Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Gyógyítás étellel
Gyógyítás étellel : Nevess a gyógyulásáért, a boldogságért

Nevess a gyógyulásáért, a boldogságért

  2008.12.21. 20:03


Egy közismert keleti bölcsesség szerint a nevetés a lélek tánca. Hazánkban 2002. óta működnek hahotaklubok, ahol a test és a lélek egyaránt vidámságban részesülhet. A résztvevők nem azért nevetnek, mert felhőtlenül jó a kedvük - épp ellenkezőleg...Hippokratész, a hellén ókor orvosa humorosnak, azaz nedvdúsnak nevezte el a jókedélyű embertípust, noha megállapításai akkor inkább spekuláción, semmint méréseken alapultak. Azóta egyértelműen kiderült - és laboratóriumi eredményekkel is alátámasztott tudományos tény lett -, hogy a nevetés valóban olyan belső nedvek, örömhormonok termelődését segíti elő a szervezeten belül, mint a boldogságérzetet keltő endorfinok vagy a külső környezet behatásainak káros következményeit semlegesítő stresszellenes hormonok. A következőkben a nevetés jótékony hatásairól és a jógakacagásról tudhatsz meg többet.

 

Nevetni egészséges

A nevetés az ember áldásos kiváltsága. Jókedvre derít, boldogságot, vidámságot, békét teremt, örömöt szerez, jót tesz testnek és léleknek és a közösségi kapcsolatoknak, fejleszti a személyiséget, növeli az egészséges önbizalmat, kibontakoztatja a játékos teremtőképességet. A nevetés az egyik legjobb orvosság, a legkellemesebb gyógyszer. Javítja a légzést, csillapítja a fájdalmat, oldja a feszültséget, csökkenti a stressz ártalmait, erősíti az immunrendszert, kitűnő prevenciós eszköz - mindenféle káros mellékhatás nélkül.

 

Ma már a világon szinte mindenütt, így hazánkban is találhatók hahotaklubok, ahol a résztvevők az ok és feltétel nélküli nevetésnek ezt a társas változatát közösen, együtt gyakorolják, terjesztve általa a nevetés kellemes szellemét. Ezeken az összejöveteleken nem egymáson nevetnek, hanem egymással, és nem mások rovására, hanem mindenki hasznára.

 

A nevetést nem kell külön megtanulni, éppen ezért a hahotaklub foglalkozásain korhatár nélkül bárki részt vehet, aki kedvet érez hozzá. A nevetés félig-meddig önműködő élettani folyamat, általános emberi készség, közös kincs, része minden kultúrkörnek. Különlegessége, hogy minél többet adunk belőle másnak, annál több marad nekünk.

 

Az ok nélküli nevetés képességének újbóli elérése érdekében először le kell győzni a szégyenlősséget, le kell vetkőzni a gátlásokat. A hahotaklub összejövetelei alkalmával ebben egyszerű eszközökkel segít a szakképzett nevetésvezető, bárki kipróbálhatja tehát, hogy jó társaságban, kellemes környezetben a nevetés ragadós, szavak nélkül, akár egy barátságos pillantás hatására is kacagásba kezdhetünk.

 

Legyél újra gyerek!

Legjobb szemébe nevetni a bajnak! - tartja a mondás. A magyar nyelv ősidők óta magában hordozza a bölcs felismerést a vidámság hasznos voltáról. És valóban, egyedül az ember rendelkezik a tudatos nevetés képességével. „Homo sapiens” (gondolkodó ember) helyett akár a „homo ridens”, azaz a „nevető ember” elnevezés is illene ránk. Akár ez a név is lehetne az, ami egyértelműen megkülönböztet minket az élővilág többi fajától, hiszen a nevetés Földünk valamennyi kultúrkörében kivétel nélkül föllelhető, általános emberi képesség és univerzális érték.

 

Ráadásul nem kell külön megtanulni, magától megy mint egyfajta élettani működés, mint afféle fiziológiai fél-automatizmus. A statisztikai adatok szerint a gyermekkorban átlagos napi 400 hahota helyett a felnőttek mindössze 15-ször nevetik el magukat. Egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria, akit kacagó-gurunak is neveznek, létrehozta a Laughter Clubot, azaz a hahotaklubot, melynek tagjai behozhatják lemaradásukat, és csoportosan nevethetnek együtt.

 

Mozgalma az 1995-ös kezdetek óta mára világméretűvé nőtte ki magát, Indiától Európáig, Ausztráliától Amerikáig terjedt. Kataria doktor a jóga ősi légzőgyakorlatait is fölhasználva fejlesztette ki nevettető módszerét, ötvözve azt olyan általános érvényű tapasztalatokkal, amelyek mindenkor igazak bizonyultak: „Tettesd, míg tettetés nélkül is megy, magától!”, „A szemkontaktus másokkal segít levetni a kezdeti gátlásokat!”, „Csoportban művelve a nevetés ragályos, és vészesen fertőz!”, „A mozgás táncra perdíti az érzéseket is!” - éppen ezért Dr. Kataria zenével, tánccal is megfűszerezte a közös nevetéseket.

 

A tartós nevetés, a vele járó intenzív légzés ugyanúgy mélyebb, megváltozott tudatállapothoz vezethet, mint amilyet másfajta relaxáció útján is elérhetünk. Dr. Kataria állítja, hogy a kitartó nevetés egyben egyfajta aktív meditáció is, ilyenkor ugyanis a szokásosnál jobban összehangolódik a jobb és a bal agyfélteke működése. Nevetés közben kibontakozik a mélyben rejtőzködő, üdén tiszta, gyermeki lelkület, a játékos kreativitás, háttérbe szorulnak a negatív érzelmek, a harag, az irigység, az elégedetlenség és a düh.

 

Együtt könnyebb

A hahotaklub résztvevői azért gyűlnek össze a foglalkozásokon, hogy vicc nélkül is jókat nevessenek, együtt. Teszik mindezt azért, mert ahogy a legtöbb embert, őket is éri stressz, nekik is vannak gondjaik, apróbb problémáik, ám felismerték, hogy a nevetés kész csodaszer. Hiába áll rendelkezésünkre a nap bármely pillanatában, és nem kerül semmibe, hogy éljünk vele, egyre kevesebbet nevetünk.

 

Kiderült, hogy sokféle helyzetet épp nevetéshiányos életvitelünk miatt élünk meg stresszként, noha éppen a derűs nevetés az ártalmas stressz legjobb ellenszere. Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt, hogy a bőséges kacagás csökkenti a stressz káros élettani hatásait, javítja az immunrendszer védekezőképességét, sőt gyógyít! Allergia, asztma és még számos egyéb baj szüntethető meg segítségével, de adott esetben még a rák elleni küzdelemben is hathatós támogatást nyújthat.

 

A kacagás „belső kocogás”, az egészséges embernek is csupa jót tesz: kívül-belül megtornáztatja a testet, javítja a hangulatot, könnyíti az egymás közti jó kapcsolatok kiépítését, pozitív szemléletre hangol, a test mellett jó hatással bír a lélekre, a szellemre is. A hahotaklub összejövetelei egymás üdvözlésével kezdődnek, majd tapssal, légző- és lazítógyakorlatokkal történik a „bemelegítés”. Ezt követik a játékos, úgynevezett jógakacagógyakorlatok, amelyek végül kötetlen, nevető meditációba torkollanak.

 

Befejezésül frissítő szünet, beszélgetés következik, majd szabad a tánc! A hahotafoglalkozás alatt egyáltalán nem beszélgetnek - ez könnyíti a beleélést, hiszen ilyenkor egyedül a kacaj az egymás közti érintkezés kizárólagos, ősi, nyelv nélküli eszköze. És persze a gesztusok, a mozgás, hiszen ezek az érzéseket is „mozgásba hozzák”. A hahotaklub foglalkozásainak résztvevői egyáltalán nem szemlélők csupán, hanem szereplők. Mindenki számít, mindenki fontos, mindenki főszereplő. A foglalkozás vezetője csak vezényel, így a siker a többieken áll.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS