockára darabolt sonkát. A hússzeleteket összegöngyöljük, ha szükséges, húst rögzítjük, majd lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban megsütjük. Tálaláskor eltávolítjuk a húst tűt, és a húst vékony szeletekre vágva helyezzük a tálra. Sült hasábburgonyát, vagy burgonyapürét adunk hozzá. |
Tengerész palacsinta (ez lesz az én vacsim)
A szardíniát levétől lecsurgatjuk, összetörjük. Citrommal, törött borssal, kevés tejföllel elkeverjük, és a sós tésztából készített palacsintákat a halkrémmel megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Mátyás király palacsintája (a többiek ezt szeretik)
A keménytojások sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel krémesre dolgozzuk.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, és kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Tojássárgájával ízesített tejszínnel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és sonkával díszítjük.
|
Körtés-csokis torta
Hozzávalók: 1 kg körte, 13 dkg liszt, 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1/2 csomag sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 15 dkg sütőmargarin, 2 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 1 dl tejszín.
Elkészítés: A körtéket meghámozzuk. Egy tortaformába sütőpapírt teszünk, és cikkekben rárakjuk a körtéket. A többi hozzávalót jól kikeverjük, és a körtére öntjük. Alsó-felső sütésnél 180 fokon 20-25 percig sütjük. Még melegen hirtelen mozdulattal tálcára borítjuk úgy, hogy a körte kerüljön felülre, és a papírt ekkor lehúzzuk róla.
|
Rakott krumpli
Hozzávalók:
• 4 db nagyobb héjában főtt krumpli
• 10 dkg füstölt kolbász
• 2 tojás
• másfél pohár laktózmentes tejföl
• só
• 10 dkg reszelt sajt
• 10 dkg laktózmentes margarin
Elkészítési javaslat:
A megfőtt krumplit hámozd meg, a kolbászt karikázd fel, és kicsi margarinon süsd át. A tojásokat verd habosra, szórj bele 5 dkg sajtot, keverj bele egy pohár tejfölt. A tűzálló tálat kend ki margarinnal, és rétegezd bele a krumplit karikára vágva, sózd meg, tedd rá a kolbászt, majd locsold meg a tojásos masszával, vágj rá vékony margarindarabkákat. Erre kerül még egy réteg krumpli, só, kolbász, tojás, vaj, majd takard be krumplikarikákkal, amit szintén sózz meg. Néhány margarindarabkát még kapjon az étel a tetejére, és a megmaradt tojást öntsd rá, és kend meg a fél pohár tejföllel. Végül szórd meg sajttal, és lefedés nélkül süsd forró sütőben kb. 25 percig. Közben ellenőrizd!
Hozzávalók:
• 4 db nagyobb héjában főtt krumpli
• 10 dkg füstölt kolbász
• 2 tojás
• másfél pohár laktózmentes tejföl
• só
• 10 dkg reszelt sajt
• 10 dkg laktózmentes margarin
Elkészítési javaslat:
A megfőtt krumplit hámozd meg, a kolbászt karikázd fel, és kicsi margarinon süsd át. A tojásokat verd habosra, szórj bele 5 dkg sajtot, keverj bele egy pohár tejfölt. A tűzálló tálat kend ki margarinnal, és rétegezd bele a krumplit karikára vágva, sózd meg, tedd rá a kolbászt, majd locsold meg a tojásos masszával, vágj rá vékony margarindarabkákat. Erre kerül még egy réteg krumpli, só, kolbász, tojás, vaj, majd takard be krumplikarikákkal, amit szintén sózz meg. Néhány margarindarabkát még kapjon az étel a tetejére, és a megmaradt tojást öntsd rá, és kend meg a fél pohár tejföllel. Végül szórd meg sajttal, és lefedés nélkül süsd forró sütőben kb. 25 percig. Közben ellenőrizd!
|
Gyömbéres narancslekvár
Hozzávalók: 5 kg narancs, 1 kg kristálycukor, fél kg barnacukor, 5 dkg gyömbér, 3 citrom.
A narancsokat a kristálycukorral megszórjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért. Legalább 1 órát állni hagyjuk. Ezután a narancsok és a citromok levét kifacsarjuk, és ráöntjük a héjára. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a barnacukrot is, és addig főzzük, míg az összmennyiség legalább a felére csökken. Végül üvegekbe szedjük, légmentesen lezárjuk, és dunsztoljuk.
|
Sertéssült édes-savanyú mártással
Hozzávalók:
40 dkg sovány sertéslapocka,
2 evőkanál olaj,
1 zöld húsú paprika,
1 piros húsú paprika.
A mártáshoz:
1 evőkanál cukor,
2 evőkanál szójaszósz,
1 evőkanál száraz vörösbor,
2 evőkanál almaecet,
2 evőkanál paradicsompüré,
1 gerezd fokhagyma.
Elkészítés:
A húst először vékonyan szeleteljük, majd vágjuk csíkokra. Magozzuk ki a paprikát, csíkokra szeleteljük. A mártáshoz valókat keverjük ki egy csészében. A fokhagymát zúzva adjuk hozzá.
Forró olajon pirítsuk fehéredésig a csíkokra vágott húst kb. négy percig. Öntsük rá a kikevert mártást, keverjük jól össze, majd szórjuk hozzá a paprikát is. Süssük tovább pár percig, a paprika enyhén ropogós legyen. Forrón kínáljuk főtt rizzsel.
|
Fűszeres spagetti
Hozzávalók:
45 dkg spagetti,
10 dkg fűszeres kolbász,
30 dkg paradicsom,
1 db erős paprika,
3 kanál paradicsompüré,
1 dl száraz fehérbor,
olívaolaj.
Elkészítés:
Két evőkanál olajon süssük át a vékonyra karikázott kolbászt. Pirítsuk egy percig. Húzzuk le a serpenyőt a tűzről, és szedegessük ki a kolbászkarikákat.
Ugyanebben az olajban pirítsuk egy percig a felkarikázott, kimagozott erős paprikát. Hámozzuk meg a paradicsomot, daraboljuk fel, és adjuk az olajban átpirított paprikához. Öntsük fel fehérborral, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bazsalikommal ízlés szerint. Lefedve főzzük tíz percig.
Ezalatt sós vízben főzzük ki a spagettit, a mártást pedig dúsítsuk paradicsompürével. Tálalótálra borítsuk ki a kifőzött, lecsepegtetett tészta felét. Terítsük szét rajta a kolbászt, majd szórjuk rá a maradék tésztát, és öntsük le a paradicsomos mártással. Zöld salátával, pirított kenyérrel tálaljuk, frissen, forrón. |
Padlizsán-, spenót- és sütőtökrakás
Hozzávalók:
200 g sütőtök, vékonyra szeletelve
700 g paradicsomszósz
80 g bébispenót
4 újhagyma, hosszában vékonyra szeletelve
100 g reszelt mozzarella sajt
40 g pirított fenyőmag
Elkészítés:
Vágjuk le a padlizsán alját, majd hosszában vágjuk 10 darab 5 mm-es szeletre. Az első és az utolsó szeletet dobjuk ki, a többit pedig tegyük tésztaszűrőbe, alaposan sózzuk meg, és hagyjuk állni 10 percig.
Öblítsük le a padlizsánt hideg vízzel, majd papírtörlővel töröljük át. Ezután sütőtökkel együtt kisebb adagokban süssük egy felforrósított grillserpenyőben (grillsütőben vagy kerti grillezőn), amíg megpuhul.
Tegyük a paradicsomszószt egy kislábosba, forraljuk fel, majd kis lángon rotyogtassuk két percig. Helyezzünk egymás mellé 4 szelet padlizsánt egy tepsiben, majd ezeken osszuk el a spenót felét, a sütőtök és a hagyma felét, végül minden rakásra löttyintsünk 2 evőkanál paradicsomszószt. A maradék spenótot, sütőtököt és hagymát ugyanígy tegyük a rakásokra, újabb 2-2 evőkanál paradicsomszósszal meglocsolva. A rakások tetejére tegyünk 1-1 szelet padlizsánt, reszelt sajtot, és végül szórjuk meg fenyőmaggal. Tegyük forró grillsütőbe, és grillezzük, amíg a sajt megolvad és megpirul. |
Reggeli:
Ősi lecsó alaprecept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: adagonként: 2 nagy zöldpaprika, egy nagy paradicsom, kis fej hagyma, két deka füstölt szalonna (vagy egy kanál zsír ill. olaj), só. Ízlés szerint (fehér) bors, szerecsendió, zöldfűszerek (rozmaring, bazsalikom, petrezselyem) jöhet hozzá, használhatunk só helyett szétmorzsolt leveskockát vagy más ételízesítőt is. Van, aki pirospaprikát is tesz bele. |
Mai vacsora:
Brokkolival rakott pulyka erdélyiesen
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 60 dkg darált pulykamell, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg brokkoli, 50 dkg kukoricakonzerv, 2 db tojás, 4 dl tejszín, 15 dkg reszelt sajt, só, őrölt fehérbors, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, frissen vágott snidling (metélőhagyma), reszelt szerecsendió, zsemlemorzsa.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, majd sóval, borssal, snidlinggel, és szerecsendióval ízesítjük. Mikor a hús kezd kifehéredni, felöntjük tejszínnel és összeforraljuk. Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük tejszínnel, ízesítjük szerecsendióval és hozzáadjuk a kukoricát és a tojás sárgáját, majd összeforraljuk. Egy jénai tálat olajjal kikenünk, megszórjuk zsemlemorzsával, ráhalmozunk egy réteg vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd egy réteg tejszínes húst, majd a kukoricát és a brokkolit és ezt így folytatjuk míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben készre sütjük. |
Szezámköntösös csirkemell
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemellfilé, 2 tojás, szójaszósz, 2 evőkanál búzakeményítő, 15 dkg a sütéshez olaj
A csirkemelleket vékony csíkokra vágjuk. A tojásokat kissé felverjük, a szójaszósszal és a búzakeményítővel elkeverjük, majd a csíkokat beletéve legalább fél órán át, állni hagyjuk.
Az olajat felhevítjük, a csirkedarabokat szezámmagban megforgatjuk és a forró olajban aranyszínűre sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük és melegen tálaljuk. |
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
|