[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
Orosz hússaláta
Hozzávalók:
4 dl tejföl
3 evőkanál majonéz
3 evőkanál mustár
6 db tojás
10 dkg ecetes uborka
1 kis fej hagyma
3 db alma
5 db közepes nagyságú krumpli
10 dkg csirkemellsonka
1/2 kávéskanál őrölt bors
1 teáskanál só
A krumplit, a tojásokat jól megmossuk és megfőzzük.A sonkát és a meghámozott almát apró kockákra daraboljuk. a hagymát megtisztítjuk és lereszeljük, az uborkát karikákra vágjuk. A megfőtt tojásokat megtisztítjuk a fehérjét kis kockákra vágjuk, a sárgáját összekeverjük a tejföllel, majonézzel, mustárral, sóval borssal és a hagymával. Ebbe az öntetbe beletesszük az uborkát, az almát, a sonkát, a megtisztított, felkockázott krumplit és a tojások fehérjét.
|
Csirkemelltekercs
Hozzávalók:
85 dkg csirkemellfilé
20 dkg sonka
20 dkg trappista sajt
1 evőkanál só
1 kávéskanál őrölt bors
2 db tojás
5 dkg zsemlemorzsa
4 dkg liszt
8 db hústű
1 l étolaj
A csirkemellet kettévágjuk, jól kiklopfoljuk. 4 nagy szelet húst kapunk. Megszórjuk mindkét oldalát sóval és őrölt borssal.
A sonkát és a sajtot vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk.
A húsra először rárakjuk a sonka, majd sajtcsíkokat, feltekerjük és hústűvel a két végét megtűzzük.
Lisztbe, felvert tojásba(melybe kevés sót szórunk) és zsemlemorzsába forgatjuk a tekercseket. A hűtőben egy fél órát állni hagyjuk, hogy a panír jól rátapadjon és ne jöjjön le sütés közben.
Az olajat felmelegítjük és a hústekercseket beletesszük. Az első oldalt lefedve sütjük majd 5 perc múlva levesszük a fedőt és a húsokat emgfordítjuk és újabb 5 percig sütjük. Majd papírtörlővel letakart tányérra szedjük hogy a felesleges olajat felszívja.
Ha kihűlt, kiszedjük a hústűket és éles késsel ferdén felszeleteljük. |
Sertéscsülök pékné módra
Hozzávalók:
- Sertéscsülök 1db/ 2fő
- Só, bors, egy pici kömény is lehet
- 4 szem vöröshagyma
- 5 ek. zsír
- 1-1.5 kg burgonya
- 2 csomó petrezselyem levél.
- Sárga répa, zeller gumó, petrezselyem gyökér, 2-3 szem gomba.
- Diónyi vaj, 1 kk. paradicsom püré.
Elkészítés:
- Tapasztalatból mondom, hogy a csülköt (csülköket) tisztítás után érdemes egy kicsit megfőzni, mert natúr sütőben nem sül át rendesen.
- Ha kicsit megfőtt a csülök, akkor sózzuk borsozzuk a húst, ezután a répa, zeller, gomba, petrezselyemgyökér kombinációt megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk hosszában lapjára és egy szép ágyat képezünk a csülök alá.
- Ezután kevés vizet öntünk alá és a csülök tetejére teszünk 2-3 ek zsírt.
- Közép meleg sütőben (150 fok) elkezdjük sütni (kb 2.5-3 óra) közben gyakran locsolgatjuk saját levével és néha megfordítjuk.
- Mialatt sül a csülök, elkészítjük a körítést. Ez a pékné köret, amely nem áll másból mint krumpliból (kockázva), vöröshagymából (kockázva), finomra darabolt petrezselyem levélből, sóból és borsból. Ezeket a hozzávalókat összekeverjük és a hús végezte előtt mellérakjuk és egy órán át a hússal sütjük (közben forgatva a köretet is. ) Amikor a hús és a köret is kész kiemeljük egy tálba és melegen tartjuk.
- Levét leszűrjük és egy darabka vajjal és egy mokkás kanálnyi paradicsompürével mártás sűrűségűre forraljuk. Ezt külön tálaljuk.
- A csülköt ízlés szerint gusztusosan tálaljuk (Papírforma szerint ki kéne csontozni majd visszahelyezni a csontra, de szeletelve szerintem gusztusosabb)A körítést mellé (vagy köré) helyezzük el. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.
Jó étvágyat Kívánok!
|
Újházi jellegű tyúkhúsleves
Az eredetitől eltérően írom le!
Hozzávalók:
- A csirkének amije van (ki mit szeret) én alsó felső combból, vagy mellből szoktam csinálni
- só, bors,
- 2-3 babérlevél,
- fél ek. egészbors
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 répa
- 1-2 petrezselyem gyökér (fehér répa)
- zeller (vagy levél)
- 1 csomó petrezselyem
- fél paradicsom
- 1 paprika
- Karfiol (pár rózsa)
- 3-4 ek zöldborsó
- 2-3 kisebb szem gomba
- egy marék cérnametélt (főzési ideje pár perc.)
Ebbe a levesbe ne a legszebb dolgokat tegyük bele, úgyis a végén átszűrjük és a levesből a húson, répán, magán a levén kívül semmi más nem kell a tálalásnál.
Elkészítés:
- Megmossuk a csirkehúst hideg vízben. Felrakjuk főni szintén hideg vízben egy jó méretes lábasban mivel kb 5l vízre van szükségünk amiből a végére kb a fele lesz. (tehát ha valaki 10 főre főz akkor szorozza a mennyiséget. Ez az 5 liter víz kb 2 ember 2 szeri étkezésére elegendő)
- A borsót, a gombát (megtisztítva), és a karfiol rózsákat enyhén sós vízben feltesszük főni.
- Levesünket bezöldségeljük befűszerezzük. A sót fokozatosan adjuk hozzá többszöri kóstolgatásra. A végén még tudjuk fűszerezni ha már majdnem kész a leves.Először sózzunk majd utána adjuk hozzá a többi fűszert mert a só adja ki az ízeket.
- Főzési idő nem olyan sok, enyhén forrjon (inkább gyöngyözzön) kb 1-1.5 óra alatt készre lehet főzni.
- Kb fél óra után vegyünk ki a levesből annyi répát, amennyi arányaiban a tálaláshoz kell. Mert a szétfőtt répát nem lehet szépen darabolni.
- Ha a levesünk kész, hagyjuk egy picit pihenni, ülepedni.
- Fogjunk egy akkora tálalót amekkorába kényelmesen belefér a lé.
- Ezután szűrjük át sűrű szűrőn a levet.
- A húst lefejthetjük a csontról ha a levesbe tesszük.
- Arányosan tegyünk mindenből a levesünkbe.
Jó étvágyat kívánok!
|
Gundel palacsinta
Hozzávalók:
A palacsintához:
- csipet só
- szódavíz (szénsavas víz is jó)
- tej
- liszt (Azért nem írok mennyiséget mert az állag kialakításához látni kell, különböző őrlésű lisztek vannak, de kb 12 ek. az megfelel 40 dkg lisztnek kb.)
- Pici olaj a sütéshez.
A csokoládémártáshoz:
- 15dkg (Marika, Katica stb...) táblás tortabevonó
- 5 dkg kakaópor
- 3+1 dl=4 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 1 ek. liszt
- 2 ek. kristálycukor
- 5g (fél csomag) vaníliás cukor
- 5cl rum (vagy aroma, vagy ízű)
A diótöltelékhez:
- 30 dkg (darált dió)
- 1 citrom
- 2.5 l tej
- 5 cl rum
- 5 g (fél csomag) vaníliás cukor
- 15 dkg kristály cukor
- 4 dkg mazsola (kb. 1 púpos ek.)
Történet röviden:
A Gundelek találták ki réges -régen.Kinézet: fele csoki, fele porcukor, ezüst tálcán tálalva 2 db/ fő. Az eredetit háromszögre kell hajtani és sokak tévhitével ellentétben nem kell flambírozni, (szesszel a vendég előtt égetni) mert azt nem Gundel, hanem égő palacsintának hívják. Lehet csak akkor az nem Gundel. Van egy francia palacsinta amit viszont kell neve: Susette (Zsuzsanna) palacsinta, de ezt majd máskor....
Elkészítés:
Elkészítjük a palacsinta tésztát. A lisztet összekeverjük a tojással, mely egy száraz, semmit mondó egyveleg lesz. Beletesszük a csipet sót majd öntünk hozzá egy kis tejet. Ezután jól elkeverjük és nyomunk (vagy öntünk) rá egy kis szódát. Állaga kezd kialakulni, elértük lassan a sűrű galuska állagot. jöhet még egy pici tej és ásványvíz is. Fokozatosan kevergetve csomómentesre (egyneművé) varázsoljuk.A végeredmény egy nyers tejszín állagú tészta kell hogy legyen. A lényeg hogy a liszt el legyen dolgozva az összes anyaggal. Ezután egyesével (vagy aki tudja) kettesével kisütjük . Amikor megvannak a palacsinták alufóliával, vagy melegen tartóval tartjuk melegen.
A csokimártás
A csokoládét darabokra törjük, majd 3 dl tejjel felforraljuk. Fogunk egy keverőtálat (habüstöt) felverjük benne a tojások sárgáját és a kristálycukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kakaóport ( ha van rá mód szitáljuk át), a lisztet és a maradék (1 dl) tejet. A masszát kevergetve a felforrt tejet sugárban hozzáöntve egyneművé keverjük. Ezután vízfürdőn forrpontig keverjük. (vízfürdő: Egy edényt veszünk amibe a keverőtálunk nem esik bele. Töltünk bele egy kevés vizet és rátesszük a lángra, amint elkezd forrni rátesszük a masszát, vagy éppen amit kell) A rumot csak akkor kell hozzákeverni, amikor ráöntjük a palacsintára a mártást, hogy ne veszítsen jellegéből, ízéből.
A diótöltelék:
A diót megdaráljuk (vagy darált diót veszünk). Egy edénykébe lereszeljük a citrom héját. Megmossuk a mazsolát, majd leszárítjuk (pl szűrőben).A tejet felforraljuk a kristály cukorral, majd beletesszük a mazsolát, a citromhéjat, a diót hozzákeverjük, majd a vaníliás cukrot is. Picit kell főzni, mert mint mindennek a diónak is meg kell főni. Értelem szerűen ezt csak folyamatos keverés mellett lehet végezni a tej miatt, különben leég. ( Ne a legnagyobb lángon végezzük a töltelék elkészítését).
Ha a töltelék elkészült belekenjük a palacsintáinkba majd félbe és még egyszer félbe hajtjuk. Tálalásnál ügyeljünk arra, hogy egy irányba mutassanak a palacsinták és picit fedjék egymást.
Remek desszert.Jó étvágyat kívánok!
|
Spárgával töltött csirkemellfalatok fehérboros mártásban
Hozzávalók:
3 csirkemellfilé
só, bors
36 szál fehér spárga(lehet konzerv is)
fél dl olaj
2,5 dl száraz fehérbor
1,5 dl zöldségleves
1 kiskanál keményítő
2 dl tejszín
1 csokokr petrezselyem
3 citrom
1 kicsi kaliformiai paprika
A csirkemellfiléket lapjukkal félbevágjuk, hosszában elfelezzük. Kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A konzervspárga végeit két centi vastagon levágjuk, majd a szeletelt csirkemellekre 3-3 szál spárgát fektetünk. Szorosan felgöngyöljük, fogpiszkálóval összetűzzük, és forró olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük.Ezután tepsibe fektetjük, ráöntjük a fehérbor és a zöldségleves felét, majd alfóliával letakarva, 200 fokos sütőben 15-20 percig pároljuk. Ha elkészült, kivesszük a csikegöngyölegeket a párolóléből, ezután hozzáöntjük a fehérbor és a zöldségleves másik felét is, és felforraljuk. Kevés hideg vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük, és belefőzzük a tejszínt. Sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd az egyik citrom reszelt héjával és kicsavart levével pikánsra ízesítjük. Tálaláskor a mártást tálba öntjük, és belefektetjük a spárgával töltött csirkefalatokat. A húsokra egy-egy hámozott citromcikket teszünk, és megszórjuk az apró kockákra vágott kaliformiai paprikával. |
Brokkolikrémleves
Hozzávalók: 500 g brokkoli(lehet mirelit is), 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 leveskocka, fél csomó petrezselyem zöldje, só, 1 evőkanál olaj.
A brokkolit rózsáira szedjük és egy fazékba az olajjal és egy kis vízzel pároljuk. kb 5 perc múlva felengedjük vízzel hogy jól lepje el.Megsózzuk és beletesszük az apróra vágott petrezselymet. Puhára főzzük. Közben a lisztet elkeverjük egy kanál liszttel és a levesből merítünk bele egy kicsit és megint keverjük hogy csomómentes legyen. Beletesszük a habarást miközben folyamatosan keverjük a levesbe még egyszer felforraljuk és összeturmixoljuk a végén. Így biztosan sima és krémes lesz.
|
Hajnalka féle sonkás tészta
1 csomag spagettit kifőzünk és amikor leszűrtük belekeverünk 1 dl tejfölt 20 dkg gépsonkát és 2 kocka ömlesztett(maci) sajtot. Sózzuk borsozzuk és egy tepsibe önjük a tésztát. Ráreszelünk még trappista sajtot a tetejére és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük amig a sajt elolvad a tészta tetején. Nagyon egyszerű és nagyon finom étel, ajánlom mindenkinek. |
Sajtos csirkemell párolt rizzsel
Hozzávalók: Sajtos csirkemell: 60 dkg filézett csirkemell, 22 dkg trappista sajt, 4 db tojás, 10 dkg liszt, 3 dl főzőtejszín, 1 teáskanál só, fél teáskanál őrölt bors, Párolt rizs: 30 dkg rizs, 2 evőkanál étolaj, 1 kis csokor petrezselyem, 1 teáskanál só, 1 evőkanál ételízesítő, 1 teáskanál só.
Felhevítjük az olajat és egy lábasba beletesszük a rizst és üvegesre megpirítjuk.Felöntjük 8 dl vízzel beletesszük a sót borsot és az ételízesítőt. Lefedjük. Ha forrni kezd lassú tűzön 15-20 percig pároljuk a vége felé beletesszük az apróra vágot zöldpetrezselymet. Ha kész levesszük a tűzről és lefedve tartjuk hogy megpuhuljon a rizs. A csirkemellet megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoluk, sózzuk, borsozzuk. A tojásokat leütjük felverjük és megsózzuk. A sajtot lereszeljük. A hússzeleteket lisztbe, tojásba ás reszelt sajtba forgatjuk. Tepsibe rakjuk, leöntjük tejszínel. lefóliázzuk és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig pároljuk. Majd levesszük a fóliát és megpirítjuk a sajtot a hús tetején. Tipp: A trappista sajt felét füstölt sajttal is helyettesíthetjük. Tehetünk baconszalonnát is a tepsi aljára és a hús közé. Jó étvágyat!
.
|
Szép jó napot mindenkinek!!! Ma egy egyszerű és izletes de gyors és nagyon laktató vacsi képosztás sztrapacska!!
Hozzávalók: Kb.1,5kg burgonya 2db tojás , finom liszt kb 60dkg savanyú káposzta, 40dkg kolozsvári szalonna, 2dcl tejföl.
Elkészités: A burgonyát megtiztitjuk és finomra lereszeljük,majd hozzá adjuk a 2 db tojást ,és kb 60dkg lisztet,ezt az anyagot összekeverjük és galuskának kiszaggatjuk. Akolozsvári szalonnát aprora daraboljuk és megpiritjuk, a savanyú káposztát kicsavarjuk és a szalonna zsirjában
megdinszteljük,amikor kész a kiszaggatott galuskát összekeverjük ! Tálaláskor tejfölell és pár karika zöld csipös paprikával tálaljuk!!!! Jó étvágyat!! |
Diós bejgli
Elkészítési idő : 140 perc
Hozzávalók 2 csík elkészítéséhez: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 tojás, 3 dkg élesztő, csipet só, ½ dl tej A töltelékhez: 25 dkg cukor, 25 dkg dióbél, fahéj, 8 dkg mazsola, piskóta vagy kekszmorzsa, 1 citrom
Gyúródeszkán összegyúrjuk a lisztet, vajat, porcukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojás, a tejben feloldott élesztővel és pici sóval tésztát gyúrunk (nem túl keményet). Addig dolgozzuk ki, amíg a gyúródeszkától egy csomóban leválik. Akkor 10 percig pihentetjük. Ezután cipókat formázunk, amennyi a tésztából telik. Nyújtófa segítségével a cipókat elnyújtjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Ezután összecsavarjuk. Tojással kétszer megkenjük, és meleg sütőben lassan kisütjük. Nagyon szép, márványos lesz s tekercs, ha egész tojást és két sárgáját egy csészében jól összekeverünk, és egy tollal vagy ecsettel kétszer bekenjük az elkevert tojással, egy órai pihentetés után. A töltelék elkészítése: a cukrot két dl vízzel egy lábosban felfőzzük. Belekeverjük a darált dióbelet, egy kis őrölt fahéjat, tisztított mazsolát, kis reszelt citromhéjat. Teljesen kihűtve kenjük az elnyújtott tésztába. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék nedves, folyós ne legyen, mert így megrepeszti sütés közben a bejglit! Minél szárazabb a töltelék, illetve minél szárazabbra keverjük, annál szebben sül meg a bejgli. Sütés közben a töltelék ismét felhevül, leveses lesz, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a töltelék száraz marad, vagy a tészta emiatt nem lesz tökéletes. |
Párolt csirkemájsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg gomba, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg paradicsompüré, 2 babérlevél, őrölt feketebors, majoránna, cukor, olaj, só, 1 fejes saláta.
A megtisztított, megmosott, felszeletelt csirkemájat lobogó forró vízzel leforrázzuk, leszűrjük majd kihűtjük. A felszeletelt gombát kevés sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Olajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és a babérlevelet. Sóval, őrölt borssal, kevés cukorral, majoránnával ízesítjük. Beletesszük a csirkemájat és kevés gombalével átforraljuk. A tűzről levesszük, kivesszük belőle a babérleveleket, majd jól lehűtjük. Tálaláskor egyenletesen elosztva, salátalevelekre helyezzük. A tetejét gombaszeletekkel díszítjük. |
Gyors, egyszerű ételek Dödölle vagy krumpligánica
1 kg krumpli 0,5 kg búzaliszt 4 kanál zsír Esetleg 1 fej hagyma is 2 kávéskanál pirospaprika 0,25 liter tejföl Elkészítés Egy kétliteres fazékban a meghámozott krumplit sós vízben feltesszük főzni. Amikor megfőtt, a vizében teljesen apróra törjük. Ekkor állandó kevergetés mellett annyi lisztet teszünk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. Sült paprikás hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejfellel megöntözzük.
Törött bab (somogyiasan: törött borsó) 0,5 liter fehér vagy tarkabab, 20 dkg búzaliszt, 4-5 kanálzsír, 2 fej vöröshagyma, esetleg babérlevél
Elkészítés A babot hideg vízben feltesszük főni, amikor puha, összetörjük, elkeverjük a liszttel és összefőzzük. Tálaláskor a megsütött hagymás zsírt a tetejére tesszük. A maradékot célszerű kizsírozott tepsiben újramelegíteni és átpirítani. Hasonló módon lehet a lencsét is készíteni.
|
Szennai zsebeshús
Hozzávalók 4 adagra 80 dkg bőrös süldőkaraj 80 dkg burgonya 60 dkg savanyú káposzta 12 dkg gomba 12 dkg füstölt szalonna 20 dkg zsír 1 fej vöröshagyma 12 dkg sertésmáj 1 dl száraz fehérbor 1 tojás só, őrölt bors, fűszerpaprika
Elkészítés: A szalonnát, a májat, a tisztított gombát, a hagymát apróra vágjuk és zsíron összepároljuk, a savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk, a felszeletelt hús közepére zsebet vágunk. A tölteléket sóval, borssal fűszerezzük, tojással megkötjük, betöltjük a húsba, megtűzzük, zsírban körbesütjük, borral felengedve puhára pároljuk. Ezután a húsokat kiemeljük, levében pedig megpároljuk a savanyú káposztát. A pirított burgonyát külön készítjük el. A húst ezzel a kétfajta körettel és a pecsenye levével leöntve tálaljuk.
|
Ebben a nyirkös, betgségeket segítő időben, a legfinomabb.
Csipkebogyóleves
Hozzávalók: 25 dkg csipkebogyó, fahéj, citromhéj, bor, tetszés szerint cukor, 2 szelet kalács
Friss, kimagozott, megmosott csipkebogyót vízben a fahéjjal, citromhéjjal és kevés héja nélküli kaláccsal puhára főzünk. Péppé keverjük, szitán áttörjük. Kevés borral és cukorral újból felforraljuk. A csipkebogyólevesnek jó sűrűnek kell lennie. Kétszersülttel tálaljuk. |
Brokkolival rakott pulyka erdélyiesen
Hozzávalók: 60 dkg darált pulykamell, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg brokkoli, 50 dkg kukoricakonzerv, 2 db tojás, 4 dl tejszín, 15 dkg reszelt sajt, só, őrölt fehérbors, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, frissen vágott snidling (metélőhagyma), reszelt szerecsendió, zsemlemorzsa.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, majd sóval, borssal, snidlinggel, és szerecsendióval ízesítjük. Mikor a hús kezd kifehéredni, felöntjük tejszínnel és összeforraljuk. Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük tejszínnel, ízesítjük szerecsendióval és hozzáadjuk a kukoricát és a tojás sárgáját, majd összeforraljuk. Egy jénai tálat olajjal kikenünk, megszórjuk zsemlemorzsával, ráhalmozunk egy réteg vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd egy réteg tejszínes húst, majd a kukoricát és a brokkolit és ezt így folytatjuk míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben készre sütjük.
|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
|