Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Magyar étkezési kultúra
Magyar étkezési kultúra : Őseink konyhája, receptek, fűszerezések.....

Őseink konyhája, receptek, fűszerezések.....

  2009.08.30. 21:00


Őseink elsődleges itala természetesen a tiszta víz volt, kedvelt italai közé tartozott a bor, amely elkészítési módjának technológiáját még Belső-Ázsiából hozták magával. A zsírosabb ételekhez 1-2%-os alkoholtartalmú erjesztett ló- (kumiszt) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a kölesből - esetleg a búzából - készült sör, a "boza". Ez utóbbi ősi ismeretéről többek között a "komló" és a "sör" ősi szavunk is tanúskodik. A hunok sörkészítéséről már Priszkosz rhétor is tesz említést: "Kaptak a minket kísérő szolgák is kölest, árpából készült italt, amelyet "kámnak" neveztek" (kám-kamosz a bizánci komlózott árpasör neve).

 
A magyar konyha még a XX. század elején Európában elsőnek, a világon a kínai és a thai konyha után harmadiknak számított; ma már az első tíz között sincs. Ennek oka az, hogy egyre nagyobb mértékben vesszük át a mieinkénél sokkal alacsonyabb szintű "európai", netán "amerikai" ételeket, amelyek ősi ételkultúránk lealacsonyítását okozza és ősi, még nemrég élő hagyományaikat veszi el.
(Forrás: Kiszely István, Nyers Csaba)
 
 RECEPTEK 
 
Búzakása vagy "pépes búza"
Hozzávalók: 25 dkg búza, 1 liter víz
A búzát naturaboltokban vegyük, ami biogazdaságban termesztett, így nem tartalmaz permetező-, műtrágya maradványokat. Folyó és bő vízben átmossuk, majd lábosba téve felforraljuk só nélkül. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük másfél-két óráig. Közben kevergetjük. Ekkor a búzamagok szétnyílnak és feltárul a mag fehér, sok keményítőt tartalmazó, csodás ízű belseje. Az egész sűrű zselé állagú búzaszemeket csak most sózzuk. Készülhet zöldségekkel bekeverve sósan, de nagyon finom édesen is, mazsolával, tejszínnel, kis vajjal, mézzel, gyümölcsökkel bekeverve is.
 
Tojás nélküli majonéz
Hozzávalók: 2 evőkanál rizsliszt, 3 dl víz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál hidegen préselt olaj, mustár, 1 citrom leve, fehér őrölt bors, késhegynyi kurkuma, tengeri só
2 evőkanál rizslisztet 3 dl vízzel hidegen elkeverünk és befőzzük. Félrehúzva hozzádolgozzuk a hideg préselt olajat, majd ha kihűlt, beletesszük a tejfölt, mustárt, citromlét, őrölt borsot, kurkumát, tengeri sót.
Burgonyasaláta és franciasaláta alapjául szolgálhat.
 
Mézes gyümölcsös barnarizs
1 csésze barnarizst átmosunk és 2 csésze vízben feltesszük főni, só nélkül. Belekeverünk 1 evőkanál vajat is. amikor puhulni kezdenek a rizsszemek, akkor öntünk hozzá 1 csésze tejet, vagy tejszínt. Lefedve, lassú tűzön készre puhítjuk. Majd félretéve keverjük bele a mézet, és ha kihűlt, vegyes, kis kockára vágott gyümölcsöket (alma, körte, ananász, banán, ribizli) az idényjellegnek megfelelően.
Tálaláskor magozott meggyel díszítjük és reszelt dióval meghintjük.
 
Köles szendvicskrém
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró vagy gomolyatúró, 5 dkg köles, 2 dl kefir, só, őrölt köménymag, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.
A kölest megmossuk; fél liter sós vízben megfőzzük, majd kihűlni hagyjuk. A túrót villával összetörjük, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt köménnyel, kefirrel és a kölessel összedolgozzuk.
 
Édes tejbekása
Egy liter tejhez 20 dkg kölest számítunk. Először fél liter szűrt vizet felteszünk főzni, kevés cukorral és sóval. Ebbe hintjük a megmosott kölest, amely, ha összeforrt a tejjel, felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, fahéjjal elkeverjük, egész diót teszünk bele.
Régebben ez volt a gyermekágyas asszonyok fő étele. Lakodalmakkor pedig ez volt az utolsó felszolgált étel, a kitolókása, amely finoman jelezte, hogy a vendégeknek ideje hazamenni.
 
Zöldséges kölesleves
Hagyományos zöldséglevesként készül, de először olajon apróhagymát pirítunk, majd kb. 1,5 liter vízzel felengedjük és beforraljuk. Ezután tesszük bele egyszerre az átmosott 10 dkg kölest és a tisztított kockára vágott vegyes ölségeket. Felforraljuk, majd fűszerezzük: bazsalikommal, kakukkfűvel és tengeri sóval. 5 percig lassú tűzön főzzük, majd lefedve félretesszük. 20 perc alatt elkészíthető.
 
Hajdinaleves
Hozzávalók: 1 csésze hántolt hajdina, 1 evőkanál hidegen préselt olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg mirelit kukorica, 5 dkg tisztított burgonya, 1,3 liter víz, tengeri só, bazsalikom, petrezselyem
A hajdinát megmossuk és szárazon a készítő lábosban kezdjük el pirítani. Majd olajat és csíkokra vágott, tisztított összes zöldséget tovább pirítjuk. Később felengedjük vízzel, befűszerezzük, sózzuk. A hajdina puhulásáig lassan főzzük, kb. 25 percig.
Tálaláskor friss petrezselyemmel meghintjük.
 
Tönköly-pehely mézes gyümölcsös müzlivel
Hozzávalók: 15 dkg tönkölypehely (legjobb a frissen pelyhesített), 2 dl bármilyen rostos gyümölcslé, 2 evőkanál mazsola, 15 dkg idényjellegű, hazai gyümölcs, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál napraforgóméz
A tönköly-pehelyhet rostos gyümölcslével összekeverjük és pihentetjük, ameddig összevágjuk az idényjellegű hazai gyümölcseinket. Majd a mézzel jól szétkeverjük. Tetejére napraforgó magot szórunk.
 
Tojásnélküli tönköly-galuskás paradicsomleves
Hozzávalók: 15 dkg tönkölyliszt, két csipet só, egy csipet kurkuma, 3 dkg vaj, 1,5 l víz, 1 dl olaj, 1 db sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 fej hagyma, 15 dkg hagyma, 15 dkg paradicsom (friss v. püré), 8 dkg graham liszt, só, kakukkfű
1,5 liter vizet felteszünk főzni, közben elkészítjük a galuskatésztát. A száraz lisztben elmorzsoljuk a vajat, sót, kurkumát. Kis víz hozzáadásával sűrű galuskatésztát keverünk. Amikor a víz beforrt, galuskaszaggatóval átnyomjuk. Újraforrás után a főző vizet nem öntjük ki, a galuskát kiszedjük szűrőkanállal és lemosva félretesszük. Ebből lesz a paradicsomleves. Olajon átpirítjuk a kockára vágott sárgarépát, zellert, hagymát. Majd a paradicsompürét átkavarjuk. Utána liszttel meghintve és a galuska főzővizével felengedjük. Sózzuk és beforraljuk. Kakukkfűvel ízesítjük.
 
Mézes rozslisztes lepény
Hozzávalók négy személyre: 15 dkg rozsliszt, 10 dkg búzaliszt, 1-2 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5 dl víz, kis só (tehetünk hozzá 2 db tojást is, de anélkül is összeáll)
Elkészítéskor a lisztet összedolgozzuk az élesztővel, sóval, mézzel és a vajjal, a vízzel is jól kidolgozva, fél órára pihenni hagyjuk. Majd négy részre osztva, ellapítva két oldalukat lassan átsütjük (palacsintasütőben). Szilvakompóttal fogyasztjuk.
 
Lenmagos pogácsa
Hozzávalók: 70 dkg fehér finomliszt, 30 dkg Graham teljes őrlésű liszt, 50 dkg bio margarin, másfél evőkanál tengeri só, 1 db házi tojás, 10 dkg élesztő, 3 dl tej, egy kiskanál méz, 4 evőkanál lenmag
A liszteket a margarinnal jól összemorzsoljuk, majd mélyedést készítünk benne, ebbe daraboljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és a mézet, kissé elkeverjük. Pihentetjük kb. 10 percig. A lenmagot belekeverem és a felfuttatott élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 30 percig letakarva pihentetjük, majd kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Késsel rácsozzuk és egész tojással átkenjük. Kiszaggatjuk, olajos tepsibe hagyjuk kb. 30 percig pihenni, majd előmelegített sütőben közepes lángon 25 percig sütjük.
Ízletesebbé tehetjük, ha egy nagyobb fej héjában főtt, hámorozott burgonyát is beleteszünk a tésztájába.
 
 Gabonafélékhez leginkább ajánlott fűszerek 
 
Búzához - koriander, majoranna, bazsalikom
Tönkölyhöz - koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom
Barnarizshez - lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű
Árpához - zsálya, szegfűbors, babérlevél, kakukkfű
Köleshez - gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander
Rozshoz - köménymag, kaukkfű
Zabhoz - csombor, édeskömény, izsóp, lestyán
Kukoricához - szurokfű, kakukkfű, rozmaring
Zöld-aszalt tönkölyhöz - tárkony, bazsalikom
Hajdinához - izsóp, majoránna, bazsalikom
Amaranthoz - ánizs, köménymag, édeskömény
 
Almás kukoricalepény
Hozzávalók: 4 személyre 10 dkg kukoricadara, 2,5 dl tej,3 db tojás, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg porcukor, csipetnyi fahéj, fél citrom reszelt héja, l0 dkg vaj, 30 dkg alma, 7 dkg mazsola, 30 ml rum, porcukor a szóráshoz
A kukoricadarát habverővel a hideg tejbe keverjük, majd belekeverjük a tojást, sót, porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint a csipetnyi fahéjat és a citromhéjat,jól összekeverjük. Tepsiben felforrósítjuk a vajat, beleöntjük a kukorícás maszszát, kis lángon kb. 10 percig sütjük, majd levesszük a tűzről. Közben a mazsolát rumba áztatjuk. Az almát meghámozzuk, durván lereszeljük és ráterítjük az elősütött lepényre, a rumba áztatott mazsolát rászórjuk és előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 20 percig sütjük, fakanállal kisebb darabokra törjük és további 10 perc alatt készre sütjük erős felső lángon. Szépen elrendezzük a tányéron és porcukorral meghintve tálaljuk.
 
Aranygaluska almapürével
Hozzávalók az alaptésztához: 1-1,25 dl tej, 3 csapott evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojássárgája, 2 csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt sárga héja, 5 dkg olvasztott vaj
A tészta nyújtásához: liszt
Az almapüréhez: 80 dkg alma, 1,5 dl fehérbor, 1 citrom leve, 5 csapott evőkanál cukor, darabka fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 szem szegfűszeg
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis ‑pogácsát szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük.
A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.
 
Árpakásaleves
Hozzávalók - Személyenként fél marék árpagyöngy, 2 sárgarépa, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, liszt, olaj.
A leves vizébe belevetették a felaprított sárgarépát, paradicsomot és fokhagymát. Amikor felforrt, hozzáadták a jól megmosott árpát, és megfőzték. Amikor már majdnem készen volt, megsózták és gyenge rántással berántották.
 
Aszaltszilva leves
Hozzávalók: 1/2 kg magozott aszaltszilva, 1 db fahéj, 3-4 szegfűszeg, diónyi vaj, 2 dl tejföl, 50 g liszt, csipetnyi só Elkészítés: Az aszaltszilvát 1 l vízben a fűszerekkel puhára főzzük. A liszttel és a tejföllel behabarjuk, majd hozzáadjuk a vajat. Melegen tálaljuk.
 
Barnarizsleves
Hozzávalók 10 dkg barnarizs, 1 1/4 l víz, 10 dkg sárgarépa, 1 póréhagyma, 1 uborka, 1 piros paradicsompaprika, 2 savanyúalma, 2 ek. Olaj, 4 ek szójaszósz, 1-2 kk. gyömbérpor vagy köménymagpor, 2 ek. apróra vágott
petrezselyemzöld.
A barnarizst megfőzzük. Közben a megtisztított sárgarépából hosszanti irányban körben éket vágunk úgy, hogy azt karikára szelve virágmintákat kapunk. A póréhagymát 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában négy részére, majd összefogva karikára vágjuk. Az almát negyedeire vágjuk, majd újra hosszában félbevágjuk a negyedeket is. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a sárgarépát, hagymát és kis lángon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék zöldséget, almát és 2-3 pedig tovább pirítjuk.
A zöldségeket a már majdnem főtt barnarizshez adjuk úgy, hogy egyszerre puhuljon meg minden hozzávaló. Fűszerezzük szójaszósszal és gyömbérrel (vagy köménymaggal), tetejére tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk.
 
Bazsalikomleves
Hozzávalók: 4 személyre: 400 g bazsalikom, 600 ml zellerlé, 400 g tejszínes joghurt, 2 ek. balzsamecet, só, cayenne-i bors, cukor, 200 g koktélparadicsom, 4 ek. pineamag, 80 g durvára reszelt parmezán.
A bazsalikomot leöblítjük és szárazra rázzuk. Lecsipkedjük a levelét és kevés zellerlét hozzáadva péppé turmixoljuk. A bazsalikompürét elkeverjük a tejszínes joghurttal és a balzsamecettel. Sóval, cayenne-i borssal és cukorral ízesítjük. A levest fedő alatt kb. 1 órán át a hűtőszekrényben tároljuk. A koktélparadicsomot megmossuk és félbevágjuk.
A pineamagot zsíradék nélkül állandóan keverve aranybarnára pirítjuk, tálra terítjük és hagyjuk kihűlni. A jól lehűtött levest 4 tányérba merjük. Paradicsommal, pineamaggal és a parmezánnal díszítjük. Ízlés szerint néhány bazsalikomlevelet is tehetünk a levesbe.
 
Bazsalikomos hajdinalepény tejszínes kukoricával
Hozzávalók: 20 dkg hajdina, 2 tojás, 10 dkg hajdinaliszt, 50 dkg csemegekukorica, 2 dl tejszín, só, bazsalikom
A hajdinát beáztatjuk (kb 2 óra), leszűrjük és hozzákeverjük az egész tojást, a hajdinalisztet, annyi vizet, hogy sűrű palacsintához hasonló masszát kapjunk, ízesítjük sóval, fűszerezzük finomra vágott bazsalikommal. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, kanállal a hajdina masszából lepényeket formázunk az olajba és mindkét oldalát pirosra sütjük. A csemegekukoricát kevés margarinban megpároljuk, sóval, estleg cukorral ízesítjük, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. A főzelék sűrűségűre forralt kukoricára tálaljuk a kisütött hajdinalepényeket.
 
Betyárpaprikás
Hozzávalók 4 személyre: 1000 g birkahús 1 nagy fej hagyma 1 kk. pirospaprika 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 ek. Olaj vagy zsír 2 dl tejföl 1 kk. liszt 1,5 dl száraz vörösbor só
A birkahúst a faggyútól és a hártyáktól megtisztítjuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk, szűrőkanálba téve leforrázzuk, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk egy kevés vizet és mérsékelt tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen szét nem fő. Hozzáadjuk a húst, a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott hámozott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, aláöntjük a vörösbort és fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölben simára elkeverjük a lisztet, hozzáöntjük a paprikáshoz és jól kiforraljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.(de nem szentségtörés a galuska sem)
 
Bundázott sült hagyma
Hozzávalók: 1 kg egyforma méretű vöröshagyma, a bundához: 2 tojás, 1/2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál ételízesítő, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió, csípős pirospaprika, törött bors, a sütéshez olaj.
Előkészítés: A hagymát meghámozom, megmosom és leszárítom. A tojást a tejjel habosra felverem, és a fűszerekkel ízesítem.
Felforrósítok három ujjnyi olajat. A hagymát lisztben megmártom, az ízesített tojásba forgatom, és zsemlemorzsában meghempergetem. A forró olajban csak néhány percig sütöm, hogy a hagyma belül ropogós maradjon. A felesleges olajat papírtörlővel leitatom, és forrón tálalom. Tartármártással és tetszés szerinti körettel kínálom.
 
Búzakása vagy "pépes búza"
Hozzávalók: 25 dkg búza, 1 liter víz
A búzát naturaboltokban vegyük, ami biogazdaságban termesztett, így nem tartalmaz permetező-, műtrágya maradványokat. Folyó és bő vízben átmossuk, majd lábosba téve felforraljuk só nélkül. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük másfél-két óráig. Közben kevergetjük. Ekkor a búzamagok szétnyílnak és feltárul a mag fehér, sok keményítőt tartalmazó, csodás ízű belseje. Az egész sűrű zselé állagú búzaszemeket csak most sózzuk. Készülhet zöldségekkel bekeverve sósan, de nagyon finom édesen is, mazsolával, tejszínnel, kis vajjal, mézzel, gyümölcsökkel bekeverve is.
 
Csángó töltelékes málégaluska
Hozzávalók 10 személyre: 1 kg szalonna, 25 dkg rizs, 50 dkg kukoricadara, 2-3 fej vöröshagyma, szőlőlevelek,1 tojás, só, bors
A rizskását és az előre beáztatott kukoricadarát összekeverjük a hagymásan lesütött, apróra darabolt zsírszalonnával. A tölteléket szőlőlevélbe tekerjük és így főzzük meg. Tálalás előtt szeletelhetjük. Puliszkával kínáljuk. Tipp: uborkával ízletesebb, és könnyebben csúszik!
(Ízes Erdély)
 
Csíktusnádiak aprópecsenyéje
Hozzávalók: 4 személyre: 500 g sertéskaraj (csont nélkül), vagy szűzpecsenye, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. margarin, 300 ml tejszín, 50 g liszt, tárkony, 100 ml fehérbor Sült zöldséghez: 200 g zeller, 200 g sárgarépa, 200 g gomba, 1 db paprika, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 150 g ceruzabab, 1 db paradicsom, 1 db lilahagyma, só, bors, petrezselyem, oregano, 50 g vaj
A margarinon megfuttatott vöröshagymán megpirítjuk a csíkokra vágott sertéshúst, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük, majd liszttel megszórjuk. Tejszínnel és fehérborral felengedjük és felforraljuk. Sült zöldség: a zöldségeket megtisztítás után kisebb darabokra vágjuk, előbb a zellert és a sárgarépát vajon megfuttatjuk, majd a többi zöldséget is megpirítjuk, fűszerezzük. A végén hozzáadjuk a paradicsomot és készre sütjük. A hússal együtt tálaljuk
 
Csülökegytál
Hozzávalók: 2 kisebb bőrös csülök (lehet füstölt is), 60 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 1 mokkáskanál szerecsendió
A csülökhúst darabokra vágjuk, és kuktában - betétre téve - megsózzuk. Aláöntünk 1,5 dl vizet, és a kukta jelzésétől számítva 30 percig főzzük. Közben nyers burgonyát hámozunk, és kis hasábokra vágjuk, a hagymát pedig felkarikázzuk. Mély tűzálló tálba egy sor burgonyát rakunk, ezt megsózzuk, meghintjük szerecsendióval. Erre hagymakarika kerül, ezt szintén fűszerezzük, majd a burgonyát, hagymát addig rétegezzük, míg elfogy.
Ha a hús megfőtt, kivesszük a kuktából, és bőrös felével felfelé beborítjuk vele a burgonyát. A csülöklét összekeverjük a tejföllel, és az ételtre öntjük. A tálat lefedjük, és 25 percig nagy lángon sütjük, majd a fedőt levéve pirosra sütjük.
 
Daramorzsa
Hozzávalók: 20 dkg búzadara, 40 dl tej, 10 dkg vaj, l/2 citrom, 3 db tojás, só, 10 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, gyümölcsszirup vagy lekvár.
A buzadarát tálba tesszük, ráöntjük a hideg tejet. és az olvasztott vaj felével jól összekeverjük, kb. fél óráig pihentetjük.A tojások sárgáját, egy pici sót, a reszelt citromhéjat, a cukor felét a megduzzadt búzadarával jól ősszekeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, és apránként, lassan a tésztához keverejük. A tésztát a maradék forró vajra öntöm, és keverés nélkül, mérsékelten meleg sütőben addig sütjük, amíg meg nem szilárdul. Ekkor összevagdaljuk, beleszórjuk a mazsolát, a megmaradt cukrot, jól összekeverjük, és viszszatesszük a sütőbe. Kb. l0 perc múlva újból kivesszük és szétmorzsoljuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.Gyümölcsszörpöt vagy lekvárt adhatunk hozzá.
 
Dödölle
Hozzávalók: krumpli, liszt, zsír vagy olaj, vöröshagyma, só
A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben - ami éppen ellepi -, megfőzzük. Ha megfőtt, a vizet rajta hagyva összetörjük a krumplit és lisztet keverünk hozzá, hogy jó kemény masszát kapjunk. Ezt kevergetve még tovább főzzük. Olajban vagy zsírban a karikákra vágott hagymát megpároljuk. Olajos vagy zsíros kanállal kiszaggatjuk a krumplit, amelyre a hagymát rátesszük. Lehet még tejföllel gazdagítani, meg is lehet pirítani.
 
Édes tejbekása
Egy liter tejhez 20 dkg kölest számítunk. Először fél liter szűrt vizet felteszünk főzni, kevés cukorral és sóval. Ebbe hintjük a megmosott kölest, amely, ha összeforrt a tejjel, felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, fahéjjal elkeverjük, egész diót teszünk bele.
Régebben ez volt a gyermekágyas asszonyok fő étele. Lakodalmakkor pedig ez volt az utolsó felszolgált étel, a kitolókása, amely finoman jelezte, hogy a vendégeknek ideje hazamenni.
 
Hajdina darált dióval, gyümölcsökkel
Hozzávalók - 30 dkg főtt hajdina, 20 dkg dió, 1 üveg magozott meggybefőtt, pár szem alma feldarabolva, 2 banán, 1 pohár víz.
Főzzük meg a hajdinát egy csipet sóval háromszoros vízmennyiséggel. A gyömölcsöket a banán kivételével keverjük a hajdinához. A banánt turmixoljuk el a vízzel és öntsük rá a kására.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal