[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Töltött káposzta mix
Hozzávalók:
- 50 dkg sertés darált dagadó
- 50 dkg marha darált lapocka
- 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 1 szál lángolt kolbász nagyobb darabokra vágva.
- 20 dkg füstölt hús szeletelve
- 1 kg vágott savanyú káposzta
- 6-8 nagyobb savanyított káposztalevél
- 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg rizs
- 2 tk só, 2 tk. bors, 2 tk. őrölt kömény, 2 ek. őrölt pirospaprika, 1 tk borsikafű (csombor), 4-5 babérlevél.
- 2 ek olaj
- A tálaláshoz aki szeretné: 1 ek. étkezési keményítő.
Elkészítés:
- Apróra vágjuk a megmosott hagymát, majd a kolozsvári szalonnát is apró kockákra vágjuk
- A szalonnát az olaj hozzáadásával majdnem pörcösre pirítjuk.
- Ha kisült a szalonna, a hagymát egy edénybe tesszük, majd a szalonna zsírját rászűrjük. Ezzel félig üvegesre pirítjuk, majd a rizst hozzáadva befejezzük a folyamatot. Amikor megpirult a hagyma a rizzsel 1 dl vizet öntünk hozzá majd lefedve kissé kihűtjük. ( Itt jegyezném meg, hogy aki szeretné rakhat hozzá őrölt pirospaprikát is és azzal fejezheti be a pirítást. Majd ezután öntjük hozzá a vizet.)
- Egy edénybe rakjuk a húsokat a fűszereket (a babérlevél kivételével) ízlés szerint .
- Amíg a rizses keverék hűl, addig a káposztát és a leveleket átmossuk 2 szer 3 szor hideg vízben.
- Amint hűlt a keverék, hozzáöntjük a húshoz és jó alaposan átkeverjük.
- A levelek ha túl nagyok ketté is vághatjuk és úgy töltjük meg a leveleket annyi húsmasszával hogy jó szorosan rá tudjuk tekerni a leveleket, majd a húsba nyomkodva lezárjuk a levelek végeit.
- Egy nagy lábas aljára annyi vágott savanyú káposztát rakunk, hogy ellepje, majd erre helyezzük nem túl szorosan a töltött káposzta leveleket. Ezekre helyezzük a közben felaprított kolbászdarabokat és a füstölt hús szeleteket. A tetejét beborítjuk a megmaradt savanyú káposztával. Megszórjuk köménnyel és ráhelyezzük a babér leveleket. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
- Lassú lángon 2.5-3 órát főzzük lefedve.
- Amikor kész, akkor a káposzta levéből 5-6 ek-val kimerünk egy kis serpenyőbe majd kis vízben feloldjuk a keményítőt. A levet közben forraljuk fel majd húzzuk félre és öntsük bele a keményítőt. Ezután pirospaprikát adunk hozzá kb 1 tk. és ezzel együtt készre sűrítjük.
- Tálalása: A piros mártásból kenünk a tányérra, majd ráhelyezzük a rézsútosan felszeletelt káposzta gombócokat, meglocsoljuk tejföllel, és egy-egy halom vágott savanyú káposztát rakunk a gombócokra. Legvégül a szeletelt füstölt hússal koronázzuk. Friss kenyérrel fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánok!
|
Harcsa steak halleves
Hozzávalók:
- 2 szelet vastag harcsa filé
- 20 dkg apró halhús
- 1 halfej és gerinccsont
- 1 paradicsom
- fél paprika
- só, őrölt bors, pirospaprika, koriandermag és egészbors
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk szűz olivaolaj
- 1 hegyes erős paprika
Elkészítés:
- A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk a fokhagymával együtt.
- Amikor megpárolódott félrehúzzuk és pirospaprikát rakunk rá, amivel átkeverjük párszor a lángon, majd 1 dl vízzel felengedve forraljuk erre rádobáljuk a haldarabokat a gerincet és a fejet.
- Amikor átkavartunk felengedjük kb 1 liter vízzel.
- Belerakjuk a kockára vágott paradicsomot és a paprikát. befűszerezzük sóval és borssal. lassan gyöngyözve esetleg kicsit forrva 1-1.5 órán át főzzük.
- Miközben fő az alaplé kevés olajjal megkenjük a harcsa steak-eket és durvára törjük a magokat és a bors szemeket, amit az olajra rakunk. Egy serpenyőben felhevítjük az oliva olajat és először a borsos-magos felével lefelé kezdjük el pirítani kb 1 percig, majd minden oldalával hasonlóan járunk el. Ha elkészült kiemeljük egy tányérra és megvárjuk még elkészül az alaplé.
- Leszűrjük vagy átpasszírozzuk.
- Amikor leszűrtük, újból felforraljuk és az előzőleg megpirított szeleteket 10 percre belerakjuk ( forrástól számítva), hogy egy kicsit átvegyék az ízeket. kiemeljük egy tányérra és tálaljuk.
- A levet belemerjük a tányérba és a steak szeletből két kisebbet belerakunk. Aki szereti erős paprika karikával tálalhatja.
|
Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 1 marék zöld borsó
- 1 szál petrezselyem gyökér és levele
- só, fehérbors
- 1-2 ek tárkonyecet
- 1 ek citromlé
- 3 dl tejszín
- 2 liter húsalaplé
- 1 darab zeller gumó
- 1-2 ek tárkonylevél
- 1 fej vöröshagyma
- 30-40 dkg csirkemell filé
- 2 liter alaplé vagy 2 db húsleveskocka (2 liter vízben forralva)
Elkészítés:
- A csirkemellet felkockázzuk a zöldségekkel együtt.
- A zeller gumót és a vöröshagymát egybe hagyjuk
- A húst egy nagyobb lábasban fehéredésig pirítjuk
- Majd a zöldségeket rárakjuk és átpirítjuk, közben felrakunk forrni 2 liter vizet majd ha forr belerakunk 2 csirkehúsleves kockát ( A legjobb ha van alaplé, de ha nincs akkor ezzel helyettesítjük.)
- Ráöntjük átszűrve az alaplevet majd gyöngyözve 90 %-osra főzzük.
- Ekkor rakjuk bele a borsót, majd hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejszínt és felforraljuk. Hozzáadhatjuk a finomra vágott petrezselyem levelet és a citrom levét.
- Majd ha ízlésünk úgy kívánja, akkor a tárkony ecetet is, ami ízében emeli az ételt, de elhagyható.
Jó étvágyat kívánok!
|
Natúr csirkesült Holstein módon vajas petrezselymes burgonyával
Hozzávalók:
- Fél kg csirkemell (filé vagy szeletelt filé)
- 3 -4 tükörtojás
- só, egész bors, tv paprika,fél paradicsom,pár szem babérlevél, 1 fej vöröshagyma 6-7 gerezd fokhagyma 2 szál répa és 1 szál petrezselyem gyökér
- 1,5 csomó petrezselyem levél apróra vágva
- 1 kg nagyon apró burgonya
- 10dkg vaj
Elkészítés:
- A csirkemelleket lemossuk, majd egy nagy lábas vízben feltesszük főni ha felforr lehabozzuk és a hagymákat, babért, sót, borsot,
répát, petrezselyemgyökeret, 1-2 szem burgonyát, paprikát, paradicsomot belerakjuk majd 15 percig főzzük, amint letelt az idő kivesszük a melleket és egy tányérra tesszük. A léből egyszerűen húslevest főzhetünk ha hozzáadunk egy kis petrezselymet és tovább főzzük.
- Amíg a lében fő a csirkehús, felrakjuk főni a burgonyát és forrástól számítva 20 percig főzzük, majd egy tepsire helyezzük és rakunk rá 10 dkg darabolt vajat, sütjük kb. 15 percig mindkét oldalán ( közben megfordítjuk).Ezután megszórjuk a finomra vágott petrezselyem levéllel és még 5 percig ( egyszer megkeverve) sütjük.
- Amikor a hús puha 2-3 gerezd fokhagymával egy tepsiben egy kis olaj és víz keverékével megsütjük 10 perc alatt. ( a lében forrástól számítva 20 percig főzzük.)
- Amikor minden kész, akkor 2-3 perc alatt elkészítjük a tükörtojást, ki hogy szereti (ha akarjuk megfordítjuk, ha akarjuk nem).
Az étel önmagát díszíti, esetleg egy kis sült petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat kívánok!
|
Bardírozott sertésszűz sonkás-gombával töltve rizibizivel
Hozzávalók:
A húshoz
- 1 db sertésszűz
- 2 csomó petrezselyem
- 1 fej hagyma
- 20 dkg gomba
- Só, bors, csipet fehér bors, kakukkfű
- 2 cs. Bacon szalonna (szeletelt)
- 5-6 szelet gépsonka v. pizzasonka
A körethez
- 30 dkg rizs
- 6 dl meleg víz
- Só, fél fej vöröshagyma
- 10 dkg borsó
- 5 dkg vaj
- 3 dkg sajt
Elkészítés:
- A szűzet lehártyázzuk, majd hideg víz alatt alaposan átmossuk. Sózzuk, borsozzuk enyhén berdözsöljük aprított kakukkfűvel,egy éles késsel középen felszúrjuk, majd egy tányéron hűtőbe helyezzük.
- A vöröshagyma fejet megpucoljuk, megmossuk, majd a felét nagyon apró kockára vágjuk, a másik felét félretesszük.
- A gombafejeket megmossuk, megpucoljuk, és ha van rá mód a spóratartó lemezeit kivágjuk, majd ismét átmossuk őket. Ezután borsó nagyságú kockákra vágjuk őket a szárakkal együtt. Tányérra tesszük. A deszkánkat lemossuk.
- Fogjuk a gépsonkát Majd apró kockára feldaraboljuk.
- A vöröshagymát elkezdjük zsiradékon pirítani, de nem teljesen csak épphogy színt kapjon, ezután rátesszük a sonkát és ezzel pirítjuk meg teljesen. Ha lepirult ráöntjük a gomba kockákat, majd sózzuk, és fehér borssal megszórjuk. Addig pároljuk míg levét teljesen le nem főtte. Ezután a nagyon finomra vágott petrezselymet ráhintjük és hírtelen átforgatjuk és félretesszük hűlni.
- Ha a töltelék meghűlt kissé egy habzsákba tesszük. A hűtőből kivesszük a bacon szeleteket és a szűzet. Fogunk egy akkora alufólia darabot ami teljesen ellepi majd a szűzet és ráhelyezzük szépen egymás mellé a szalonna csíkokat. Ezt követően a zsák segítségével betöltjük a húst, és a végeit letűzzük vagy hústűvel, vagy fogpiszkálóval. Ráhelyezzük a szalonnára a húst, majd egyesével felhajtogatjuk a bacont ezután szorosan rátekerjük a hús köré. Ezt követően amennyire csak tudjuk szorosan (fontos hogy jól záródjon) a fóliába burkoljuk a szűzet.
- Fogunk egy sütő alkalmatosságot (magasabb peremmel rendelkezzen) újnyi vizet öntünk alá és a fóliás szűzet belehelyezzük, majd 150 fokos sütőben 1 órát sütjük, ezután kivesszük, kicsomagoljuk és 220 fokon visszahelyezve a sütőbe 5-5 percig sütjük mindkét oldalát. Ha a hús elkészült kivesszük egy deszkára és pihentetjük. Ha hűlt egy kicsit kivesszük a tűt vagy a fogvájót, majd egy nagyon éles késsel újnyi vastag rézsútos karikákat vágunk belőle.
- Miközben a hús sül, elkészítjük a rizibizit. Fogjuk a kimért rizst és átmossuk, majd lecsöpögtetjük. Ezután zsiradékon kifehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a rizshez képest dupla mennyiségű vízzel, sózzuk belerakjuk a másik fél fej vöröshagymát majd lefedve takarékon készre pároljuk (kb 14 perc).
- Miután kész letakarva pihentetjük pár percig majd felkeverjük és hozzákeverjük a közben enyhén sós vízben megfőzött borsót, a vajat és a reszelt sajtot.
- Ízlésesen tálaljuk, díszítjük.
Jó étvágyat kívánok!
|
Tűzdelt őzcomb filé gombás rizzsel és cumberland mártással.
Hozzávalók:
- 1 egész őz comb
- 1 csomag turbolya ( Nem lehet az egész országban kapni, pedig híres magyar fűszernövény volt, de már feledésbe merült-Egy helyet tudok mondani ahol én kaptam: A fővám téri csarnok alaksorában a kínai üzletben.)
- Egy csomag fenyőmag (Én Kalifát vettem ugyan ott)
- Kb 2 ek. egész bors
- 1 ek majoranna
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2.5 l olaj
- 1 ek borecet
- 1 ek kakukkfű
- 1 fej vörös hagyma
- 2 db narancs
- 1 db citrom
- 2 ek konyak
- 2 dl bor
- 1 üveg ribiszke lekvár (ribizli)
- Csipet cayenne-i bors
- 1 ek Mustár (Eredetileg Angol mustár kellene de jó nekem a magyar is)
- 20 dkg gomba
- Diónyi vaj
- 1 csomag petrezselyem
- Só,bors
- Fél kg rizs
Elkészítés:
- Az őz comb előkészítése sok időt és türelmet vesz igénybe. Ha fagyott a comb hagyjuk kiolvadni szobahőmérsékleten. Amikor kiolvadt lemossuk jó alaposan hideg vízben. Ezután egy nagyon éles késsel elkezdjük az összes hártyát és inat meg faggyút lefejteni. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a végére feldaraboltuk az egész combot. A lényeg hogy legyenek nagyobb darabok a tűzdelés miatt.
- A csontot és a nyesedék színhúst leforrázzuk, majd felrakjuk főni olyan fűszerekkel és zöldségekkel mint egy húslevest. Ezt addig főzzük amíg kb felére be nem forrta magát ezután rakhatunk bele egy kevés paradicsom pürét. Ezáltal kaptunk egy vad alaplevet ami bármire jó lehet. pl fényezni a húst ha elkészült. De én a mélyhűtőbe tettem.
- Amikor a combbal kész vagyunk szintén jó alaposan megmossuk hideg vízben, majd egy deszkára rakjuk őket. Fokunk egy spékelő (tűzdelő) tűt és a szalonna csíkokkal (kb 0.5*0.5 cm es csíkok) keresztben betűzdeljük kb 2 cm távolságban.
- Amikor ezzel megvagyunk elkészítjük a fűszerkeveréket: Fokunk egy mozsarat vagy darálót és a borsot, fél csomag turbolyát, majorannát, kakukkfüvet, az egész csomag fenyőmagot összezúzzuk egyneműsítjük nagyjából. Ezután egy akkora lábasba tesszük, hogy majd el tudja lepni az olaj és a hűtőbe is bele férjen. Ha a combok a lábasban, akkor rászorjuk a fűszerkeveréket és jól átforgatjuk. Ha megvan akkor ráöntünk annyi olajat, hogy ellepje majd folpack-kal letakarva 1 napra hűtőbe rakjuk, ha letelt az idő levesszük a takarót majd átforgatjuk kicsit kivéve hogy levegő érje. Belerakunk egy fej vörös hagymát cikkekre vágva. Visszatakarjuk és még egy nap.Kiesszük a hűtőből és ismét átforgatjuk, majd egy egész narancsot cikekkre szedve belerakunk és egy kis borecetet is (1 ek). Még egy nap.
- Kivesszük a hűtőből a comdarabjainkat és leszárogatjuk. Erre a papírtörlő a legjobb megoldás. Ezután tepsibe helyezzük kicsi olajat szedünk a pácléből és egy leheletnyi vizet öntünk alá, letakarjuk alufóliával és kb 150 fokon 1 órát sütjük, majd a fóliát levéve 180 fokon fél majd átforgatva még fél órát sütjük figyelve, hogy nehogy leégjen ha elsült a lé alóla még adhatunk vizet alá én annyit öntöttem alá hogy maradt a végére tehát negyedig belepte az elején a combokat a víz.
- Ha megsült: Finom omlós lesz. Kivesszük egy deszkára, majd 5 percet pihentetjük és felszeleteljük vékonyan. (Figyelem! Tompa késeket elfelejteni)
- A köret: Elkészítjük a rizst. Miközben a rizs fő a gombát megmossuk megtisztítjuk és nagyon apró kockákra vágjuk. Diónyi vajon megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd a végén amikor levét elfőtte a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. Ha elkészült a rizs hozzákeverjük a gombát is.
- Ha szimpatikus rakhatunk mellé párolt lila káposztát is (Én tettem hozzá , úgy is finom)
- A mártás: A narancs és citrom héját lefejtjük és nagyon vékony csíkokra felvágjuk, majd egy serpenyőben konyakra téve a bor felével kiforraljuk. átszűrjük a redukciónkat, majd a lekvárt jól kikeverve egy forralóba tesszük és a maradék borral összeforraljuk, közben kifacsarjuk a narancs és citrom leveket, majd beleöntjük a mártásba. Egy kanál mustárral ízesítjük. Jól kiforraljuk majd kihűtjük.
Tálaljuk ízlés szerint. Jó étvágyat kívánok!
|
Meggyes túrós vaníliapudingos rétes
Hozzávalók:
- 1 cs félkész réteslap
- Fél üveg magozott meggy vagy kb 40 szem meggy (A fáról:-)
- 2 tojás
- Fél kg túró
- 1 cs. vanilin cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 ek kristály cukor
- 2 tojás
- 1 cs. aranka vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- Kevés olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés:
- A megmosott citrom héját lereszeljük
- a túrót egy tálban összetörjük
- Kimagozzuk a meggyet vagy átválogatjuk
- Kibontjuk a réteslapokat és megszámoljuk ( Én 12 laposat vettem így jutott két rúd rétesre 6-6 db lappal.)
- Amelyik tepsiben sütjük arra kenünk egy kis olajat (vagy vajat) és megszórjuk zsemlemorzsával.
- Ráteszünk 1 lapot úgy, hogy a fele kilógjon a tepsiből és bekenjük zsiradékkal, majd jöhet mindegyikre sorban a lap és kenés, lap és kenés.....
- Ha megvagyunk kb középre kettes sorban ráhelyezzük a meggyeket úgy, hogy a szélein 3-4 cm-t kihagyunk.
- A túró tölteléket elkészítjük: Áttörjük a túrót, beleöntünk egy tojás sárgáját, a reszelt citrom héját, és a kristálycukrot valamint a vanilin cukrot. Jó alaposan összedolgozzuk.
- Közben 100 fokra bekapcsoljuk a sütőt.
- Amikor a túró töltelék megvan, akkor fogunk egy tálat és az Arankát összedolgozzuk a 3 dl tejjel. Kb 4 perc.
- Ha ez is megvan a túrókrém felét ráhalmozzuk a meggyre, majd a puding felét szintén szépen elkenve rárakjuk a túróra.
- Ha elkészültünk, akkor amennyire csak tudjuk szorosan összegöngyöljük a rétest. Figyeljünk hogy a csavarás vége a sütésnél alul legyen.
- A másik 6 lappal is ugyan úgy járunk el mint az előzővel.
- Ha kész mind a két rétesrúd, kettéválasztjuk a másik tojást és a sárgájával mind két rétes rudat lekenjük.
- A sütőt 180 fokra állítjuk és 15 perc alatt készre sütjük (nem kell nyitogatni sem nézegetni 15 perc alatt elkészül). Ha kész kivesszük és deszkán hagyjuk kihűlni a réteseket, majd tetszés szerint szeleteljük és tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
|
Piskótatekercs vajkaramellával vizsga módon
Hozzávalók:
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- + 3-4 ek cukor
- 5 dkg vaj
- Annyi tejszín amennyi mártás sűrűségűvé teszi a karamellát
- 6 tojás ketté választva
- 4-5 ek barack lekvár
Elkészítés:
- Amint ketté választottuk a tojásokat, a cukor 2/3 részével a fehérjéből kemény habot verünk, majd hűtőbe rakjuk
- Ha ez megvan akkor a sárgájához hozzáöntjük a cukor 3. harmadát és szintén felverjük. (fehérje min.15 perc, sárgája 10, azért hogy a cukor biztosan elolvadjon a habokban.)
- Miután ezzel is megvagyunk, akkor kivesszük a fehérjét majd a fele lisztet a sárgájához és óvatosan a másik felét a fehérjéhez keverjük, eldolgozzuk, majd mindkét masszát összedolgozzuk.
- A sütőt 160-180 fokra állítjuk, majd fogunk egy sütőlemezt. Ráterítünk pont akkor a méretű sütőpapírt amekkora a lemez. Se kisebbet se nagyobbat. Ha ez megvan, akkor az újjunkkal egy egy darabka masszát teszünk a sütőlemezre a zsírpapír 4 sarkához (ez rögzíti a papírt sütés közben)
- Ha ez megvan akkor ráteríthetjük a masszát a papírra majd egy spatulával vagy eszközzel elsimítjuk kb fél egy cm vastagra kb téklalap alakúra.
- Betesszük a sütőbe és kb 15-20 percig sütjük.
- Amíg a tésztalap sül kikeverjük egy csöpp vízzel a baracklekvárunkat, jó alaposan.
- Ezután a maradék cukrot karamellizáljuk egy edényben majd hozzáadjuk a vajat végül annyi tejszínt hogy sűrűbb mártás állagú legyen.
- Amint a piskóta lap megsült (ellenőrzés: ha ruganyos kész ha nem akkor figyelve tovább sütjük) kivesszük a sütőből és levéve a sütőlemezről gyorsan határozottan megfordítjuk, majd levesszük a sütőpapírt és vagy liszttel vagy porcukorral meghintjük.
- A széleit vékonyan de egyenesen levágjuk, hogy egy szép téglalapot kapjunk, ezután gyorsan bekenjük a lekvárral. A hajtás elejére egy darabka levágott tésztát rakunk (így könnyebb lesz tekerni) és a papír segítségével gyorsan feltekerjük és a papírban hagyjuk kihűlni.
- Amint kissé kihűl rézsútosan kb 2 cm-es szeleteket vágunk és tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
|
Hozzávalók:
- Ha nem akarunk bajlódni vagy még nincs idénye magozott befőtt meggy 1 üveg
- Ha nem cukrozott, akkor 3-4 ek cukor
- 1 csipet só a főzővízbe
- Egész fahéj és egész szegfűszeg és 1 egész citrom héja a redukcióhoz egy pici vízzel majd a főző vízhez rakjuk.
- 3 dl tejszín és 5 dl tej
- Max. 1 dl vörösbor
- 1 ek liszt
- Ehhez a mennyiséghez 1 liter víz de vegyük figyelembe, hogy a befőttnek is van leve ami nem ronthat az ételen.
Elkészítés:
- Mielőtt neki kezdenék elmondom, hogy szerintem tejfölösen is be lehet habarni és nem rontja az ízhatást. Azt is elmondom, hogy én a vizsgán tejfölösen habartam be, mert a tokányomat is azzal kellett és így egyszerre be tudtam habarni és nagyon finom lett.
- Az első lépés, hogy a fent leírtak alapján csinálunk egy redukciót ami áll a szegfűszegből, a citrom megmosott lereszelt héjából és egész fahéjból amit egy pici vízzel gyorsan sercegősen összeforralunk majd a főzőléhez öntjük.
- Igazából a meggylevesünket főleg ha befőtt nagyon nem is kell főzni mert főtt és lében állt inkább csak átmelegítjük
- Kóstoljuk meg befőttünk levét majd ítéljük meg cukrosságát és a lé minőségét. Általában jó, így felmérve ízesítsük után.
- Ha felforrt belerakjuk hőkiegyenlítéssel tejszínesen behabarjuk majd újra felforraljuk és hozzáöntjük a tejet amit szintén kiforralunk ezután öntjük bele a vörösbort és amikor egyet rottyan és kész is.
- Le kell hűtenünk. Ha lehetőségünk van rá a tálaló edényt, tégelyt, tányért is hűtsük le.
- Mielőtt kitálaljuk jól keverjük át hogy minden adagba jusson arányosan meggy.
Jó étvágyat kívánok!
|
Tavaszköszöntő halfilé hercegnő burgonyával
Hozzávalók:
- 2 szelet Pangasius filé
- 1 fej lila hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg mexikói zöldség keverék
- 3 ek petrezselyem
- Só, fehérbors, szerecsendió, rozmaring.
- kb 1-2 ek. liszt
- 4 nagyobb szem krumpli
- Fél pohár tejföl-vagy 1 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2-3 dl tej
- 1 db citrom
- 2 ek oliva olaj
- 10 dkg vaj
- 2 ek reszelt sajt
- 1 db tojás sárgája
- 10 dkg akármilyen szeletelt sonka, melyet julienne (vékony csíkokra) vágunk
Elkészítés:
Mivel ez egy kreált étel nem ígérem mindenkinek a sikert de alapjában véve finom én kitaláltam valamint megcsináltam és a tapasztalatokat leszűrve írom le.
- Mivel a Pangasius filé fagyos, hagyjuk kiolvadni teljesen, majd egy tányéron sózzuk, borsozzuk, rozmaringozzuk locsoljuk meg az oliva olajjal és egy pici citrom lével majd hagyjuk állni.
- Amíg a hal áll vagy olvad elkészítjük a tölteléket. Fogjuk a lila és fokhagymát és nagyon apróra felaprítjuk, majd egy edényben olajat hevítünk.Amikor felhevült rárakjuk a hagymákat, amelyre odafigyelünk mert hamar odakap. Miután lepirult egy korty vizet öntünk rá és visszapirítjuk zsírjára, majd rárakjuk a sonkát. Ha ez is kicsit átpirult rárakhatjuk a zöltségmixet. Ezt kicsit (1-2 perc alatt áthevítjük majd egy pici vizet öntünk rá és kb 15 percig puhára pároljuk, a cél, hogy a levét elfője.
- Amíg a zöldséges ragu párolódik elkészítjük a Mornay mártásunkat ami áll besamel+tojás sárgája+reszelt sajt kombinációjából. ( az eredeti elképzelésem a besamel volt de ez jobban bevált.) A tejet egy edényben felrakjuk melegedni. Egy másik edényben diónyi vajat felhevítjük teljes olvadásig majd adagonként hozzárakjuk a lisztet. Ez egy massza lesz. Majd félrehúzzuk és a tejet lassanként gyorsan kevergetve hozzáöntjük. Nem biztos hogy kelleni fog az összes tej. A végcél egy bevon képes mártás (A zöldségek összefogásához kell)
- Miután a mártásunk kellő sűrűségű hozzáadunk pici sót és fehérborsot és egy nagyon pici szerecsendiót. Amikor hült egy keveset gyors mozdulattal hozzákeverjük a tojás sárgáját majd a reszelt sajtot.
- Közben a zöldséges ragu is kész lesz és összekeverhetjük a mártást és a ragut. Hagyjuk állni.
- Foglalkozzunk a hallal. Ha szép nagy a szelet és vastag megpróbálhatjuk egyszer hosszában átvágni, majd egy deszkára teljes hosszban alufóliát terítünk amit kissé bevajazhatunk. Ráfektetjük a szeletet vagy szeleteket és rákenünk egy kis ragut középre szépen eloszlatva. Majd a fólia segítségével jó szorosan feltekerjük a halfiléket.A lényeg hogy mindenhol zárt legyen.
- Egy sütőlapot veszünk elő és arra helyezzük a halrudakat. Első körben 15 percig 180 fokon sütjük, majd a fóliát kinyitva 250 fokon 10 percig rápirítunk.
- Amíg a hal sül addig a burgonyát turbó lángon felrakjuk héjastól főni egy jó 25 percre forrástól számítva. Ha megfőtt lehűtjük és kézmeleg állapotban meghámozzuk. Majd gyorsan összetörjük, megsózzuk, belekeverjük a vajat majd a tejfölt.
- Amint kész a hal kivesszük és a fóliát visszacsukva melegen tartjuk. Egy sütőlemezt kiolajozunk és egy habzsák segítségével a lemezre formázzuk a pürét, majd a sütőben először nagy lángon kicsit rápirítunk majd lejebb véve a hőfokot szikkasztjuk. Ez kb 20-25 perc.
- Ha kész a halat deszkára téve szeleteljük majd tányérra helyezzük. A hercegnő burgonyákat közé rakjuk. egy cikk citrommal és petrezselyem finomra vágott levelével díszítjük.
Jó étvágyat kívánok! |
Sertéskaraj Jóasszony módra:
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 nagyobb szem burgonya
- 10-15 szem gyöngyhagyma
- só, bors,
- fél csomó petrezselyem levél
- 10 dkg gomba
- 4 szelet karaj ( ha csontos ki kell vágni a csontot)
- liszt a húshoz
- olaj a krumpli sütéshez
Elkészítés:
- A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kisebb kb 1*1 cm-es kockákra daraboljuk, átöblítjük majd felhevítjük az olajat és takarékon (azért pezsegjen az olaj) elkezdjük sütni.
- A húst megtisztítjuk átvágjuk a hártyákat ha van és kissé kiklopfoljuk, majd enyhén sózzuk és állni hagyjuk.
- A gombát szintén megmossuk majd ha úgy szeretjük megpucoljuk és nagyjából 1*1 cm- es darabokra aprítjuk.
- A gyöngyhagymát átmossuk az ecetes levétől majd ha nagy átvágjuk ha megegyezik a méreteinkkel akkor egyben hagyjuk.
- A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk ha szakmailag akarom mondani akkor 0.5*0.5 cm-es kockákra aprítjuk.
- A petrezselymet ultra finomra daraboljuk.
- Ha minden elő készült akkor gyors egymásutánban történnek a dolgok.
- A szalonnát egy nagyobb edényben hevítjük majd ha kissé átforrósodott beledobjuk a hagymáinkat,
- Amikor ez is kapott egy kis hőkezelést, akkor jöhet a gomba amely levet fog ereszteni. Sózzuk majd borsozzuk
- Amikor a gomba már majdnem zsírjára pirult, akkor ráhintjük a petrezselyem levelet kissé átforgatjuk és félrehúzzuk a tűzről.
- Közben figyelünk a krumplira nehogy odaégjen.
- Ha a ragu kész jöhet a hús sütés. (Azt mondják, hogy ez al'a minute-os étel. Megnézem azt a szakácsot aki hírtelen sütéssel puhává varázsolja a húst. Na hagyjuk. Ha minden oké én is szakács leszek 2 hét múlva de nekem nem puhul meg 2 perc alatt.) A húst enyhén lisztbe forgatjuk és kevés zsiradékon hirtelen sütjük mindkét oldalát. Ezután hagyjuk kicsit pirulni majd forgassuk át. Amikor mindkét oldala kissé színt kapott öntünk alá egy kis vizet. (mindig csak picit) így pároljuk puhává nagyobb lángon annyi idő mint egy rántott hús, de az sem 2 perc.
- Ha kész a hús és kész a krumpli is az étel is elkészült. A burgonyát összeforgatjuk a még meleg gombás raguval. A húst egy tányérra helyezzük és ráhalmozzuk a ragut. Esetleg a pecsenye léből locsolhatunk rá.
- Jó tanács: A szalonna miatt figyeljünk a sózásra és azt se feledjük, hogy a klopfolt hús is sós.
Jó étvágyat kívánok!
|
Tejfölös-kapros csirkés újkrumpli
Hozzávalók:
1 egész csirke, vagy csirkedarabok, 1,5 kg újkrumpli, 1 tejföl, 1 csomag kapor, só, bors, vegeta, zsír az edény kikenéséhez.
A megtisztított, karikára vágott újkrumplit kizsírozott hőálló edénybe tesszük, sózzuk, kevés vegetával,sóval, borssal ízesítjük a csirkedarabokat és rárakjuk a krumplira. A kaprot finomra vágjuk és a tejfölbe belekeverjük, majd rásimítjuk a csirkére. Alufóliával lefedve sütőben kb 45-50 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és megpirítjuk. |
Kanalas csirke
4 egész csirke combot gyengén besózunk, tűzálló tál aljára rakjuk, 1 közepes fej hagymát rákarikázunk.
Öntet: 2 dl tejföl, 1 evőkanál étolaj, 3 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál bors,só, 1 teáskanál pirospaprika.
Összekeverjük és a csirkére öntjük, tetejére sajtot reszelünk. (kb 15 dkg).
Alufóliával letakarjuk, kb 1 órát sütjük, utána levesszük a fóliát és megpirítjuk a sajtot a tetején. |
Szilveszteri golyó
Hozzávalók:
30 dkg párizsi
20 dkg császár tarja
2 kanál mustár
1˛/2 tubus majonéz
1 fej lilahagyma
pici bors
2 dkg trappista sajt
A hozzávalókat apróra vágjuk, összekeverjük és reszelt sajtba mártjuk és negyed dióval díszítjük. |
Kenyérpuding
Hozzávalók: 3 tojás,2 evőkanál vaníliás cukor,12 dkg cukor,1 mokáskanál őrölt fahéj, 50 dkg barna kenyér, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, 25 dkg áfonya, 7 dkg étcsokoládé.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat vaníliás cukorral, cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tojássárgájához keverjük. A barna kenyeret öszemorzsoljuk, a tojásmasszához adjuk, és óvatosan összekeverjük. Egy nagy pudingformát kivajazunk, aljára tesszük az áfonya felét, és rá a tojásmassza felét. Az étcsokoládét a masszára reszeljük, beterítjük a megmaradt áfonyával és a tojásmasszával, majd előmelegített sütőbe téve, 200 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Utána lehűtjük, majd tetejére kemény habbá vert tejszínt rakunk. Hidegen tálaljuk. |
Töltött bagett
Hozzávalók:
1 bagett
50 dkg májkrém
2 vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor snidling
1 kiskanál mustár
2 paradicsom
2 savanyú uborka
1 kis fej vöröshagyma
zsálya
A kenyeret keresztben kettévágjuk, és belsejét kivájjuk. a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a májkrémmel, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, snidlinget és mustárt. A kenyér belsejét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a masszához keverjük. A kenyérfeleket a töltelékkel megtöltjük, alufóliába tekerjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20 percig sütjük. A sütőből kivesszük, és melegen tálaljuk. Karikára vágott paradicsommal, uborkával, vöröshagymával és zsályával díszítjük.
|
Burgonyaropogós
Hozzávalók:
1 kg főtt burgonya
15 dkg vaj
10 dkg eidami sajt
só
1 mokkáskanál őrölt bors
A héjában főt burgonyát az eidami sajttal együtt, kis lyukú reszelőn lereszeljük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd a fölhevített vajban, gyakran kevergetve, 3-4 percig sütjük. A serpenyőt félretesszük a tűzhelyről, a burgonyatésztát lenyomkodjuk, hozzáöntünk négy evőkanál vizet, majd előmelegített sütőbe téve, aranysárgára sütjük.
Miután elkészült, tortaszeletekre vágjuk, és tálaláskor tetejét megszórjuk reszelt sajttal. |
Gyümölcs szelet
Hozzávalók:
- 2 pohár kefír
- 30-40 dkg liszt
- Csipet só
- 20 dkg kristálycukor
- Fél csomag sütőpor
- 2 csomag vanilin cukor
- 2 tojás
- 2 dl olaj
- 1 barack
- 1 alma
- vagy bármilyen gyümölcs tetszés szerint
Elkészítés:
- A tojást a kefírrel összekeverjük
- Belekeverjük az olajat
- Majd adagoljuk lisztet (A végeredmény egy sűrű palacsinta tészta kell hogy legyen)
- Belerakjuk a sót és jól kidolgozzuk
- Hozzárakjuk a vanilin cukrot és a sütőport, ismét jól átdolgozzuk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát
- tetejére halmozzuk a felszeletelt gyümölcsöt.
- Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
- formázzuk és díszítjük, majd tálaljuk.
- Gyors olcsó és könnyű vendéglátó sütemény, Elkészítési idő sütéssel 35-40 perc.
Jó étvágyat kívánok!
|
Milánói csirke fokhagymás krumplival és rizzsel
Hozzávalók 2 főre:
- 2 db egész csirkecomb
- 3 szem közepes burgonya
- 2 dl rizs- hozzá 4 dl forralt víz
- 1db lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél szál rozmaring
- Só, bors
- Liszt, zsemlemorzsa és 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt - a panírozáshoz.
- bő olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csirkecomb a legmacerásabb. Meg kell hogy mossuk első körben. Utána kiszedegetjük a tokokat és a toll maradványokat a bőréről. Ismét megmossuk.
- Amikor megtisztítottuk ismét megmossuk jó alaposan.Sózzuk és enyhén borsozzuk (csak épphogy érje )
- Ezután kiválogatjuk a rizst és megmossuk.
- Megpucoljuk a lilahagymát és a gyökér felőli végét levágjuk.
- Olajon kipirítjuk a rizst és kétszeres forrásban lévő vízzel leöntjük. Megsózzuk enyhén, belerakjuk a lilahagymát, egyszer megkavarjuk és fedő alatt takarékon pont 14 percig főzzük.
- Ha elkészült félrehúzzuk, majd 5-10 perc múlva villával vagy valamilyen villa szerű tárggyal átforgatjuk.
- Kipanírozzuk a húsokat. A tojást megmossuk és egy mély tányérban felverjük enyhén sózzuk.A lisztet és a sajtos zsemlemorzsát külön tányérba tesszük. Panírozzuk.
- Közben hevítjük a bő olajat.
- Amikor a panír kész ellenőrizzük az olajat hogy felforrósodott-e? Ha igen, óvatosan belehelyezzük a csirkecombokat és levesszük alacsonyabb lángra
- Többször forgatva jól átsütjük.Ha elkészült, egy itatós papírral bélelt tányérra tesszük.Melegen tartjuk tálalásig a rizzsel együtt.
- Amíg a csirke sül megpucoljuk a krumplit és a fokhagymát. A burgonyát kb fél cm vastag karikákra vágjuk. szintén bő olajban sütjük ki a fokhagyma darabokat és a rozmaringot beletéve.
- Ha megsült a burgonya, itatós papírra helyezzük, majd enyhén sózzuk, átforgatjuk.
- Az elkészül hozzávalókat tálaljuk: A rizst formázzuk, A krumplikarikákat egymást fedve félkör alakban a rizs köré helyezzük, A rizs mellé helyezzük a szép sült csirkecombot. Tálalhatunk mellé tartár mártást, vagy házi savanyút. Díszítjük rozmaring ággal, paradicsommal és egy két szem fokhagymával.
Jó étvágyat kívánok!
|
Asszeszonírozott csirkemell saláta
Hozzávalók 4 főre:
- 3 kisebb paradicsom
- Fél kígyó uborka
- 4 dl natúr joghurt
- 1 db alma
- 1 szál friss rozmaring
- 1 csirkemell filé
- salátamix-bármilyen (lehet magunknak is gyártani, de így gyorsabb és ezek mosottak, aprítottak, frissek)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Fél szál vastagabb póréhagyma
- 1 csipet fehér bors, vagy cayenne bors és
- 1 csipet só
- 1 ek libazsír
- Fél csomag sós lébe csomagolt fehér sajt (azért nem írok típust, mert annyi féle van)
Elkészítés:
- Mindent megtisztítunk és megmosunk
- A csirkemellet nagyobb csíkokra vágjuk, majd egy akkora serpenyőbe tesszük őket, amekkorában bőven elférnek, majd rátesszük a zsírt.
- A zöldségeket kisebb kockákra vágjuk a sajttal és az almával együtt.
- A fokhagymát megzúzzuk és elkeverjük egy edényben a joghurttal és sóval-borssal.
- A zöldségeket egy nagyobb tálban óvatosan összekeverjük.
- A csirkemell csíkokat elkezdjük sütni. Sózzuk és borsozzuk. Közben gyakran forgatjuk (kb 15-20 perc). Amikor a felénél járunk hozzáadjuk a rozmaring szárat, majd pár perc után kivesszük és félretesszük.
- Egy pofásabb tányérra halmozzuk a salátát.
- A megsült csirkemell darabokat felcsíkozzuk, majd a salátánkra helyezzük körben.
- Meglocsoljuk az öntettel és a sütésből visszamaradt zsiradékkal.
- Díszítjük.
Jó étvágyat kívánok! |
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
|