Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Ti küldtétek
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]

2010.02.22. 19:47 Idézet

Hagymás tarja

8 szelet tarja

bors

8-10 szem krumpli

3-4 fej vörös hagyma

zsír vagy olaj

A krumplikat megtisztítjuk és hosszúkásra daraboljuk és zsiradékkal kikent tepsibe tesszük. A tarját kiklopfoljuk sózzuk borsozzuk és rátesszük a krumpli tetejére.

A hagymát karikákra vágjuk és ráhalmozzuk a húsokra.Kevés vizet öntünk alá  alufóliával betakarjuk és előmelegített sütőbe tesszük. Kb 1 órát  pároljuk, majd levesszük a fóliát és pirosra sütjük a húst. Jó étvágyat kívánok hozzá


2010.02.22. 19:20 Idézet

Gombás csirkemell

Hozzávalók:

8 szelet csirkemell

8 szelet trappista sajt

10 dkg gomba

liszt a bundához

kevés olaj

fél csokor petrezselyem


bors

 

A csirkemellszeleteket sózzuk, borsozzuk lisztbe mártjuk és az olajon hirtelen kisütjük. Tűzálló tálra tesszük.A hagymát megtisztítjuk és feldaraboljuk. A gombát megtisztítjuk és koskákra vágjuk.

A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, utána beletesszük a feldarabolt gombát, a petrezselymet és puhára pároljuk .

Ráöntjük a zsiradékkal együtt a hússzeletekre és végül a tetejére tesszük a sajtot. Beletesszük a sütőbe és közepes lángon addig sütjük, míg a sajt teljesen ráolvad és kissé megpirul. Lehet karajból is csinálni. Sültkrumplival vagy rizzsel tálaljuk.


2010.02.22. 18:41 Idézet

Zellerkrémleves(saját recept)

Hozzávalók:

1 közepes zeller

2 dl tejföl

1 evőkanál liszt

fél csokor petrezselyem

1 kiskanál vegeta

bors

2 evőkanálnyi olaj

pirított kenyérkockák

A zellert megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Egy kisebb fazékba olajat forrosítunk és beletesszük a zellert átforgatjuk rajta néhány másodpercig és felöntjük bőven vízzel. Sózzuk, borsozzuk és vegetázzuk. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet is. Jó puhára főzzük és a zellert áttörjük passzírozón vagy mixerrel. Ezután megcsináljuk a habarást. A tejfölbe beletesszük a lisztet és egy kevés vizet, jól elkeverjük, hogy tejszínsűrűségű legyen. Ezután belekeverjük a forrásban lévő vízbe gyorsan, hogy nehogy csomós legyen. 2-3 percig forraljuk és még egyszer átturmixoljuk, ha finom krémesre szeretnénk

A feltéthez kockára vágjuk a kenyeret és kevés olajon ropogósra pirítjuk. A levesbe tesszük és igy tálaljuk. Isteni!


2010.02.19. 06:04 Idézet

Stefánia vagdalt Home made.

Hozzávalók:

1 kg jobb minőségű darált hús, 

2-3 gerezd fokhagyma,

Fél kisebb fej vörös hagyma,

1 zsömle (ki lehet hagyni),

1 tojás, só, bors, pirospaprika, 

2 db főtt tojás, zsemlemorzsa,

Nagyobb kiszúró forma (pl. fánk), bő forró olaj a sütéshez.

 

Elkészítés:

A zsemlét tejben az (ízfokozásra), de ha nincs akkor vízben kissé beáztatjuk majd jó alaposan kinyomkodjuk és egy nagyobb keverőtálba helyezzük. A hozzávalókat előkészítve minden anyagot sorban belekeverünk a vagdalt masszánkba. A tojást, a húst a fúszereket (ízlés szerint- a sóval vigyázzunk, mert én a főtt tojáshoz is sót használok a főzővízben, hogy könnyebben elváljon a héjától, én megkóstolom a masszát, csak egy csipetet miután alaposan elkevertem, hogy elég fűszeres, sós-e?!) A hagymákat finom reszelőn belereszeljük az anyagok közé (azért jobb a reszelő szerintem, mert mert a fokhagyma nyomónál hatékonyabb eszköz és a vöröshagyma nem fér bele így plusz eszközt használunk fel fölöslegesen, a hatás jobban kijön-legalábbis én ezt tapasztaltam- és gyorsabb). Közben egy megfelelő méretű edényben, lábasban, gyorsforralóban (kinek mije van) felteszünk a hús mennyiségének megfelelő kb 2 db tojást bő sós lobogó vízben főni. Ez eltarthat 10 percig ( de ki mennyire szereti keményen vagy lágyan. itt célszerű keményebb tojást főzni.)Amikor megfőtt jó alaposan lehűtjük, megpucoljuk és vastagabb szeletekre keresztben felszeljük.(nem felel meg a tojás szeletelő, mert túl vékonyra szeli)

Amikor az összes anyagot nagyon alaposan egyneművé dolgoztuk, akkor meg kell figyelni, hogy mennyire lágy a masszánk. Ebben az esetben fokozatosan adagolva szoktam alkalmazni a zsemlemorzsát így egynemű, jól formálható lesz. Amikor a masszánk kicsit állt, akkor fogjuk a masszánkat egy kis zsemlemorzsát kiterítünk (így nem ragad le a deszkára a hús) egy nagyobb deszkára (ezen formázzuk a vagdalt húst) majd újnyi vastagra nyomkodjuk a kezünkkel. Ezután a formával egyforma mennyiségű korongot szúrunk ki(egy alja egy teteje) . Miután a korongok megvannak, mindegyikbe egy-egy szelet főtt tojást teszünk. A tetejét szépen ráhelyezzük a tojásra majd a széleket szépen ráformázzuk az aljára. Ha párat megcsináltunk ( 2-3 db ez attól függ mekkora volt az edény választás a sütéshez) és az olajunk is felhevült (könnyen ellenőrizhető: egy csipet zsemlemorzsát szórunk az olajba és ha sülésnek indul akkor felhevült) akkor lapátkanállal óvatosan belehelyezzük a vagdaltjainkat. (Javaslom a kissé alacsonyabb lángon való sütést, mert így nem ég meg, mindenhol megsül és finomabb lesz). Én inkább többször fordítottam meg, mert így egyenletesebben sült meg.

Amikor az adag elkészült lecsepegtetjük a felesleges olajat és leszárogatjuk. Javasolnék hozzá burgonyapürét. De friss kenyérrel egy kis savanyúval is el tudom képzelni.

 

Finom, laktató, jó étvágyat kívánok hozzá.

 


2010.02.17. 19:42 Idézet

Mini kolbászos-sajtos pizza

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 mokkáskanál só

3 dkg élesztő

langyos víz

3 evőkanál olaj

3 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

4 dl paradicsomlé

só, őrölt bors

1 kiskanál bazsalikom

40 dkg füstölt kolbász

20 dkg edami sajt

3 zöldpaprika

1 csokor petrezselyem

A lisztet tálba tesszük, beletesszük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos vizet öntünk bele, hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olajjal, és hólyagosra dagasztjuk.Langyos helyen és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és félújjnyi vastagra nyújtjuk. 10 centi átnérőjű, lisztbe mártott kerek formával kiszaggatjuk, lisztezett, kivajazott tepsibe fektetjük, letakarva ujra megkelesztjük, majd 190 fokos sütőben 6-8 percig elősütjük.

Közben a szószhoz a forró olívaolajon megpirítjuk az aprított hagymát, hozzáöntjük a paradicsomlevet, sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük. Közepes tűzön a felére főzzük, és a pizzalapokat megkenjük ezzel, ezután rátesszük sorakozva a kolbászokat, a kisebb darabokra vágott sajtot és a szintén vékonyra szelt zöldpaprikát. Visszatesszük a forró sütőbe, és pirosra sütjük. Forrón tálaljuk, és petrezselyemmel diszítjük.


2010.02.17. 19:13 Idézet

Hagymakrémleves (saját recept)

2 evőkanál olaj

4-5 vöröshagyma (közepes)

só, bors

2 evőkanál liszt

2 dl tejföl

1 marhahúsleveskocka

feltétnek pirítós kenyér reszelt sajttal megszórva

A hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel egy közepes fazékba, és beletesszük a sót, borsot és a húsleveskockát. 1 órát főzzük aztán mixerrel vagy turmixxal áttörjük az egészet.

Elkészítjük a habarást: 2 dl tejfölt elkeverjük a liszttel, kis vízzel,és a leves főzővizéből is tesszünk hogy ne ugorjon össze(hőkiegyenlítés elve) kis habverővel jól kikeverjük hogy csomómentes legyen. Aztán a forrásba levő levesbe gyors kevesgetés közben beleöntjük a habarást. Kb 2 percig még forraljuk és amikor elkészült akkor még egyszer áttörjük az egészet botmixerrel. Így aztán igazán krémes lesz. Pirítós kenyeret készítünk mellé és még melegen reszelünk rá sajtot.


2010.02.17. 19:03 Idézet

Sajtos galuska

Hozzávalók 4 személyre:

4 vöröshagyma

5 dkg vaj

50 dkg liszt

6 tojás

3 evőkanál liszt

1 evőkanál olaj

20 dkg reszelt ementáli sajt

A vöröshagymát karikákra vágjuk, majd kevés vajon üvegesre pirítjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, közepébe fészket nyomkodunk, majd beletesszük a tojást, megsózzuk, és kevés vizet hozzáadva lágytésztává gyúrjuk. Tíz percig pihentetjük, majd sós fővő vízbe kanállal galuskákat szaggatunk a masszából, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.

Később leszűrjük, átmossuk, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, majd forró sütőbe téve tíz percig sütjük.

Tálaláskor tetejére rakjuk a pirított hagymát, és forrón kínáljuk.


2010.01.31. 20:45 Idézet
Hajnalka

                           Sonkával,sajttal töltött csirkemell pirított burgonyával

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 4 szelet gépsonka, 12 dkg trappista sajt, 1 piros kaliformiai paprika, só, őrölt bors, 4 evőkanál olaj, 50 dkg héjában főtt burgonya, 3 dkg vaj, 2 szál sárgarépa, 1 közepes cukkini, 1 csokor petrezselyem

A csirkemellfiléket késsel felszúrjuk, majd beletöltjük a csíkokra vágott gépsonkát, sajtot és a kaliformiai paprikát. A nyílást hústűvel összetűzzük., sózzuk borsozzuk, majd forró olajon minden oldalukat pirosra sütjük.

A héjában főtt burgonyákat megtisztítjuk és az olvasztott vajon megpirítjuk. A sárgarépát és a cukkinit vékony csíkokra vágjuk és a burgonya megmaradt zsiradékában megsütjük . Sóval borssal és finora vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Tálaláskor a zöldségeket a burgonyával összekeverjük tányérra helyezzük mellérakjuk a felszeletelt csirkemellet és meglocsoljuk a szaftjával. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 


2010.01.02. 09:14 Idézet


2009.12.07 20:21
Tramitarita

Almás-krémes

Hozzávalók a téztához: 6 tojás,6 evőkanál cukor,6 evőkanál liszt,2 kávéskanál kakaó,késhegynyi sütőpor

Krém: 6 dl tej,2 cs. vaníliás pudingpor,25 dkf porcukor,25 dkg margarin,fahéj,3-4 db alma

Almát tisztítjuk,felkarikázzuk és papírral bélelt tepsibe tesszük,majd megszórjuk fahéjas cukorral. A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk,ráöntjük az almára és megsütjük 200 fokon.ha megsült kiborítjuk úgy,hogy az alma van felül.

A krémhez a tejben felfőzzük a pudingot,majd ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert margarinos porcukrot. Ezt rákenjük az almára.Tetejére szórhatunk csokit vagy pirított mandulát.dístíthetjük tejszínnel is.

Én tettem a tésztába egy kanálnyi mézes fűszerkeveréket, így igazán különleges ízt kaptam.\\\"\\\"\\\"\\\"

 


2010.01.01. 19:04 Idézet
Krisztina

Pudingos rakott babapiskóta

Hozzávalók:

» 1-2 csomag babapiskóta
» 3 csomag különbözö ízű pudingpor
» 1 1/2 liter tej
» 12-15 dkg cukor
» kakaópor a diszitéshez

 

 
 Elökészitünk egy jénai tálat vagy tortaformát. Belerakunk egy sor piskótát s eközben elkészitjük az elsö pudingport a zacskón leirtak szerint,majd amikor kész ráöntjük a babapiskótára. Majd rárakjuk a következő babapiskótasort s eközben elkészitjük a következő pudingport úgy, ahogy az elöbb és ezt is ráöntjük a babapiskótára szép egyenletesen addigra az előző réteg annyira megdermed, hogy nem fog össze folyni. Majd következik az utolsó babapiskóta réteg s közben készül ismét az újabb pudingpor amint kész ráöntjük a babapiskótára. Ha szép óvatosan széléröl indulva öntjük a pudingokat befelé haladva szépen egyenletesen eloszlik a puding a babapiskótán. ha világos szinű puding( vanília, tejszinízű) kerül a tetejére akkor kakaóport szórhatunk rá,így szépitve,díszítve. Tippek: csoki-eper-vanília, csoki-karamell-tejszínízű, csoki-karamell-vanília, csoki-eper-tejszínízű, stb.
Jó étvágyat!

2009.12.07. 20:21 Idézet

Almás-krémes

Hozzávalók a téztához: 6 tojás,6 evőkanál cukor,6 evőkanál liszt,2 kávéskanál kakaó,késhegynyi sütőpor

Krém: 6 dl tej,2 cs. vaníliás pudingpor,25 dkf porcukor,25 dkg margarin,fahéj,3-4 db alma

Almát tisztítjuk,felkarikázzuk és papírral bélelt tepsibe tesszük,majd megszórjuk fahéjas cukorral. A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk,ráöntjük az almára és megsütjük 200 fokon.ha megsült kiborítjuk úgy,hogy az alma van felül.

A krémhez a tejben felfőzzük a pudingot,majd ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert margarinos porcukrot. Ezt rákenjük az almára.Tetejére szórhatunk csokit vagy pirított mandulát.dístíthetjük tejszínnel is.

Én tettem a tésztába egy kanálnyi mézes fűszerkeveréket, így igazán különleges ízt kaptam.\\\"\\\"\\\"\\\"

 


2009.12.07. 19:19 Idézet

Beigli

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt,20 dkg zsír,2 tojássárgája,2 dkg élesztő,1 evőkanál porcukor,1/2 cs. sütőpor,tejföl

Töltelék: 25 dkg dió+15-20dkg cukor,citromhéja,tej

                25 dkg mák+15-20 dkg cukor,citromhéja,tej

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk ( élesztőt felfuttatva ),majd pihentetjük 10 percet.

A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat és kevés tejjel felfőzzük. Lassan adagoljuk hozzá a tejet,látjuk,hogy mennyire legyen sűrű a töltelék.

A tésztát ketté osztjuk,kinyújtjuk és a kihűlt töltelékekkel megkenjük,majd feltekerjük.

Tojássárgájával megkenjük és száradni tesszük jó hideg helyre. Ha a sárgája megkötött akkor fehérjével kenjük meg és meleg helyre tesszük kelni. Közben meg is bökdössük a tetején. ha megkelt 200 fokos sütőben megsütjük.


2009.12.07. 19:10 Idézet

Sport szelet

Hozzávalók: tészta: 37 dkg liszt,5 dkg zsír,12 dkg porcukor,2 evőkanál kakaó,1 egész tojás,1/2 cs. sütőpor,1 csapott evőkanál szódabikarbóna,kevés tej

Krém: 8 dl tej,10 evőkanál liszt,1 cs. vaníliáscukor,25 dkg margarin,25 dkg porcukor,1 rumaroma

Máz: 5 dkg margarin,3 evőkanál tej,15 dkg porcukor,2 evőkanál kakaó,3 db. sportszelet

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és négy lapot sütünk.

A krémhez felfőzzük a tejben a lisztet,ha kihűlt hozzáadjuk a kikevert margarinos porcukrot és a rumaromát. A lapokat megtöltjük a krémmel, majd bevonjuk a mázzal. A mázhoz felolvasztjuk a margarint,beleteszük a tejet,porcukrot,kakaóport és végül feloldjuk benne a sportszeletet.Ezt gyenge hőfokon készítjük.

Hűtőbe teszük és másnap szeleteljük.


2009.11.27. 13:41 Idézet

TOLTOTT ALMAK.       Hozzavalok. szemelyenkent 1,2 alma, finom lekvar, darabos dio, es tejszin a tetejere.

 EZ egy nagyon gyors, olcso , egyszeru es finom  recept, a teli  hideg estekre, amikor nincsen kedvunk nagy , penzes sutihez fogni.

  Az almakat megmossuk, kivajjuk a kozepet kis kanallal, megtoltjuk kisse lekvarral, teszunk darabos diot a tetejere, majd elhelyezzuk egy kis tepsibe es sulni tesszuk. Amikor mar szint kapott, es kisse megpuhult, akkor kivesszuk, hulni hagyjuk es tejszinhabbal talaljuk, reszelhetunk a tetejere csoki  forgacsot is.

  Nem mondvan, hogy messze all a Bartfai ur receptjeitol....aminek nincsen parja.....

  Udvozlok mindenkit ERDELYBOL......MAGDI


2009.11.27. 13:24 Idézet

FINOM HAZI  PIZZA      Hozzavalok. 1 kis kocka eleszto,pici so, liszt amennyit felvesz, szalami, gomba, kukorica, paprika, fuszerek, paradicsomle vagy ketchup a tetejere,olajbogyo, meg reszelt sajt.

    Az elesztot kis meleg vizben felfuttatjuk, hozzaadjuk a lisztet, sot, eldolgozzuk es kellni hagyjuk. Amikor megkelt, akkor kinyujtjuk fel ujjnyi vastagsagura, majd olajozott formaba tesszuk.Jo, ha van pizza forma. Akkor a pizzaformara  helyezzuk, elrendezzuk.Tetejet megkenjuk piros sozott paprikaval, szalamit, kolbaszt , gombat,stb teszunk ra, es meg hagyjuk kellni. Amikor megkellt, elrendezzuk rajta a tobbi hozzavalokat,fuszerezzuk, sutjuk, amielott megsulne, kivesszuk, megszorjuk ketchuppal, reszelt sajttal, es kisse visszatoljuk a sutobe....Amikor kesz van, akkor haromszogre beosztva szeleteljuk...

Jo etvagyat hozza, ERDELYBOL, MAGDI....

Ujra megkoszonom   a kedves Bartfai urnak, mert engedelyezte

hogy az On honlapjan a mi receptjeink is megjelenjenek.Kivanok sok sok egeszseget, kitartast es tovabbi sikert az eletben, a boldogsagrol nem beszelve....


2009.11.26. 19:41 Idézet

RAKOTT FINOMSAG....  Hozzavalok.kb.800 gr.zold huvelyes paszuly fove, vagy konzervbol, 3,4 gomba, 1,2 hagyma, 1, 2 szal kolbasz, 2,3 tojas, fuszerek, vegetta, sajt, tejfol...   A paszulyt megfozzuk sos vizben, ha konzervunk van, akkor nem, megpiritjuk a kolbaszt, vagy szalamit  gombaval, hagymaval, es fuszerezzuk. Kiolajazott uvegtaban elhelyezzuk a paszulyt retegesen, rahelyezzuk a piritott kolbaszt, hagymaval,gombaval  fuszerezve,majd felverjuk a tojasokat es raontjuk. Meleg sutobe rakjuk, sutjuk mig piros lesz, majd tejfollel,reszelt sajttal szorjuk.....aki akarja tehet kis paradicsomlevet is ra....so, bors, stb.Pirosra sutjuk, talaljuk, fogyasztjuk....Ezt a receptet ellehet kesziteni brokkolival, kelkaposztaval, fott krumplival, mindugy nagyon finom.....tetejet megszorhatjuk petrezseleyem zolddel is....

Kivanok hozza jo etvagyat.....ERDELYBOL....


2009.11.26. 11:34 Idézet

SZILVAS GOMBOC.    Megfozunk kb.egy fel kg krumplit hejaban, majd megpucoljuk, amikor kihult, lereszeljuk.1 tojast adunk hozza,pici sot, es lisztet amennyit felvesz....Atdolgozzuk,.....majd fel ujjnyi vastagsagura nyujtjuk,kockakra vagjuk es a kozepebe egy fel szilvat teszunk.Osszecsipjuk a szeleit es gombocokat formazunk.Vizben megfozzuk, alaposan 2-szer is leszurjuk, majd olajas morzsaval keverjuk.Vegen cukrozzuk......Kivanok jo etvagyat, MAGDI ERDELYBOL....apropo, igy keszul a hagyomanyos nudli is, amit sodrunk, 5 cm -es vegekre vagunk, fozzuk, es pergelt morzsaval, cukorral talaljuk..

Koszonjuk BARTFAI urnak, hogy megadta nekunk ezt a lehetoseget, hogy recepteket irhassunk, kivanok neki sok sok egeszseget es szerencset az eletben..........

 

 


2009.11.05. 10:31 Idézet

 


2009.09.26. 11:42 Idézet

Én kipróbáltamár, régi és elfeledett receptek:))Sok sikert:))

 
Hozzávalók
(3 fős adag)

1 csomag friss leveles tészta (az enyém 275 g volt)

1 csomag mozzarella

3 tojás

2 dl tejszín

bazsalikom

só, bors

3-4 paradicsom

Egy nagy pitesütőtálat (az enyém 29 cm-es) kibélelek a leveles tésztával, és egyenletesen elosztom benne a kockákra vágott mozzarellát. A tojásokat villával felverem, hozzákeverem a tejszínt, kb. 1 kávéskanálnyi szárított bazsalikomot, sózom, borsozom és a mozzarellára öntöm.



A paradicsomot felkarikázom, és beborítom vele a tojásos massza tetejét. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm.


 

Ebből a receptből végre kiderül, hogy a Női Lapozó szakácsnője miért csak nektarint használ a gyümölcsös sütemények készítésekor.

Már az
első sós tart (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése közben kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles tésztát, és hogy nektarint teszek rá. Nem vagyok nagy gyümölcsfogyasztó, a legtöbbet nem is szeretem, a nektarin kivétel, ezért készül nálam mostanában minden sütemény nektarinnal. Persze ezt sem csak nektarinnal lehet elkészíteni, hanem szilvával vagy almával is. Az almás változatnál fahéjas porcukor illik a tetejére, vagy a krémsajtba lehet egy kis fahéjat keverni.

Hozzávalók
(12 darab)

kb. 4 púpos evőkanál
krémsajt

3-4 teáskanál méz

50 dkg leveles tészta

5-6 nektarin

szeletelt mandula

porcukor

A sütőt 200 fokra előmelegítem, és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A leveles tésztát 3 mm vastagra kinyújtom, kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágom, és a tésztalapokat átemelem a tepsibe. A mézet és a krémsajtot alaposan összekeverem, és a nektarint vékony cikkekre vágom.



A tésztát megkenem a krémsajttal, beborítom a nektarin szeletekkel, megszórom szeletelt mandulával és 12-15 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, porcukrot szórok a tetejére.

 

Az ananászos túrótorta elkészítéséhez szükséges túrókrémet szakácsnőnk még kamaszkorában fejlesztette ki. Nem bírja ugyanis a nyers tojás jelenlétét a különböző krémekben.

Muszáj volt valami nekem tetszőt kitalálni, mert amikor először merült fel a túrókrémes torta ötlete valamilyen jeles alkalomra, akkor sok-sok szakácskönyv átnyálazása után sem volt a kezemben a megfelelő recept. Vagy zselatin vagy vaj vagy nyers tojás volt az összes krémben. Az elmélet az volt, hogy állhat-e túróból, tejszínhabból és cukorból a krém, és igen, állhat.

 
Hozzávalók

A piskótához:
5 tojás

15 dkg cukor

8 dkg liszt

4 dkg keményítő

1 kávéskanál citromlé

a krémhez:
50 dkg túró

2,5 dl tejszín

cukor

1 ananászkonzerv

A sütőt előmelegítem 220 fokra (légkeverés), és egy tepsit (a sütőhöz valók közül) kibélelek sütőpapírral. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket a citromlével félig felverem, hozzáadom a cukor felét, és kemény fényes habbá verem, kb. olyan kell legyen, mint a habcsók-massza. A tojássárgájákat a cukor másik felével, és 2 evőkanál hideg vízzel szintén habosra keverem. A lisztet és a keményítőt egy tálba szitálom, és összekeverem. Apránként beleforgatom a tojássárgájába a tojáshabot és a keményítős lisztet. Lehet kézi habverővel, meg lyukas fakanállal, én egy egyszerű tortalapátot szoktam ehhez használni. A kész masszát a tepsibe öntöm, elsimítom, hogy egyenletesen vastag legyen mindenhol, és 8-10 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.



A krémhez a tejszínt 3 teáskanál cukorral kemény habbá verem, az ananászkonzervet lecsöpögtetem, és félrerakom a levét. A túróhoz ízlés szerint cukrot és egy kevés ananászlevet keverek (pár evőkanálnyi kell csak), akkor jó ha már nem morzsálódik, de még nem is nagyon krémes, mert akkor a végeredmény túl folyós lehet. Végül beleforgatom a tejszínhabot. A piskótát vonalzó segítségével 3 ugyanolyan széles csíkra vágom. Az elsőt megkenem a krém kb. harmadával, megszórom ananásszal, erre megint piskóta, krém, ananász jön, végül befedem az utolsó piskótalappal. A maradék krémmel (akkor jó, ha ez az utolsó a legnagyobb harmad) megkenem a torta tetejét és oldalát, és a tetejére szórok még egy kis darabolt ananászt. Tálalás előtt pár órára hűtőbe teszem.
 

 

Amikor nincs időd arra, hogy nagyon kigondold a vacsorára valót, amikor fáradt vagy és unod az egész főzőcskézést, na akkor jusson eszedbe ez a recept. Húsz perc alatt kész és garantáltan jobb kedvre derülsz tőle.

Mivel telítődtem a paradicsomos-paprikás íz világgal, azt hiszem, ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Hamarosan jönnek majd a sütőtökös ételek.

 
Hozzávalók
(4 fős adag)

20 dkg hosszúszemű rizs

20-25 dkg csiperkegomba

2 piros kaliforniai paprika

2-3 gerezd fokhagyma

1 hagyma

40 dkg darabolt paradicsomkonzerv

petrezselyem

só, bors

1-2 evőkanál olívaolaj

4,5 dl zöldség alaplé

1 teáskanál kakukkfű

A paprikát csíkokra, a hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre vágom. Az olajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a gombát, a zúzott fokhagyma gerezdeket, a kakukkfüvet, és még öt percig párolom. 



Belekeverem az átmosott rizst, átforgatom, hogy mindenhol érje az olaj, majd hozzáadom a paprikát, az alaplevet és a paradicsomkonzervet. Jól összekeverem és lefedve, kis lángon 20 percig főzöm. Sózom, borsozom, és petrezselyemmel megszórva tálalom.

Szakácsnőnk nem tud beszámolni az alábbi almás pite szavatossági idejéről, náluk ugyanis nem bír ki 24 órát ez az édesség. Egy egész tepsinyi fogy el náluk nem egészen egy nap alatt.
 
Hozzávalók
(közepes tepsihez)

A tésztához:
40 dkg liszt

20 dkg vaj vagy margarin

fél csomag sütőpor

csipet só

néhány kanál tejföl vagy tej, a megkenéshez egy felvert tojás

a tölte

2009.09.16. 22:13 Idézet
Báthory Erzsébet

Toronyhír arhívum

http://www.toronyhir.hu/files/archivum/200501/nyul.htm


[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?