[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Borleves
Hozzávalók:
-800 ml víz
-5-6 db szegfűszeg
-2-3 rúd fahéj /ujjnyi hosszú/
-10-15 dkg cukor
-1 kicsi citrom /karikává szeletelni/
-5 dl- vagy lehet több fehérbor
-5 tojássárgája
-rumba áztatott mazsola is mehet bele
- 300 ml tejszín - lehet kevesebb is
800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal /1 ujjnyi nagyság/ és a citrommal felforraljuk. Hozzáöntjük a bort / 4 dl-5dl/ és összeforraljuk. 4 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkeveret maradék tojássárgáját. A kihűlt levest a hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal díszítjük, meghintjük őrölt fahéjjal. /Szűrd le, hogy ne legyen csomós!/
Csulika /Ősziróza |
Gombás lepény
Hozzávalók:
- 1 ü. gomba
-2 db zsömle
-1 db tojás
-20 dkg sonka
-1 fej vöröshagyma
-1 cs. leveles tészta /mirelit/
sajt, tejföl, só, olaj, tej, bors.
A hagymát megdinsztelem, ráteszem a gombát és azt is párolom. A meleg tejben áztatott zsömlét kinyomom, hozzáadom a megdinsztelt gombához. Elzárom a gázt. Az apróra vágott sonkát, egy evőkanál tejfölt, a tojást is hozzákeverem, majd sózom, borsozom.
A kiengedett mirelit tésztát kinyujtom és a felét kiolajozott tepsibe teszem. Ráöntöm a tölteléket és gazdagon megszórom reszelt sajttal. Beborítom a leveles tészta másik felével. Tojással megkenem és közepes lángon megsütöm.
Csulika / Őszirózsa
|
Kókuszhavas tésztaházikó
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 csapott tk. sütőpor
20dkg+2 ek kristálycukor
20 dkg hideg vaj vagy margarin
2 dl tejföl
2 üveg (720ml) meggybefőtt
6 dl tejszín
2 zacskó habfixáló
kókuszreszelék
sütőpapír
Elkészítés:
A sütőporral elvegyített lisztet 20 dkg cukorral, a feldarabolt vajjal és a tejföllel először robotgéppel összedolgozzuk, majd hideg kézzel minél gyorsabban összegyúrjuk. A tésztát 15 egyforma darabra osztjuk és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben a meggybefőttet alaposan lecsöpögtetjük és néhány szép szemet a díszítéshez félreteszünk.Lisztezett deszkán 5 tésztadarabot egymás után 16*20 cm méretű lappá kinyújtjuk.
Minden tésztalap hosszanti oldalára egymás mellé 12-12 szem kimagozott meggyet teszünk és a lapot szorosan feltekerjük. a tekercseket sütőpapírral kibélelt tepsibe egészen szorosan egymás mellé fektetjük és finoman összenyomjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük.Közben a megmaradt 10 tésztadarabot a megadott méretre kinyújtjuk, ugyanúgy 12-12 szem befőttel megrakjuk, majd feltekerjük.Az 5 tekercsből összenyomott lapot a tepsiből kivesszük, hűlni hagyjuk.A tepsiben a maradék tekercsből 4,3 és 2 darabot egymás mellé fektetve enyhén összenyomunk.A megmaradt 1 tekercset is melléjük helyezzük, majd ugyanazon a hőfokon kb.30 perc alatt megsütjük.A lapokat kihűlni hagyjuk.Közben a tejszínt kemény habbá verjük.Apránként beleszórunk 2 ek. cukrot és hozzáadjuk a habfixálót.
A házikó elkészítéséhez a kihűlt lapokat a legnagyobbal kezdve nagyság szerint óvatosan egymásra tornyozzuk. Az egyes rétegek közé mindig kevés tejszínhabot kenünk. A házikót a maradék habbal egyenletesen bevonjuk, majd, kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk.Végül a kókuszreszelékkel és a porcukorral vastagon meghintjük. Tetejére egy sor meggyet ültetünk.
|
Papírsárkányos gyerekszendvics
Hozzávalók 8 szelethez: 8 szelet bagett, 4 dkg vaj (vagy sajtkrém), 15 dkg trappista (1 körcikk); A díszítéshez: 4 levél saláta
1 szál újhagyma, 4 karika sárgarépa, 4 szem olajbogyó.
Előkészítés: A salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A sárgarépából levágjuk a karikákat.
Elkészítés: A kenyérszeleteket megvajazzuk, rátesszük a salátaleveleket. A sajtcikket 8 részre szeleteljük, és a szeleteket ráfektetjük a salátalevelekre. Az olajbogyóból orrot, a répából a száját alakítjuk ki. Az újhagyma fehér része lesz a szem, zöld része a szemöldök. Tetszőleges zöldségeket adhatunk még mellé.
|
Alj nélküli túrós
Hozzávalók: 1kg túró, 15 dkg lágy margarin, 5 evőkanál búzadara, 2 evőkanál liszt, 10 evőkanál cukor, 4 egész tojás, csipet só ,
reszelt citromhéj, 1-2 cs. vaníliás cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna(vagy fél cs. sütőpor).
A tetejére: 1 pohár tejföl, 1evőkanál liszt, 1 tojás.
Elkészítés: A hozzávalókat szép sorjában összekeverjük, közepes méretű zsírozott lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére valókat is kikeverjük, és evőkanállal rácsurgatjuk, majd elsimítjuk a tetején . Forró sütőben közepes lánggal szép pirosra sütjük (legalább 40perc).
|
Mogyorós körtelekvár
Hozzávalók: 3 kg körte, 1 citrom, 2 rúd vanília, 1,5 kg cukor, 2 l víz, 20 dkg mogyoró.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd lábasba tesszük a cukorral, a félbevágott vaníliarúddal és a vízzel. Állandó keverés mellett 40 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk az előzőleg megpirított és durvára tört mogyorót. Még 10 percig főzzük, végül üvegbe szedjük. Szorosan lezárjuk és dunsztoljuk.
|
Készítsünk szaloncukrot!
Most te is könnyedén elkészítheted a szaloncukrot otthonodban! A saját szaloncukor még különlegesebbé teszi az ünnepet!
A karácsony egyik legjellegzetesebb csemegéje a szaloncukor, melyből napjainkban igen széles a választék. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, mára már otthon is könnyen elkészíthetjük.
Szaloncukor készítése
Tegyünk fel főni fél kilogramm cukrot két deciliter vízzel, addig főzzük és kevergessük, míg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát következik: a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész.
Annyi felé osszuk a pépet, ahány féle szaloncukrot szeretnénk. Keverjük hozzá az ízesítőket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet vegyünk! A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is.
Egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Mikor a cukor megdermedt és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalapformákra. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk.
A csomagoláshoz vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
|
Gundel palacsinta
Hozzávalók:
1,5 dl rum,
4 dkg mazsola,
Cukrozott narancshéj,
18 dkg dió,
1 dl tejszín,
12 dkg cukor,
Törött fahéj,
12 db palacsinta, 5 dkg vaj.
A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej,
3 csomag vaníliacukor,
10 dkg csokoládé,
1,5 dl tejszín,
3 tojás sárgája,
8-10 dkg cukor,
5 dkg kakaó,
2 dkg liszt,
5 dl tej.
Elkészítés:
A mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat előző napon áztassuk rumba. A töltelékhez daráljuk meg a diót, a tejszínt forraljuk fel. Adjuk hozzá a diót, a cukrot, a fahéjat, a leszűrt mazsolát és a narancshéjat, és 1-2 percig fűzzük, amíg kenhető állagú krémet nem kapunk. Hűtsük le, és keverjük el benne a rum felét.
Süssük ki a palacsintákat, a töltelékeket egy-egy csíkban rendezzük rá, henger alakúra csavarjuk fel, majd tároljuk meleg helyen.
|
Csirkesaláta ropogós tésztával
Hozzávalók:
4 csirkemellfilé (680 g)
500 g bébi bok csoj (kínai káposzta), szeletekre vágva
250 g koktélparadicsom, félbevágva
50 g friss shiitake gomba, vékonyra szeletelve
1 maroknyi friss korianderlevél
80 g babcsíra
3 mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve
100 g ropogós tészta
szójaöntet
80 ml szójaszósz
1 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál száraz sherry
Elkészítés:
A csirkét kisebb adagokban készítsük el forró grillserpenyőben (grillsütőben vagy kerti grillezőn), majd
pihentessük öt percig. Végül vágjuk vékony szeletekre. Készítsük el az öntetet. A kínai káposztát, a paradicsomot, a gombát, a koriandert, a babcsírát és a hagymát egy nagy tálban keverjük össze.
A csirkét és a tésztát is adjuk a zöldségekhez, locsoljuk meg az öntettel, és lazán, rázogatva keverjük össze.
A szójaöntet elkészítéséhez tegyük a hozzávalókat egy befőttesüvegbe, és jól rázzuk össze.
Négy adag lesz belőle. |
Kapros-túrós lepény (Leves utánra)
Hozzávalók: 2 dl tejből, 1 dkg élesztőből, 1 tojásból, 5 dkg zsírból, 25 dkg lisztből, kevés sóból kelt tésztát készítünk.
Jól kidolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, ezt megkelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.
Töltelék: 40 dkg túrót 3 kanál cukorral, 2 tojássárgájával, 1 evőkanál búzadarával, 1 kávéskanál apróra vágott kaporral jól összekeverünk.
Óvatosan, hogy össze ne törjön, hozzáadjuk a tojások felvert habját. A tölteléket a tésztára kenjük, és lassú tűzön sütjük. Mielőtt végleg kivesszük a sütőből, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 tojássárgája keverékével megkenjük, majd 2-3 percre visszatesszük a sütőbe, így a tészta teteje szép piros lesz. A tölteléket készíthetjük cukor nélkül, sóval. Kapor nélkül egyszerű túrós lepényt kapunk. |
Tyúkleves májgombóccal
Hozzávalók: 20 dkg marhacsont, 20 dkg borjúcsont, 1 tyúk, 20 dkg vegyes zöldség, 30 dkg borjúmáj, 8 dkg gomba, fűszer.
Egy fazékban 20 dkg marha ritkacsontot, 20 dkg borjúcsontot, egy megtisztított és nagyobb darabokra vágott tyúkot az összes aprólékjával hideg vízben a tűzhöz állítjuk és hirtelen felforraljuk s ha felforrt leszűrjük a vizet róla, hideg vízben jól megmossuk és ugyancsak hideg vízzel forrásnak indítjuk, megsózzuk, adunk bele néhány szem fekete borsot, késhegynyi paprikát, különféle egyenlő újjnyi vastag darabokra vágott leveszöldséget, fél fej kelkáposztát, 1 fej hagymát, 1 gerezd fokhagymát, 1 kis fej paradicsomot (télen 1 evőkanálnyi befőtt paradicsomot) és 3 darab champignon gombát. Ez idő alatt külön sós vízben kifőzünk igen finom metéltre vágott tésztát és májgombóckákat. A májgombóckákat így készítjük: 30 dkg borjúmájat, 1 darab vízben áztatott zsemlyét, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, 3 kanál zsemlyemorzsát, kevés finomra vágott petrezselyemzöldjét és majoránnát só és törött borssal kellően megfűszerezve jól összekeverjük. Tenyerünkkel kis gombóckákat formálunk belőle és forrásban levő sós vízbe dobva abban kifőzzük. Azért kell a metéltet külön vízben kifőzni, nehogy a levesünk keményítőízt kapjon a tésztától, az utóbbitól pedig májashurkára emlékeztető zamatot. Tálaláskor a levesestálba szűrjük a levest, beleadjuk a tyúkdarabokat: zuzát, májat, a kívánatos zöldségdarabokat, gombát, végül a metélt tésztát és a gombóckákat. Vágott metélőhagymával (snidling) meghintjük és így tálaljuk. |
Sajtleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
5-6 szelet húsos kolozsvári szalonna
30 dkg darálthús
3 tubus ömlesztett sajt
2 ek olaj
2 ek liszt
1 leveskocka
só, bors
Elkészítés:
Az olajon az apró kockára vágott hagymát és szalonnát megpároljuk, rádobjuk a darálthúst, kevés sót és borsot. Fedő alatt puhítjuk. Ha már puha, 2 ek lisztet hintünk rá. A leveskockát feloldjuk annyi vízben, amennyi levest szeretnénk és ráöntjük a húsra. Forrás után belenyomjuk a 3 ömlesztett sajtot és már kész is!
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Gyors, laktató és finom, jó étvágyat!
(semilin) |
Gyors egytálétel
Hozzávalók: annyi kifli amennyi szükséges, annyi virsli amennyi kifli van...kb 3 dl tej, só, bors, sajt ízlés szerint........Elkészítés: A kiflik közepét kivesszük. Egy-egy virslit betolunk a kiflibe, majd a tejet összekeverjük izlés szerint borssal, egy kevés sóval.....A kifliket beleforgatjuk a borsos tejbe, nem áztatjuk el....Tepsibe fektetjük és ízlés szerinti mennyiségű sajttal megszórjuk.....Előmelegített sütőbe tesszük, nem kell letakarni, hisz a tej nem hagyja kiszáradni, pirulásáig sütjük....Még melegen tálaljuk. |
A világ legolcsóbb süteménye
Végy egy kilogramm jó meleg szeretetet, szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele!.....Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel!.....Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél!......Szórd meg asszonyi kacagással és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást!....Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen, mint ahányan az asztalnál ültök, hiszen mindig akad valaki, aki még rászorul.
|
Mákos guba! ( Imádom! )
Hozzávalók: 8 db másnapos kifli, 1 lt. tej, 2 cs. vaníliás cukor, 15 dkg darált mák, 15 dkg porcukor.
Elkészítése: A kifliket karikára vágjuk, leöntjük a vaniliás ízesített forró tejjel. Ha a kifli felszívta a tejet, szűrővel lecsurgatjuk, megszórjuk cukros mákkal. Ha marad időd, a sütőbe megpirítod és szeletelve tálalod. Nálam nincs rá szükség! :) |
Bodzavirágszörp a virágból:
Hozzávalók:
10 kg cukor..illetve ízlés szerint...
5 l víz..ez attól függ mennyit készítünk...
20 dkg citromsav..nem feltétlenül ennyi..én inkább a citromlevet szeretem..
1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
sok bodzavirág (legalább 100)
1,2 dkg benzoesavas nátrium
Elkészítés:
10 kg cukorból és 5 l vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 15 literes edényben (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihűtjük. Beletesszük az alábbiakat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100). 5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, . A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük.. Kb. 11-12 l lesz belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele a citromsavval együtt.
Egészségetekre! |
Krumpli – lángos
Hozzávalók: fél kg krumpli, liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, só, sütéshez olaj
A krumplit meghámozzuk, enyhen sós vízben megfőzzük. Lecsurgatjuk a levét, összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha hideg, hozzáadjuk az élesztőt (vagy egy kis vízben feláztatjuk, és hozzáöntjük), a tojást és annyi lisztet, amennyivel jól gyúrható tésztát kapunk. Pihentetjük min. 1 óra hosszat langyos helyen letakarva. Nagyobb pogácsákat vágunk belőle, és 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Olajjal kikent palacsintasütőben mindkét oldalát megsütjük. A sülés sohasem egyenletes, nem kell megijedni. Ha már foltokban a felülete sötétebb barna (nem fekete!), az az oldala már kész! Ez általában 1-2 perc, de nagyon tűzhelyfüggő.
Magában, vagy ketchuppal megkenve finom.
Ugyanebből a tésztából finom pogácsa is készülhet (és fordítva: a krumplis pogácsa tésztájából finom a lángos). |
Sajtgolyó
Hozzávalók:
-20 dkg reszeltsajt
-2 evőkanál liszt,só, bors.
2 db tojás fehérjét kemény habbá felverni, összekeverni a fenti hozzávalókkal.Golyókat formázni és forró olajban kisütni.Sültkrumplival és tartármártással tálaljuk./Kb. 15 db lesz. |
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
|