[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
Camembert sajttal töltött rétes
Hozzávalók:
1 csg réteslap
125 g tejföl
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
só
bors
bazsalikom
3 csg Camembert sajt
1 tojás a kikenéshez
A réteslapot kinyújtjuk. A tejfölbe elkeverjük a majonézt, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal ízesítjük. Rákenjük a rétestésztára. A sajtokat felszeleteljük kb 1 cm vastagságúra, és a tésztára terítjük. Feltekerjük és becsomagoljuk a széleknél, tojással megkenjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon előmelegített sütőbe tesszük. Szép világosbarnára sütjük, kb. 15 perc.
|
Márton napi sült liba párolt káposztával, burgonya pürével és szarvasgombás vajmártással.
Hozzávalók:
-
1 db liba
-
1 fej lila káposzta
-
2 kg burgonya
-
2 fej lila hagyma
-
só, bors,kömény
-
1/2 ek liszt
-
1 kk. paradicsom sűrítmény
-
1-2 ek ecet.
-
2 ek cukor
-
olaj, víz
-
3 dl tej
-
5 dkg szarvasgombás vaj
-
10 dkg vaj
Elkészítés:
-
A libát megtisztítjuk, megmossuk. A lila hagymát megpucoljuk megmossuk és finomra aprítjuk. A lila káposztát átmossuk, kivágjuk a torzsáját és vagy vékony csíkokra vágjuk vagy lereszeljük.
-
A 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük a kevés vízzel felöntött sózott, borsozott fóliával letakart libánkat és néha locsolgatva forgatva kb 3 órán keresztül sütjük. A végén 15 - 15 percig pirítjuk a bőrét.
-
Kevés olajon megkaramellizáljuk a 2 ek. cukrot erre rádobjuk a felaprított hagymát és " üvegesre" pirítjuk erre mehet a lilakáposzta amit sózunk borsozunk és egy kevés köménnyel megszórunk. Fedő alatt puhára pároljuk a végén pedig hozzáadjuk az ecetet.
-
Közben a megpucolt burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük és burgonyapürét csinálunk belőle a vaj és a tej hozzáadásával.
-
Miután a libánk is megsült feldaraboljuk értelemszerűen.
-
A pecsenyeléből egy serpenyőbe veszünk ki pár kanállal. Ehhez hozzáadjuk a szarvasgombás vajat, sót, borsot, egy kis kanál paradicsom sűrítményt majd egy fél ek lisztet amivel besűrítjük és kiforraljuk. Ha túl sűrű lenne akkor hígítjuk a pecsenyelével. A végén egy selymes világos mártást kapunk.
Tálalás:
A tányérra helyezünk egy adag káposztát, erre helyezzük a burgonyapürét. Erre helyezünk pár szelet sült liba húst és meglocsoljuk a szarvasgombás vaj mártásunkkal. A lila káposzta levével díszíthetjük még a tányért.
|
Juhtúróval töltött gomba joghurtos kapormártással és krokettel
Hozzávalók:
-
12 szem gomba (közepes, kerek)
-
1 cs. kapor
-
12 db krokett
-
1 doboz joghurt
-
½ l tej
-
3-4 ek liszt
-
Bő olaj a sütésekhez
-
só, fehérbors, szerecsendió
-
300 g túró
-
150 g juhtúró
Elkészítés:
-
A túrókat összetörjük ( villával ) és sózzuk, borsozzuk (előtte kóstoljuk meg), majd hűtőbe rakjuk.
-
Kevés olajat hevítünk egy lábasban amibe belerakjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk folyamatosan kevergetve. Erre rakjuk a finomra vágott kaprot amit szintén kicsit megfuttatunk. Ezután annyi tejet öntünk hozzá, hogy mártás állagú legyen. Ne legyen csomós. Beleöntjük a joghurtot és megkóstolva sózzuk, borsozzuk. Amint kissé kiforrt, félretesszük. Át is szűrhetjük.
-
Bő olajat hevítünk. Közben kitörjük a gombák szárát és megmossuk őket. Amikor az olaj forró a sima felületével belerakjuk a gombákat az olajba és elősütjük. Kivesszük őket egy tepsire és megtöltjük egy-egy adag juhtúróval. Ezután vagy egy grilles sütőbe vagy sima sütőbe vagy esetleg szalamanderben megpirítjuk a juhtúrót.( Sima sütőben nem fog megpirulni csak megszikkad, de így is teljes értékű lesz az étel.)
-
Amíg a gombák sülnek addig megsütjük a kroketteket, szintén bő olajban2-3 perc alatt.
Tálalás:
A mártásból rakunk a tányér közepére, majd adagonként 3-3 krokettet és 3-3 gombát helyezünk el a mártás köré.
Jó étvágyat kívánok!
|
Magyaros sertéskaraj
Hozzávalók:
-
80 dkg csont nélküli karaj
-
20 dkg füstölt szalonna
-
1 kg lecsó paprika
-
1/2 kg paradicsom
-
Só, bors
-
1 kg karika burgonya
-
2 fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kk Erős Pista
-
1-2 ek fűszerpaprika
Elkészítés:
-
A paprikát és paradicsomot mossuk és tisztítsuk meg. Daraboljuk kisebb kockákra. A vöröshagymát vághatjuk finomra. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk fel.
-
A húsokat kb 5-6 dkg- ra vágjuk és kissé kiveregetjük őket. Sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben megsütjük őket.
-
A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. A bőrével együtt tegyük egy lábasba és kezdjük el hevíteni, majd gyakori kavarással olvasszuk ki. Ezután rárakjuk a vörös hagymát, amiből lehetőség szerint fonnyasszuk ki az összes levet. Amikor ez megvan. Rárakhatjuk a paprikát, amit kissé sózzunk (vigyázzunk, mert nem tudjuk mennyire sós a szalonna.) Miután levét kiengedte, kissé puhult és kevés a lé alatta, rárakhatjuk a fűszerpaprikát és a borsot. ezután a fokhagymát. Miután kissé összefőtt hozzáadjuk a paradicsomot, amit szintén megfonnyasztunk. Megkóstoljuk és ízesítjük sóval és borssal, ha szükséges.
-
Miközben a lecsó fő bő olajat hevítünk, és ebben kisütjük a karikákra vágott burgonyát.
Tálalás:
A forró burgonyát összeforgatunk egy kevés lecsóval (annyi lecsóval, hogy érje mindenhol a burgonyát.) Mellé helyezzük a friss húsokat és díszítjük ízlés szerint.
Jó étvágyat kívánok!
|
Bio kovászos uborka
Saját termesztésű uborkából, saját fokhagyma hozzáadásával, saját kaporral. (A kenyér és az egész bors nem saját)
Hozzávalók:
Arányaiban írom le.
-
Uborka (nekem annyi van amennyi pont belefért az üvegbe, folyamatosan érik súlyt nem tudok mondani. Mindenki annyit rak el amennyit szeretne. Itt kb 50-60 dkg. )
-
1 szelet kenyér
-
1.5 -2 literes üveg
-
1.5 liter víz
-
1 ek egész (szemes) bors
-
5-6 gerezd fokhagyma (héjastól)
-
7-8 dkg só
-
3-4 ág virágos (magvas) száraz kapor (nem a főzelékbe való lágy levelű)
Elkészítés:
-
Az uborkákat folyó hideg víz alatt megmossuk megdörzsöljük. Lecsöpögtetjük, végeit levágjuk (biztos, ami biztos.) beirdaljuk hosszában, de nem vágjuk be a végekig
-
A fokhagymát, a sót, a borsot felforraljuk a vízzel, majd lehűtjük.
-
Az üveget kimossuk, lecsöpögtetjük (Aki akarja kiforrázhatja, vagy kiszáríthatja a sütőben. Én kimostam forróvízzel és lecsöpögtettem)
-
Miután lehűlt kicsit a víz, az üveg aljára fél szelet kenyeret teszünk. Erre rakosgatjuk az uborkát, úgy hogy tele legyen az üveg. Mellé szurkáljuk a kaporszárakat (virággal együtt), majd felöntjük a lével. A fokhagyma és borsszemeket is beletesszük. Lezárjuk a másik fél szelet kenyérrel.
-
Egy mélyebb tálat teszünk az üveg alá, majd egy kistányért a tetejére. Kitesszük a napra és 2-3 napig érleljük.Ha nincs nap meleg szobában is beérik, csak lehet hogy kell egy hét is. (Este bevihetjük, én nem szoktam)
-
Amikor kész (megkóstoljuk, ne legyen puha, hanem ress.) kivesszük az uborkákat és minden más fűszert is. Átszűrjük a levét és egy üvegbe vagy abba az üvegbe visszarakjuk és a lével együtt hűtőbe tesszük. 1-2 hetet biztosan eláll.
E-szám mentes, egészséges kísérője ételeknek, vagy csak magában fogyasztva javítja egészségünket.
Jó étvágyat kívánok!
|
Juhtúróval töltött gomba joghurtos kapormártással és krokettel
|
|
Grillezett lazac currys póréhagymás karikaburgonyával és spárgával
Hozzávalók 2 főre:
-
50 dkg sült karikaburgonya
-
40-50 dkg lazac szelet(ek)
-
6 szál zöld vagy fehér spárga
-
Só, fehérbors, curry por
-
Pár csík cukkini
-
1 szál póré v. újhagyma
-
csipet szerecsendió
-
1-2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
-
A lazacszeletet sózzuk borsozzuk majd egy serpenyőben elősütjük. (Ha az oldalélen kezdjük kihúzatni akkor jobban benne marad a szaft és az ízanyag) Közben a sütőt előmelegítjük 170-180 fokra. Amikor a lazacot minden oldalán körbesütöttünk, egy tepsire helyezzük és a sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Aki grillen tudja sütni az ne magas hőfokon süsse meg kb 15 perc alatt.
-
Miután a serpenyőből kikerültek a lazacszeletek ezután fejenként 3 szál spárgát pirítsunk meg a megmaradt olajon. A spárgát sózhatjuk borsozhatjuk (én nem szoktam)
-
Amíg a lazac szeletek sülnek, bő olajban megsütjük a karika burgonyát. Majd a tejszínt a finomra vágott póréhagymát só, fehérbors és szerecsendió keverékével felhevítjük, majd a megsült burgonyát beleforgatjuk. Addigra a lazacunk is megsül.
-
A burgonyát formázzuk, ráhelyezzük a spárgát mellé a lazacot (vagy szeleteket), majd felszolgáljuk. díszíthetjük a felhasznált anyagokkal vagy fantáziánkra bízzuk a tányér szépítését.
|
Málnás - ribizlis tejberizs torta
Hozzávalók:
-
15 dkg rizs
-
1 tábla jó minőségű csoki
-
2 dl tejszín
-
Valamilyen zselatin
-
2 tojás
-
4 dkg liszt
-
20 dkg cukor
-
1 citrom reszelt héja
-
200 g málna
-
200 g ribizli
-
6 dl tej
-
1 vanília rúd v. 1 cs. vaníliás cukor
-
Pár csepp Calvados v. Amaretto
-
1.5 dl víz
Elkészítés:
-
A gyümölcsöket megmossuk és félretesszük. A rizst szintén tisztítjuk majd egy edényben feltesszük kis lángon főni a vízzel. Amikor a víz elfőtt hozzáöntjük a tejet. Néha kevergetve szintén elfőzzük. Közben hozzá adjuk a Calvadost, a vaníliát, egy kevés cukrot, és a citrom héját. Amikor a tej majdnem elfőtt a zselatin felét felhasználva hozzákeverjük a rizshez.
-
Amikor a rizs kész félrehúzzuk hűlni. Ezután a gyümölcsök felét karamellizált cukorra (2-3 ek) tesszük és egy kevés vízzel szétfőzzük. Ehhez adjuk a zselatin másik felét majd átszűrve a rizses gyümölcs tetejére öntjük.
-
Piskótát készítünk a tojásokból lisztből és cukorból. Az arány 2 tojás 4 dkg cukor és 4 dkg liszt. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét a cukor 3/4 ed részével felverjük kemény habbá. Amikor ez megvan a sárgáját a maradék cukorral kidolgozzuk és a lisztet ketté osztva a fehérjébe és a sárgájába is belekeverjük. Amikor megvan a sárgájához hozzákeverjük a fehérjét és összedolgozzuk óvatosan. A sütőformák kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük, eloszlatjuk. A sütőt előmelegítettük 170 fokra és ebben (ha van légkeverés még jobb) 15 perc alatt készre sütjük.
-
Miközben a piskóta sül összetörjük a csokit és felmelegítjük a tejszínt. Amikor a tejszín felhevült folyamatosan kevergetve ráöntjük a csokira és így felolvad.
-
Amikor a piskóta kész, leválasztjuk a papírt és enyhén lisztes formára visszaborítjuk, ezt bekenjük a csokival ráhalmozzuk a közben kihűlt rizst és megrakjuk a maradék gyümölccsel. Ezután rászűrjük a felfőzött zselatinos gyümölcsöt és berakjuk szikkadni a hűtőbe. Jobb ha hűtőben lehűtjük egy kicsit de aki nem bír várni az azonnal is fogyaszthatja!
|
Karaj java házi tárkonyecetes tormával és vajas pirítóssal
Hozzávalók :
A húsleveshez: (kb 4l)
-
1.5kg húsos karajcsont
-
1 fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
só, bors, babérlevél, őrölt kömény
-
4 szál sárgarépa
-
3 szál petrezselyemgyökér
-
1 csomó petrezselyem
A pirítóshoz:
-
5 dkg vaj
-
2 szelet kenyér
A tormához:
-
Annyi friss torma amennyit szeretnénk eltenni, elfogyasztani
-
3 ek cukor
-
2 ek Tárkony ecet
-
Csipet só
-
2 dl víz
-
reszelő, fedeles üveg
A torma:
Elkészítés:
-
A tormát megtisztítjuk, majd a reszelő sajtreszelős felén lereszeljük. Ezután a vízből, ecetből és a cukorból jóízű levet készítünk. Amikor ez megvan a tormát a csipet sóval megszórjuk, majd a levet ráöntjük. belenyomkodjuk a tormát és lezárjuk az üveget. Hűtőben eláll pár napig-hétig. Ki kell kísérletezni:-) Ha nagyon barna ne együk meg!
A hús:
Elkészítés:
-
Jóízű húslevest készítünk, kb 4 óra gyöngyöző főzéssel úgy, hogy a karajcsontot hideg vízben tesszük fel főni annyi vízben hogy bőven ellepje. Amikor felforrt lehabozzuk és takarékra vesszük a gázt. Ezután belerakunk minden hozzávalót és beízesítjük a fűszerekkel. Ha idő közben elfőtte a levét pótolhatjuk vízzel. A levest fedő alatt főzzük.
-
Amikor kész: Kiveszünk mindent amit beleraktunk: A karajcsontot, a répát, stb.. és hagyjuk 5 percet pihenni a levest. Ezután sűrű szűrőn átszűrjük egy edénybe. A levest tálaljuk, a csontról a húst leszedjük, rakunk mellé a házi tormából és a pirítósból amire kis vajszeletet helyezünk.
Jó étvágyat kívánok!
|
Grillezett hungarikum vegyes saláta ágyon
Hozzávalók 2 főre:
-
500g mangalica oldalas
-
6 ek szójaszósz
-
2 ek méz
-
1 ek fahéj
-
1 tk curry
-
1 tk gyömbér
-
1 fej fokhagyma
-
1 bögre rizs
-
1 szál répa
-
2 ek kukorica
-
Kevés ruccola saláta
-
Kevés vörös káposzta (vagy radicchio)
-
1 dl olaj
-
1 fej vöröshagyma
-
A rizs színezéséhez: Vagy mesterséges piros és zöld ételfesték vagy spenót és cékla kivonat.
Elkészítés:
1. Az oldalast megtisztítjuk a kiálló húsdaraboktól és megmossuk,
2. Egy zárható edénybe beleöntjük a szójaszószt és a mézet, amit alaposan elkeverünk, majd a gyömbért és a curryt is hozzá keverjük. Ezután a tisztított fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a keverékhez. Ebbe a pácba rakjuk az oldalast és 2 szer-3szor átforgatjuk benne, majd lezárjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
3. Másnap kivesszük az oldalast (enyhén megsózzuk mindkét felét), és ha télen csináljuk vagy nincs grillünk, akkor egy tepsibe helyezzük az oldalast ráöntjük az olajat és a páclevet, plusz egy kevés vizet, majd előmelegített sütőben 170 fokon lefedve sütjük másfél órát úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk. Amikor megsült, levesszük a fóliát és 5-5 perc alatt 200-250 fokon ropogós pirosra sütjük.
4. Ha grillezzük. Fogunk egy kis alutepsit és ebbe rakjuk az oldalast (szintén fedjük le egy darab fóliával, így a gőz is segít a puhulásban) és ebben az esetben a páclével kenegetjük. Amint kész kivesszük a tepsiből és a rácson adjuk meg a ropogósságot a húsnak.
5. Miközben készül a hús elkészíthetjük a salátát és a köretet. A salátához a répát julienne (vékony csíkokra) a ruccolát és a káposztát kézzel tépve és a kukoricát keverjük össze egy edényben. A rizst kipirítjuk olajban és dupla mennyiségű forró vizet sót és a pucolt (de nem darabolt) vöröshagymát adjuk hozzá és lefedve takarék láng felett kb 15 perc alatt készre főzzük. Amikor a rizs megfőtt két kis tálkába tegyünk 2-2 ek. rizst. majd színezzük keveréssel a kívánt piros és zöld színekre.
6. Amikor a hús elkészült formázzuk a rizst helyezzük saláta ágyat a húsnak és helyezzük a húsokat a salátára. Amikor a hús a salátán van öntözzük meg saját sült levével a húst és forrón fogyasszuk el.
|
Savanyú káposztaleves Nyúljával,
(A füstölt nyúlja a sertés oldalasról levágott, porcogós húsos rész!)
40dkg Nyúlja
50dkg savanyú káposzta
1 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 burgonya
Kevés zöldség zöldje
Kevés zeller zöldje
Kevés kapor
Só
Köménymag
Vegeta.
Besűríteni:
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál tejszín
1 evőkanál törtpaprika
1 kanál liszt
1kanál kukoricakeményítő(ez el is maradhat)
4 liter vízbe belerakjuk az összes hozzávalót. Puhára főzzük és besűrítjük.
Én dobtam bele egy fél marék csigatésztát is.
Nagyon ízletes leves, teljesen megbolondítja a füstölt Nyúlja.
Válasz:
Gratulálok, mintha profi készítette volna!
edves Terike, Őn már versenyben van a kés készletért!!!
Bártfai Laci bácsi
|
Nagyon elégedett vagyok a mai kenyeremmel.Gyönyörűre sült és csodálatos volt az illata is. A mérete és a bélzete is tökéletes.Ámulattal néztem mikor levettem róla a cserépedény tetőt. Jó lenne ,ha megtudnám kóstoltatni veletek!
Tegnap sütött fehér kenyerem.
3 dl víz
40 dkg liszt BL55
20 dkg liszt BF (félfogós)
10 dkg liszt BL80
1 kanál cukor
1 kanál ecet
2 kanál olaj
2 kávéskanál só
3 dkg élesztő
1 kávéskanál sikér
Öregtészta:(Előző nap kell elkészíteni)
1,5dc víz
30dkg liszt BL55
1 kávéskanál só
1kanál olaj
2dkg élesztő
Válasz:
Ide érzem a kellemes illatot!
Bártfai Laci bácsi
|
Ricottás töltött tészta
Hozzávalók:
- Fél kg ricotta
- Annyi liszt, hogy nyújtható tészta legyen
- 3 tojás+2 tojás
- 1 citrom
- 1 cs. vanilin cukor
- 4 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 mk só
- Csipet búzadara
- 15 dkg darált dió
- 6-8 ek lekvár
Elkészítés:
- A rikottából, lisztből, pici sóval, 2 tojással és a csipet búzadarával nyújtható gyúrt tésztát készítünk. (hosszú munka lesz)
- Egy edénybe tesszük és lisztel megszórjuk a tetejét majd hagyjuk pihenni egy fél órát.
- Ha pihent kivesszük kinyújtjuk 2-3 mm vastagra és metéltekre vágjuk.(Jobb ha a tésztát 3-4 darabra osztjuk, úgy jobban elférünk a deszkán.
- Amikor ez megvan, vizet forralunk amit egy picit megsózunk és kb 5-10 perc alatt készre főzzük a tésztát.
- Leszűrjük és beleforgatjuk az alábbi masszába:
- A maradék 3 tojást felverjük és a fehérjébőkl cukorral kemény habot verünk.
- A sárgáját a cukor másik felével felverjük és hozzáadjuk vanilin cukrot, a citrom héjat és a vaj 90 százalékát. Ebbe a masszába kell atésztát belekeverni majd óvatosan a fehérje habot is.
- A töltött tészta így áll össze:
- Kikenjük a tepsit a maradék vajjal és megszórjuk egyenletesen a zsemlemorzsával.
- Egy réteg tésztát rakunk alulra amire ráhintjük a darált diót ezután jöhet még egy réteg tészta amire ráöntjük a kikevert lekvárt (csomómentesre átkevert lekvár pici vizet adhatunk hozzá), erre jön a harmadik réteg tészta.
- Közepesen meleg sütőbe rakjuk sülni 1 órán át. Ha nagyon pirulna fóliával letakarjuk, ha kész ellenőrizzük fogvájóval, ha nem ragad a tészta akkor jó.
- Kockákra osztva tálaljuk, esetleg porcukorral a tetején.
Jó étvágyat kívánok!
|
Robi húsvéti menüje hétfőre
Hétfői menü:
Töltött tojások
Abalében főtt füstölt karaj főtt tojással tormával és pirítóssal
Csipegetős ivós nap desszertre nem vágyik az ember
Ha mégis vegyünk elő egy kis barát fülét
Hozzávalók:
Töltött tojásokhoz:
Mivel ez előétel nem evvel kell jóllakni, és amúgy is a hétfő csak csipegető nap... a recept nem sok vendégvárós (ha valaki sok vendégre számít szorozza a mennyiségeket)
- fajta töltött tojáshoz
- 2 db főtt tojás
- 4 szelet paraszt kolbász
- 4 karika lila hagyma
- 4 fogpiszkáló
Elkészítése:
- A tojásokat megpucoljuk és ketté vágjuk.
- Mindegyikre egy egy szelet kolbászt és lilahagymát teszünk.
- A fogpiszkálókkal rögzítjük.
2. fajta töltött tojás:
- 2 db főtt tojás
- 2-3 kisebb szem gomba
- só, bors
- 1 ek tejföl
Elkészítése:
- A tojásokat megpucoljuk és ketté vágjuk
- a gombát nagyon apró kockára vágjuk majd zsiradékon megpirítjuk
- Ha kihűlt, akkor egy tálba borítjuk, majd hozzá keverjük az anyagokat plusz kivesszük a tojások sárgáját amivel szintén összekeverjük.
- Habzsák és csillagcső segítségével vissza töltjük a tojásokba.
3.fajta töltött tojás
- Garnéla rák vagy paszta
- 1 ek tejföl
- só, bors
Elkészítése:
- A megfőtt tojásokat kettévágjuk, majd a sárgájukat egy edénybe rakjuk
- Ehhez keverjük a többi anyagot
- Szintén zsák segítségével visszatöltjük és díszítjük.
4. töltött tojás
- 3 szelet jobb sonka
- 1-2 szál petrezselyem zöld
- só, bors
- 1 kk ketchup
- 2 kk vaj
Elkészítés:
- A sonkát nagyon apróra vágjuk
- A tojások sárgáját kivesszük, majd az egészet összekeverjük
- Habzsák segítségével visszatöltjük és díszítjük.
5. fajta töltött tojás
- Bármilyen krémsajt 1 rúd
- 2 db főtt tojás
- 5-6 szál metélőhagyma vagy1 szál új hagyma
- 1kk mustár
- 1 kk paradicsompüré
Elkészítése:
- A tojásokat kettévágjuk és a sárgájukat egy tálba rakjuk.
- A hagymát finomra daraboljuk
- Hozzáadjuk a mustárt és a paradicsompürét
- Habzsák segítségével visszatöltjük majd díszítjük.
A tálon díszítő vagy kiegészítő elemként lehet egy kis sonkakrém is amihez
kell nekünk:
- Jófajta házi majonéz ( 1 tojás sárgája 2 dl olaj óvatosan hozzá csurgatva közben folyamatosan keverve, só, fehérbors, 1 kk tejföl, 1 kk mustár.)
- Finomra vágott lilahagyma
- Finomra vágott gépsonka
- 1 szál újhagyma (finomra vágva)
- só és bors (de ha jól befűszerezzük a majonézt, akkor ezt el lehet hagyni)
- Keverjük jól át a masszát és habzsákból díszítsük a tálunkat és esetleg egy két formázott pirítóst bele szúrhatunk, vagy mellé kínálhatunk.
Az abalében főtt karaj:
- Aki szerencsés annak van. Aki nem az nagyon lassan főzze a kötözött sonkát vagy karaját egy kis sóval ( 1 nap főzési idő).
- Ha van Abalé akkor tegyük bele a sonkát, karaj-t és ezt is lassan de elég 3 órát főzni és nem kell ízesíteni sem.
- A főzni szánt tojásokat is bátran rakjuk a húsok mellé, de azt 10 perc elteltével ha forr vegyük ki.
- A húst a lében hagyjuk kihűlni.
- Egy deszkára téve leszedjük a kötözést majd vékonyan szeljük.
- A tojásokat megpucoljuk és ízlésesen daraboljuk, szeleteljük fel.
- helyezzük el egy tálon és díszítsük.
Barát füle (derelye):
Hozzávalók:
- Fél kiló túró
- 1 csomókapor
- Fél liter tejföl
- 4 tojás(+ 1 fehérje a kenéshez)+3 a tésztába
- 25 dkg liszt (+1 ek liszt a masszába)
- 1 csipet só a tésztába.
Elkészítés:
- A lisztből és a három tojásból és egy csipet sóból gyúrt tésztát készítünk.
- Ezt pihentetés után kinyújtjuk annyira hogy szinte átlássunk rajta.
- Ezután bekenjük a tojás fehérjével a felét
- Kb 5 cm es távolságban a túrós masszából teszünk egymás mellé.
- Ha betelt a tészta, akkor a másik felét ráhajtjuk, majd lelapogatjuk
- Elővesszük a derelye szaggatónkat és a távolságok közepén átszaggatjuk.
- Sós lobogó vízben kifőzzük majd zsiradékon megpirítjuk.
- Túróval hintve tálaljuk.
A töltelék lehet lekváros is ha valaki édességre vágyik.
Kellemes Ünnepeket és jó étvágyat kívánok!
|
Robi húsvéti menüje vasárnapra
Vasárnapi menü:
Húsleves gazdagon
Kolbásszal töltött bőrös malac karaj vegyes körettel és házi savanyúval
Máglyarakás
Hozzávalók:
A máglyarakás receptjét már korábban leírtam....
A bőrös karajhoz:
- 2 kg csontos bőrös karaj
- só, bors, kömény
- 1 fej vörös hagyma
- 1 nagyobb répa
- 1 nagyobb petrezselyem gyökér
- 1 szál szikkadtabb paraszt kolbász
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- lehet még 1-2 szem gomba is.
- olaj és víz a sütéshez.
- 1kk paradicsom püré és vaj a mártáshoz.
A leveshez:
- Fél kg Marha, sertés, vagy csirke csont
- 30-40 dkg nyesedék hús, vagy csirkemell, csirkecomb
- 2 szál répa
- 2 szál petrezselyem gyökér
- 2 karika zeller gumó
- 1 csomó petrezselyem
- só, egész bors, babér, kömény, sáfrány (A són kívül fél mk. mindenből)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél csomag (125g) leves tészta (cérna metélt)
- 1 paradicsom és fél paprika
Elkészítés:
Kolbásszal töltött karaj:
- A húst megmossuk és besózzuk a hús részét. Kömény és bors mehet a bőrére is.
- Levágjuk a csontot, ami jó lesz a levesünkbe.
- Fogjuk a kolbászt és ha könnyen lejön a bőre akkor lehúzzuk, ha nem akkor ehető a bőr is.
- Valamilyen éles késsel a hús közepén haladva végig át (fel)szúrjuk a húst. Ezután tágítsuk megfelelő célszerszámmal annyit, hogy a kolbász beleszoruljon de végig érjen. (Megfelelő eszköz lehet a sodrófa)
- Miután a hús elkészült, tegyük egy akkor sütőedénybe, tepsibe, amekkorában kényelmesen elfér és be is tudjuk alufóliával fedni.
- Tegyük mellé a megtisztított és megmosott zöldségeket és hagymákat.
- öntsünk rá olajat és annyi vizet hogy a húst félig lepje.
- Előmelegített 200 fokos sütőben süssük egy órát.
- Miután ez letelt, vegyük ki és távolítsuk el a fóliát, majd levével kicsit meglocsolva és a hőfokot 220 fokra emelve süssük 15-20 percet majd ismét meglocsolva és megfordítva még ugyan ennyit, amíg szép piros nem lesz.
- Ha a hús elkészült vegyük ki egy deszkára. hagyjuk kicsit hűlni és szeleteljük vékonyan.
- A sütésből visszamaradt levet szűrjük egy lábasba és tegyünk bele egy diónyi vajat és a paradicsom pürét amit kis lángon kevergetve kicsit forraljunk ki. Ez lett a pecsenye levünk.
- Burgonya pürével, rizibizivel, kocka sült burgonyával, párolt rizzsel, párolt zöldségekkel és házi vagy kész savanyúval esetleg aki igényli kenyérrel tálaljuk petrezselyemmel a tetején és külön pecsenyelével.
Húsleves:
- Ez egy egyszerű leves
- A húst és a csontot rakjuk fel főni egy nagyobb lábasban.
- Amikor felforrt akkor szűrjük le a habját
- Ha ez megvan tegyük bele az összes hozzávalót megpucolva és megmosva. (A babér levelet nem kell megmosni)
- Sózzuk, borsozzuk. Rakjuk hozzá a sáfrányt is.
- Amikor a répa és gomba megfőtt vegyünk ki pár darabot vágjuk julienne (vékony csíkra) és tegyük el a tálalásig.
- A levest lassan gyöngyözve (ha van időnk 2-3 órát, ha nincs akkor kicsit nagyobb lángon) főzzük.
- Ha a levest majdnem késznek érezzük, akkor főzzük meg a tésztánkat is.
- Ha a leves elkészült, ülepíteni kell kb. 10-15 percet majd merő kanállal átszűrni.
- Kétféle tálalás van: Az egyik amikor mindenből egyformán rakunk a tálaló edénybe és van amikor a tálalóban csak a lé van és külön adják hozzá a húst és a zöldségeket, nameg a tésztát. Én jobb szeretem a mindent a lébe verziót.
- Ha a húst külön tálaljuk az lehet egy külön fogás, de akkor adnunk kell tormát és kenyeret is mellé.
Kellemes Ünnepeket és jó étvágyat kívánok!
|
Grillegg
Hozzávalók 1 főre:
- 2 db tojás
- 2 db kiszúrt kenyér ( Fánk, vagy valamilyen szaggatóval egy nagyobb szelet kenyérből két korongot kiszúrunk)
- 1 ek olaj
- Fél ek vaj
- só, pirospaprika ( A díszítéshez)
- 1 karika paradicsom
- 1 karika uborka
- 4 karika póréhagyma
Elkészítés:
- A kiszúrt kenyereket mindkét oldalán megpirítjuk a vaj darabon ( Az a legjobb ha grill serpenyőben), majd félretesszük.
- Fogunk egy serpenyőt: Beletesszük az olajat és hevítjük,
- Belerakjuk a hagymakarikákat egymás mellé, nem forgatjuk (békén hagyjuk)
- A serpenyő szélén a paradicsom és uborka szeletet kissé megpirítjuk (átmelegítjük mindkét oldalát)
- Miután kész rátesszük a hagymára előbb az uborkát utána a paradicsom szeletet.
- Óvatosan felütjük a megtisztított tojást és próbáljuk a hagymák felé húzni a sárgáját, majd jöhet a másik tojás is, amellyel ugyanígy járunk el.
- Miután elkezdenek sülni a fehérjét húzzuk szét egy kicsit hogy megsüljön mindenhol, majd formázzuk (szakítsunk le egy kis fehérjét és szedjük ki a serpenyőből.
- Tálaljuk : Először a két kenyér korongot tesszük a tányérra, majd a serpenyőből óvatosan rátoljuk a tojásokat és ízlésesen elhelyezzük a tetején a zöldségeket is.
- A tetejét hintjük pirospaprikával, azonnal felszolgáljuk vagy megesszük.
Jó étvágyat kívánok!
|
Rakott pulykamell gombával
4 darab 15 dekás, fűszerezett, kiklopfolt pulykamellet vajjal kikent tepsibe egymás mellé lerakunk. Kevés húslevet öntünk rá, majd alufóliával légmentesen letakarva puhára sütjük.
Közben 40 deka felszeletelt gombát hagymás olajon sóval, őrölt borssal, finomra aprított petrezselyem zöldjével zsírjával pirítunk. A megsült pulykamellre elosztjuk, ráöntünk 3 dl tejfölt, még egyszer átforrósítjuk. Zsemlegombóccal vagy galuskával tálaljuk. |
Szalonnás sült nudli
1 kiló főtt burgonyát 25 deka főtt császárszalonnával ledarálunk, sózzuk, borsozzuk majd 2 egész tojást, fél csomag sütőport, 2 dl tejfölt, 20 dkg lisztet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán szeletekre vágjuk, majd ezekből fél cm vastag csíkokat szelünk le. Nudli alakúra sodorjuk, 5-6 centisekre elvagdalva bő, forró olajban pirosra sütjük. zsiradéktól lecsurgatva, tejföllel meglocsolva tálaljuk. |
Rongyos lángos
Fél kiló lisztet langyos sós vízzel rétestészta keménységűre gyúrjuk. Teszünk bele egy tojást, egy késhegynyi szódabikarbónát, jól kidolgozzuk, 20 percig pihentetjük. Utána az egészet elnyújtjuk fél cm vastagságúra. Olvasztott zsírral megkenve felcsavarjuk, mint a beiglit. Késsel ujjnyi vastag csigákra vagdossuk, ezeket ismét-fél centi vastag palacsinta nagyságúakra-kinyújtjuk. Kevés forró olajban, mint a palacsintát megsütjük. |
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
|