[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
Búzadarás lepény kókuszos chutney-val
Hozzávalók:
a lepényhez:
2 csésze búzadara
2 csésze joghurt
1 csésze csemege kukorica
1 csésze aprított fejeskáposzta
2 db nagy, apróra vágott zöld chili
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
4 teáskanálnyi olaj
só
a díszítéshez:
reszelt répa
vagy korianderlevelek
vagy kókuszreszelék
vagy petrezselyem
a chutney-hoz:
1 csésze szárított kókuszreszelék
1 csésze joghurt
1 csésze földimogyoró
2 db aprított zöld chili
2 teáskanálnyi citromlé
1 teáskanálnyi cukor
só
víz
Elkészítése:
Összekeverjük a búzadarát, a sót, a kukoricát, a káposztát, a zöld chilit és a szódabikarbónát. Annyi joghurtot keverünk hozzá, hogy masszaszerű keveréket kapjunk. (Addig keverjük, amíg a keverőkanálról könnyen le nem válik.) Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a közepére egy evőkanálnyi masszát teszünk (ha nem elég folyós, a kanállal szétterítjük). A lepény mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész, kókuszreszelékkel, reszelt répával, petrezselyemmel vagy korianderlevéllel díszítjük.
A chutney hozzávalóit összeturmixoljuk (annyi vizet hozzáadva, hogy sűrű mártást kapjunk), s ezt adjuk a lepények mellé.
|
Bajor burgonya
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj.
A jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, és sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal összekeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre visszatesszük a forró sütőbe. Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha előételnek, adjuk csak önmagában.
|
Húsos burgonyagombóc
A szokásos módon sertéspörköltet készítünk. Közben 40 dkg burgonyát megfzünk,meghámozunk és áttörünk, eldolgozzuk 20 dkg liszttel, valamint 1 tojással, csipetnyi sóval. Kb. 1 órát pihentetjük. A pörköltet levétl jól lecsurgatjuk, és finomra vágjuk. Levét tejfölös habarással besűrítjük. Ráhalmozzuk a húspépet, és gombócokat formálunk. Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.A tejfölös mártással áthúzva, zöldpaprikával és paradicsommal díszítve tálaljuk.
|
Répás burgonyagombóc
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 2 evőkanál liszt, olaj, só, őrölt bors
A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük. A lekapargatott sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk és ugyancsak sós vízben megfőzzük. Az egyik fej hagymát olajon üvegesre pároljuk, a másikat karikákra vágjuk, lisztbe forgatjuk és forró olajon ropogósra pirítjuk. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. A leszűrt répát és burgonyát burgonyanyomóval összetörjük, borsozzuk, és belekeverjük a párolt hagymát. A masszából két kanál segítségével gombócokat formálunk, tányérra helyezzük és meghintjük a ropogós hagymakarikákkal. Salátát kínálunk hozzá.
|
Eredeti székely szelet
Hozzávalók 4 személyre: 4 db (12dkg) sertéskaraj, só, őrölt bors, 4 nagy savanyított egész káposztalevél, fél dl étolaj, 15 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál rózsapaprika, 3 dl tejföl, 3 dl víz, 1 kávéskanál köménymag.
A sertéskarajból 12 dekás szeleteket vágunk, kissé megveregetjük, sózzuk, őrölt borssal enyhén meghintjük, majd mindegyiket savanyított káposztalevéllel külön-külön becsavarjuk a levelet egy-két fogvájóval rögzítjük. Kevés olajon vöröshagymát, egy gondolatnyi fokhagymát pirítunk, pirospaprikát adunk hozzá, elkeverjük és ráhelyezzük a becsavart szeleteket. Fedő alatt pároljuk, néhányszor tejföllel meglocsoljuk, vigyázunk, hogy le ne égjen. Negyedórával elkészülte előtt köménymaggal is ízesíthetjük. Köretként kínálhatunk röszti burgonyát, petrezselymes párolt rizst, vagy puliszkát. |
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg búzadara, 2 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 2 db húsleves kocka, só, kapor, ecet
Elkészítése: A túró felét egy egész tojással simára keverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, és kis gombócokat formálunk belőle. Fél órát állni hagyjuk.
A lisztből kevés olajjal rántást készítünk. Ha zsemleszínű, akkor felöntjük vízzel és beletesszük a leveskockákat. A tejföllel kikevert maradék juhtúrót csomómentesen a levesbe keverjük. Beletesszük a gombócokat, és készre főzzük. Ha a gombócok megfőttek kaporral, összezúzott fokhagymával és egy csepp ecettel ízesítjük.
Erdélyi gombócleves
|
Zserbó szelet (variáció)
Hozzávalók: 35 dkg.liszt, 20 dkg. margarin, 5 dkg. kristálycukor, 1 egész tojás, 3 dkg. élesztő, jó fél dl. tej, bele 1 kávéskanál cukor, késhegynyi szódabikarbóna, vagy sütőpor.
Töltelék: 25 dkg. lekvár (lehet több is), 20 dkg. darált dió, ízlés szerint kristálycukor (én nem tettem bele, ne legyen olyan édes)
Elkészítése: átszitáljuk a lisztet és a sütőport, vagy szódaport, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a felfuttatott élesztőt, és a tojást. Ezeket egyneművé összedolgozzuk.
Az összegyúrt tésztát lemérjük, vagy megsaccolva 3 egyenlő cipóra osztjuk. Külön -külön elnyújtjuk mindhármat. Az elsőt a tepsi méretével azonos nagyságúra nyújtjuk és belesímítjuk a kilisztezett tepsibe és villával kicsit megszúrkáljuk. Megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a darált dió felét. Ha a lekvár savanyúbb a diót cukrozhatjuk. Erre ráhelyezzük a második lapot, ezt is megszúrkáljuk, majd a maradék lekvárral megkenjük és dióval megszórjuk és a harmadik kinyújtott tésztával betakarjuk. A tetejét tenyérrel kicsit megnyomkodjuk, villával ismét megszúrkáljuk és huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük (kelesztés nagyon fontos!). Előmelegített sütőben (160C-fokon) mérsékelt tűzün 25-30 percig sütjük, míg a teteje szép színt kap. A tepsiben hagyjuk kihülni, majd deszkára borítjuk és csokimázzal leöntjük a tetejét.
|
Burgonyás hagymás omlett (Tortilla)
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 nagy szem burgonya, 2 közepes fej apróra vágott hagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olívaolaj, 1/4 teáskanál őrölt, édes pirospaprika, 1/4 teáskanál só
Elkészítése: 2 evőkanál olajat vastag falú serpenyőben felmelegítünk, majd beletesszük a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát és a hagymát. Közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Kis lángon, lefedve 5-6 percig pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Időnként megkeverjük. A serpenyőből kivesszük a hagymás burgonyát, a felesleges zsiradékot leitatjuk. A tojást a sóval és a pirospaprikával együtt tálban felverjük, majd óvatosan a megsült hagymás burgonyához keverjük. A maradék olajat tiszta serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a burgonyás tojást, és lefedve, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, amíg a lepény megszilárdul. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Forrón vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk. Egyszerű salátát adunk mellé.
Jó tudni:
Az omlett akkor sikerül, ha lassú, egyenletes tűzön sütjük, ezért van szükség vastag falú serpenyőre. Esetleg teflonbevonatú sütőt is használhatunk, mivel az omlett így nem ragad le. Ilyenkor az olaj mennyiségét a felére csökkenthetjük.
Mexikói húsostál
Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott sertéstarja, 20 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 db paradicsompaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 25 dkg morzsolt, mirelit csemegekukorica, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál római kömény (vagy konyhakömény).
A megmosott és leszárított húst nyolc szeletre vágom, megsózom, megborsozom. A rizst átválogatom, majd többször váltott vízben megmosom, lecsurgatom és annyi vizet öntök rá, hogy jó bőven ellepje. Fél órán keresztül áztatom. Egy mélyebb tűzálló tál aljára szórom a lecsurgatott rizst, majd leöntöm a zúzott fokhagymával és a Vegetával, meg a római köménnyel elkevert tejföl egyharmadával. Elosztom rajta a megmosott, kicsumázott és apró kockákra vágott paradicsompaprika felét és a még fagyos kukorica felét. Megsózom, és erre teszek 4 szelet húst. Beborítom a megtisztított és karikákra vágott vöröshagymával, ezután pedig lelocsolom a fűszeres tejföllel. Rászórom a megtisztított és szeletekre vágott gombát, megborsozom, majd ráhintem a finomra metélt petrezselyemzöldet. A maradék nyersanyagokkal megismétlem a rétegezést, a tetejére kerüljön a fűszeres tejföl. A tálat szorosan lefedem és a mikrohullámú sütőbe téve közepes fokozaton húsz percig párolom és további tíz percig nem veszem le a tetejét. A párolás félidejében egyszer megfordítom a tálat. Bármilyen friss salátával nagyon finom, kiadós egytálétel. |
Citromos becsinált-csirke
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell és - comb, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zellergumó, 1 hagyma, 5-6 szem egész fekete bors, 1,5 dl tejszín, 1 csomó petrezselyem, 1 citrom leve és reszelt héja, só, 3 dkg vaj, 2 csapott ev*kanál liszt.
A megmosott és darabokra vágott csirkemelleket és - combokat a karikára vágott zöldségge együtt feltesszük f*ni, annyi vizet adva hozzá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, a hagymát és a fekete borsot fRszerzacskóba téve f*zzük bele. Amikor a hús megf*tt, a fRszerekkel együtt kiszedjük az edényb*l, a levét világos vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, visszahelyezzük a húst, és rövid ideig együtt felf*zzük. A tRzr*l levéve, forrón sRríthetjük még egy tojássárgájával is. Adhatunk hozzá párolt rizst, de régebben forró vízzel feleresztett pirított darával tálalták. Ha kímél* ételnek szánjuk, kényesebb gyomrúaknak, a hagymát és a fokhagymát elhagyhatjuk bel*le. Nem muszáj kidobni a zöldséget sem, áttörve hozzákeverhetjük a mártáshoz.
Almás zserbó
Tészta: 3 db tojás, 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só.
Töltelék: 70 dkg alma, 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 20 dkg sárgabaracklekvár.
Máz: 10 dkg vaj, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál porcukor.
Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a megfuttatott élesztőt, majd a maradék tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztából három cipót formálunk, és egy órán át, pihentetjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a porcukorral elkevert darált diót, és alaposan összekeverjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk, és kikent, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvár felével, ráhalmozzuk a töltelék felét, elegyengetjük, ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, és ezt is megkenjük a maradék lekvárral, majd a töltelékkel. Ráfektetjük a harmadik lapot, enyhén lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe téve közepes hőmérsékleten megsütjük.
|
Fokhagymás csirkemell
1 kg csirkemellet szeletekre vágok, megsózom, zúzott fokhagymával jól
bekenem és egy órát állni hagyom. Utána lisztbe forgatom, majd tojásba és
végül reszelt sajtba. Ezt tepsibe rakom és leöntöm fél liter
főzőtejszinnel. Addig sütöm, amíg a tejszin teljesen szilárd lesz. Rizzsel
tálalom. Nagyon finom. |
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
|