Sajtos, sós stangli I. (Sör mellé)
2008.09.19. 17:51
Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 6 dl tej, 1 kg liszt, 12-15 dkg reszelt trappista- vagy ementáli sajt, 2 db tojássárgája, 5 dkg vaj, só.
Az élesztőből, cukorból kevés tejjel kovászt készítünk. Ha megkelt, beledagasztjuk 1 kg lisztből, 5 dkg vajból, kevés sóból és tejből készült tésztába, amibe 12-15 dkg reszelt sajtot keverünk. Jól kidolgozzuk. Tejet, annyit veszünk hozzá, hogy kalácstészta keménységű legyen. 10 cipót formálunk belőle, és másfél-két órát pihentetjük. Ez alatt szépen megkelnek a cipók, akkor kinyújtjuk őket 2 cm vastagra és 14-15 cm hosszú és 2-3 cm lapos rudakat, vágunk belőle. Tojással megkenjük, nedves sóval meghintjük és erős tűznél, pirosra sütjük.
|