A krumplikat megtisztítjuk és hosszúkásra daraboljuk és zsiradékkal kikent tepsibe tesszük. A tarjátkiklopfoljuk sózzuk borsozzuk és rátesszük a krumpli tetejére.
A hagymát karikákra vágjuk és ráhalmozzuk a húsokra.Kevés vizet öntünk alá alufóliával betakarjuk és előmelegített sütőbe tesszük. Kb 1 órát pároljuk, majd levesszük a fóliát és pirosra sütjük a húst. Jó étvágyat kívánok hozzá
A csirkemellszeleteket sózzuk, borsozzuk lisztbe mártjuk és az olajon hirtelen kisütjük. Tűzálló tálra tesszük.A hagymát megtisztítjuk és feldaraboljuk. A gombát megtisztítjuk és koskákra vágjuk.
A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, utána beletesszük a feldarabolt gombát, a petrezselymet és puhára pároljuk .
Ráöntjük a zsiradékkal együtt a hússzeletekre és végül a tetejére tesszük a sajtot. Beletesszük a sütőbe és közepes lángon addig sütjük, míg a sajt teljesen ráolvad és kissé megpirul. Lehet karajból is csinálni. Sültkrumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A zellert megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Egy kisebb fazékba olajat forrosítunk és beletesszük a zellert átforgatjuk rajta néhány másodpercig és felöntjük bőven vízzel. Sózzuk, borsozzuk és vegetázzuk. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet is. Jó puhára főzzük és a zellert áttörjük passzírozón vagy mixerrel. Ezután megcsináljuk a habarást. A tejfölbe beletesszük a lisztet és egy kevés vizet, jól elkeverjük, hogy tejszínsűrűségű legyen. Ezután belekeverjük a forrásban lévő vízbe gyorsan, hogy nehogy csomós legyen. 2-3 percig forraljuk és még egyszer átturmixoljuk, ha finom krémesre szeretnénk
A feltéthez kockára vágjuk a kenyeret és kevés olajon ropogósra pirítjuk. A levesbe tesszük és igy tálaljuk. Isteni!
Nagyobb kiszúró forma (pl. fánk), bő forró olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A zsemlét tejben az (ízfokozásra), de ha nincs akkor vízben kissé beáztatjuk majd jó alaposan kinyomkodjuk és egy nagyobb keverőtálba helyezzük. A hozzávalókat előkészítve minden anyagot sorban belekeverünk a vagdalt masszánkba. A tojást, a húst a fúszereket (ízlés szerint- a sóval vigyázzunk, mert én a főtt tojáshoz is sót használok a főzővízben, hogy könnyebben elváljon a héjától, én megkóstolom a masszát, csak egy csipetet miután alaposan elkevertem, hogy elég fűszeres, sós-e?!) A hagymákat finom reszelőn belereszeljük az anyagok közé (azért jobb a reszelő szerintem, mert mert a fokhagyma nyomónál hatékonyabb eszköz és a vöröshagyma nem fér bele így plusz eszközt használunk fel fölöslegesen, a hatás jobban kijön-legalábbis én ezt tapasztaltam- és gyorsabb). Közben egy megfelelő méretű edényben, lábasban, gyorsforralóban (kinek mije van) felteszünk a hús mennyiségének megfelelő kb 2 db tojást bő sós lobogó vízben főni. Ez eltarthat 10 percig ( de ki mennyire szereti keményen vagy lágyan. itt célszerű keményebb tojást főzni.)Amikor megfőtt jó alaposan lehűtjük, megpucoljuk és vastagabb szeletekre keresztben felszeljük.(nem felel meg a tojás szeletelő, mert túl vékonyra szeli)
Amikor az összes anyagot nagyon alaposan egyneművé dolgoztuk, akkor meg kell figyelni, hogy mennyire lágy a masszánk. Ebben az esetben fokozatosan adagolva szoktam alkalmazni a zsemlemorzsát így egynemű, jól formálható lesz. Amikor a masszánk kicsit állt, akkor fogjuk a masszánkat egy kis zsemlemorzsát kiterítünk (így nem ragad le a deszkára a hús) egy nagyobb deszkára (ezen formázzuk a vagdalt húst) majd újnyi vastagra nyomkodjuk a kezünkkel. Ezután a formával egyforma mennyiségű korongot szúrunk ki(egy alja egy teteje) . Miután a korongok megvannak, mindegyikbe egy-egy szelet főtt tojást teszünk. A tetejét szépen ráhelyezzük a tojásra majd a széleket szépen ráformázzuk az aljára. Ha párat megcsináltunk ( 2-3 db ez attól függ mekkora volt az edény választás a sütéshez) és az olajunk is felhevült (könnyen ellenőrizhető: egy csipet zsemlemorzsát szórunk az olajba és ha sülésnek indul akkor felhevült) akkor lapátkanállal óvatosan belehelyezzük a vagdaltjainkat. (Javaslom a kissé alacsonyabb lángon való sütést, mert így nem ég meg, mindenhol megsül és finomabb lesz). Én inkább többször fordítottam meg, mert így egyenletesebben sült meg.
Amikor az adag elkészült lecsepegtetjük a felesleges olajat és leszárogatjuk. Javasolnék hozzá burgonyapürét. De friss kenyérrel egy kis savanyúval is el tudom képzelni.
A lisztet tálba tesszük, beletesszük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos vizet öntünk bele, hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olajjal, és hólyagosra dagasztjuk.Langyos helyen és duplájára kelesztjük.Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és félújjnyi vastagra nyújtjuk. 10 centi átnérőjű, lisztbe mártott kerek formával kiszaggatjuk, lisztezett, kivajazott tepsibe fektetjük, letakarva ujra megkelesztjük, majd 190 fokos sütőben 6-8 percig elősütjük.
Közben a szószhoz a forró olívaolajon megpirítjuk az aprított hagymát, hozzáöntjük a paradicsomlevet, sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük. Közepes tűzön a felére főzzük, és a pizzalapokat megkenjük ezzel, ezután rátesszük sorakozva a kolbászokat, a kisebb darabokra vágott sajtot és a szintén vékonyra szelt zöldpaprikát. Visszatesszük a forró sütőbe, és pirosra sütjük. Forrón tálaljuk, és petrezselyemmel diszítjük.
A hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel egy közepes fazékba, és beletesszük a sót, borsot és a húsleveskockát. 1 órát főzzük aztán mixerrel vagy turmixxal áttörjük az egészet.
Elkészítjük a habarást: 2 dl tejfölt elkeverjük a liszttel, kis vízzel,és a leves főzővizéből is tesszünk hogy ne ugorjon össze(hőkiegyenlítés elve) kis habverővel jól kikeverjük hogy csomómentes legyen. Aztán a forrásba levő levesbe gyors kevesgetés közben beleöntjük a habarást. Kb 2 percig még forraljuk és amikor elkészült akkor még egyszer áttörjük az egészet botmixerrel. Így aztán igazán krémes lesz. Pirítós kenyeret készítünk mellé és még melegen reszelünk rá sajtot.
A vöröshagymát karikákra vágjuk, majd kevés vajon üvegesre pirítjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, közepébe fészket nyomkodunk, majd beletesszük a tojást, megsózzuk, és kevés vizet hozzáadva lágytésztává gyúrjuk. Tíz percig pihentetjük, majd sós fővő vízbe kanállal galuskákat szaggatunk a masszából, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
Később leszűrjük, átmossuk, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, majd forró sütőbe téve tíz percig sütjük.
Tálaláskor tetejére rakjuk a pirított hagymát, és forrón kínáljuk.
2010.01.31. 20:45
Hajnalka
Sonkával,sajttal töltött csirkemell pirított burgonyával
A csirkemellfiléket késsel felszúrjuk, majd beletöltjük a csíkokra vágott gépsonkát, sajtot és a kaliformiai paprikát. A nyílást hústűvel összetűzzük., sózzuk borsozzuk, majd forró olajon minden oldalukat pirosra sütjük.
A héjában főtt burgonyákat megtisztítjuk és az olvasztott vajon megpirítjuk. A sárgarépát és a cukkinit vékony csíkokra vágjuk és a burgonya megmaradt zsiradékában megsütjük . Sóval borssal és finora vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Tálaláskor a zöldségeket a burgonyával összekeverjük tányérra helyezzük mellérakjuk a felszeletelt csirkemellet és meglocsoljuk a szaftjával. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Krém: 6 dl tej,2 cs. vaníliás pudingpor,25 dkf porcukor,25 dkg margarin,fahéj,3-4 db alma
Almát tisztítjuk,felkarikázzuk és papírral bélelt tepsibe tesszük,majd megszórjuk fahéjas cukorral. A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk,ráöntjük az almára és megsütjük 200 fokon.ha megsült kiborítjuk úgy,hogy az alma van felül.
A krémhez a tejben felfőzzük a pudingot,majd ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert margarinos porcukrot. Ezt rákenjük az almára.Tetejére szórhatunk csokit vagy pirított mandulát.dístíthetjük tejszínnel is.
Én tettem a tésztába egy kanálnyi mézes fűszerkeveréket, így igazán különleges ízt kaptam.
Elökészitünk egy jénai tálat vagy tortaformát. Belerakunk egy sor piskótát s eközben elkészitjük az elsö pudingport a zacskón leirtak szerint,majd amikor kész ráöntjük a babapiskótára. Majd rárakjuk a következő babapiskótasort s eközben elkészitjük a következő pudingport úgy, ahogy az elöbb és ezt is ráöntjük a babapiskótára szép egyenletesen addigra az előző réteg annyira megdermed, hogy nem fog össze folyni. Majd következik az utolsó babapiskóta réteg s közben készül ismét az újabb pudingpor amint kész ráöntjük a babapiskótára. Ha szép óvatosan széléröl indulva öntjük a pudingokat befelé haladva szépen egyenletesen eloszlik a puding a babapiskótán. ha világos szinű puding( vanília, tejszinízű) kerül a tetejére akkor kakaóport szórhatunk rá,így szépitve,díszítve. Tippek: csoki-eper-vanília, csoki-karamell-tejszínízű, csoki-karamell-vanília, csoki-eper-tejszínízű, stb.
Jó étvágyat!
Krém: 6 dl tej,2 cs. vaníliás pudingpor,25 dkf porcukor,25 dkg margarin,fahéj,3-4 db alma
Almát tisztítjuk,felkarikázzuk és papírral bélelt tepsibe tesszük,majd megszórjuk fahéjas cukorral. A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk,ráöntjük az almára és megsütjük 200 fokon.ha megsült kiborítjuk úgy,hogy az alma van felül.
A krémhez a tejben felfőzzük a pudingot,majd ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert margarinos porcukrot. Ezt rákenjük az almára.Tetejére szórhatunk csokit vagy pirított mandulát.dístíthetjük tejszínnel is.
Én tettem a tésztába egy kanálnyi mézes fűszerkeveréket, így igazán különleges ízt kaptam.
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat és kevés tejjel felfőzzük. Lassan adagoljuk hozzá a tejet,látjuk,hogy mennyire legyen sűrű a töltelék.
A tésztát ketté osztjuk,kinyújtjuk és a kihűlt töltelékekkel megkenjük,majd feltekerjük.
Tojássárgájával megkenjük és száradni tesszük jó hideg helyre. Ha a sárgája megkötött akkor fehérjével kenjük meg és meleg helyre tesszük kelni. Közben meg is bökdössük a tetején. ha megkelt 200 fokos sütőben megsütjük.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és négy lapot sütünk.
A krémhez felfőzzük a tejben a lisztet,ha kihűlt hozzáadjuk a kikevert margarinos porcukrot és a rumaromát. A lapokat megtöltjük a krémmel, majd bevonjuk a mázzal. A mázhoz felolvasztjuk a margarint,beleteszük a tejet,porcukrot,kakaóport és végül feloldjuk benne a sportszeletet.Ezt gyenge hőfokon készítjük.
TOLTOTT ALMAK. Hozzavalok. szemelyenkent 1,2 alma, finom lekvar, darabos dio, es tejszin a tetejere.
EZ egy nagyon gyors, olcso , egyszeru es finom recept, a teli hideg estekre, amikor nincsen kedvunk nagy , penzes sutihez fogni.
Az almakat megmossuk, kivajjuk a kozepet kis kanallal, megtoltjuk kisse lekvarral, teszunk darabos diot a tetejere, majd elhelyezzuk egy kis tepsibe es sulni tesszuk. Amikor mar szint kapott, es kisse megpuhult, akkor kivesszuk, hulni hagyjuk es tejszinhabbal talaljuk, reszelhetunk a tetejere csoki forgacsot is.
Nem mondvan, hogy messze all a Bartfai ur receptjeitol....aminek nincsen parja.....
FINOM HAZI PIZZA Hozzavalok. 1 kis kocka eleszto,pici so, liszt amennyit felvesz, szalami, gomba, kukorica, paprika, fuszerek, paradicsomle vagy ketchup a tetejere,olajbogyo, meg reszelt sajt.
Az elesztot kis meleg vizben felfuttatjuk, hozzaadjuk a lisztet, sot, eldolgozzuk es kellni hagyjuk. Amikor megkelt, akkor kinyujtjuk fel ujjnyi vastagsagura, majd olajozott formaba tesszuk.Jo, ha van pizza forma. Akkor a pizzaformara helyezzuk, elrendezzuk.Tetejet megkenjuk piros sozott paprikaval, szalamit, kolbaszt , gombat,stb teszunk ra, es meg hagyjuk kellni. Amikor megkellt, elrendezzuk rajta a tobbi hozzavalokat,fuszerezzuk, sutjuk, amielott megsulne, kivesszuk, megszorjuk ketchuppal, reszelt sajttal, es kisse visszatoljuk a sutobe....Amikor kesz van, akkor haromszogre beosztva szeleteljuk...
Jo etvagyat hozza, ERDELYBOL, MAGDI....
Ujra megkoszonom a kedves Bartfai urnak, mert engedelyezte
hogy az On honlapjan a mi receptjeink is megjelenjenek.Kivanok sok sok egeszseget, kitartast es tovabbi sikert az eletben, a boldogsagrol nem beszelve....
RAKOTT FINOMSAG.... Hozzavalok.kb.800 gr.zold huvelyes paszuly fove, vagy konzervbol, 3,4 gomba, 1,2 hagyma, 1, 2 szal kolbasz, 2,3 tojas, fuszerek, vegetta, sajt, tejfol... A paszulyt megfozzuk sos vizben, ha konzervunk van, akkor nem, megpiritjuk a kolbaszt, vagy szalamit gombaval, hagymaval, es fuszerezzuk. Kiolajazott uvegtaban elhelyezzuk a paszulyt retegesen, rahelyezzuk a piritott kolbaszt, hagymaval,gombaval fuszerezve,majd felverjuk a tojasokat es raontjuk. Meleg sutobe rakjuk, sutjuk mig piros lesz, majd tejfollel,reszelt sajttal szorjuk.....aki akarja tehet kis paradicsomlevet is ra....so, bors, stb.Pirosra sutjuk, talaljuk, fogyasztjuk....Ezt a receptet ellehet kesziteni brokkolival, kelkaposztaval, fott krumplival, mindugy nagyon finom.....tetejet megszorhatjuk petrezseleyem zolddel is....
SZILVAS GOMBOC. Megfozunk kb.egy fel kg krumplit hejaban, majd megpucoljuk, amikor kihult, lereszeljuk.1 tojast adunk hozza,pici sot, es lisztet amennyit felvesz....Atdolgozzuk,.....majd fel ujjnyi vastagsagura nyujtjuk,kockakra vagjuk es a kozepebe egy fel szilvat teszunk.Osszecsipjuk a szeleit es gombocokat formazunk.Vizben megfozzuk, alaposan 2-szer is leszurjuk, majd olajas morzsaval keverjuk.Vegen cukrozzuk......Kivanok jo etvagyat, MAGDI ERDELYBOL....apropo, igy keszul a hagyomanyos nudli is, amit sodrunk, 5 cm -es vegekre vagunk, fozzuk, es pergelt morzsaval, cukorral talaljuk..
Koszonjuk BARTFAI urnak, hogy megadta nekunk ezt a lehetoseget, hogy recepteket irhassunk, kivanok neki sok sok egeszseget es szerencset az eletben..........
Egy nagy pitesütőtálat (az enyém 29 cm-es) kibélelek a leveles tésztával, és egyenletesen elosztom benne a kockákra vágott mozzarellát. A tojásokat villával felverem, hozzákeverem a tejszínt, kb. 1 kávéskanálnyi szárított bazsalikomot, sózom, borsozom és a mozzarellára öntöm.
A paradicsomot felkarikázom, és beborítom vele a tojásos massza tetejét. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm.
Ebből a receptből végre kiderül, hogy a Női Lapozó szakácsnője miért csak nektarint használ a gyümölcsös sütemények készítésekor.
Már az első sós tart (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése közben kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles tésztát, és hogy nektarint teszek rá. Nem vagyok nagy gyümölcsfogyasztó, a legtöbbet nem is szeretem, a nektarin kivétel, ezért készül nálam mostanában minden sütemény nektarinnal. Persze ezt sem csak nektarinnal lehet elkészíteni, hanem szilvával vagy almával is. Az almás változatnál fahéjas porcukor illik a tetejére, vagy a krémsajtba lehet egy kis fahéjat keverni.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A leveles tésztát 3 mm vastagra kinyújtom, kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágom, és a tésztalapokat átemelem a tepsibe. A mézet és a krémsajtot alaposan összekeverem, és a nektarint vékony cikkekre vágom.
A tésztát megkenem a krémsajttal, beborítom a nektarin szeletekkel, megszórom szeletelt mandulával és 12-15 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, porcukrot szórok a tetejére.
Az ananászos túrótorta elkészítéséhez szükséges túrókrémet szakácsnőnk még kamaszkorában fejlesztette ki. Nem bírja ugyanis a nyers tojás jelenlétét a különböző krémekben.
Muszáj volt valami nekem tetszőt kitalálni, mert amikor először merült fel a túrókrémes torta ötlete valamilyen jeles alkalomra, akkor sok-sok szakácskönyv átnyálazása után sem volt a kezemben a megfelelő recept. Vagy zselatin vagy vaj vagy nyers tojás volt az összes krémben. Az elmélet az volt, hogy állhat-e túróból, tejszínhabból és cukorból a krém, és igen, állhat.
Hozzávalók
A piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
8 dkg liszt
4 dkg keményítő
1 kávéskanál citromlé
A sütőt előmelegítem 220 fokra (légkeverés), és egy tepsit (a sütőhöz valók közül) kibélelek sütőpapírral. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket a citromlével félig felverem, hozzáadom a cukor felét, és kemény fényes habbá verem, kb. olyan kell legyen, mint a habcsók-massza. A tojássárgájákat a cukor másik felével, és 2 evőkanál hideg vízzel szintén habosra keverem. A lisztet és a keményítőt egy tálba szitálom, és összekeverem. Apránként beleforgatom a tojássárgájába a tojáshabot és a keményítős lisztet. Lehet kézi habverővel, meg lyukas fakanállal, én egy egyszerű tortalapátot szoktam ehhez használni. A kész masszát a tepsibe öntöm, elsimítom, hogy egyenletesen vastag legyen mindenhol, és 8-10 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.
A krémhez a tejszínt 3 teáskanál cukorral kemény habbá verem, az ananászkonzervet lecsöpögtetem, és félrerakom a levét. A túróhoz ízlés szerint cukrot és egy kevés ananászlevet keverek (pár evőkanálnyi kell csak), akkor jó ha már nem morzsálódik, de még nem is nagyon krémes, mert akkor a végeredmény túl folyós lehet. Végül beleforgatom a tejszínhabot. A piskótát vonalzó segítségével 3 ugyanolyan széles csíkra vágom. Az elsőt megkenem a krém kb. harmadával, megszórom ananásszal, erre megint piskóta, krém, ananász jön, végül befedem az utolsó piskótalappal. A maradék krémmel (akkor jó, ha ez az utolsó a legnagyobb harmad) megkenem a torta tetejét és oldalát, és a tetejére szórok még egy kis darabolt ananászt. Tálalás előtt pár órára hűtőbe teszem.
Amikor nincs időd arra, hogy nagyon kigondold a vacsorára valót, amikor fáradt vagy és unod az egész főzőcskézést, na akkor jusson eszedbe ez a recept. Húsz perc alatt kész és garantáltan jobb kedvre derülsz tőle.
Mivel telítődtem a paradicsomos-paprikás íz világgal, azt hiszem, ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Hamarosan jönnek majd a sütőtökös ételek.
A paprikát csíkokra, a hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre vágom. Az olajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a gombát, a zúzott fokhagyma gerezdeket, a kakukkfüvet, és még öt percig párolom.
Belekeverem az átmosott rizst, átforgatom, hogy mindenhol érje az olaj, majd hozzáadom a paprikát, az alaplevet és a paradicsomkonzervet. Jól összekeverem és lefedve, kis lángon 20 percig főzöm. Sózom, borsozom, és petrezselyemmel megszórva tálalom.
Szakácsnőnk nem tud beszámolni az alábbi almás pite szavatossági idejéről, náluk ugyanis nem bír ki 24 órát ez az édesség. Egy egész tepsinyi fogy el náluk nem egészen egy nap alatt.
Hozzávalók
(közepes tepsihez)
A tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
fél csomag sütőpor
csipet só
néhány kanál tejföl vagy tej, a megkenéshez egy felvert tojás