Zöldborsóleves (Képpel)
2009.11.07. 18:10
Hozzávalók: 1 kg friss, zsenge zöldborsó (kifejtve kb. 35-40 dkg), 1 l húslé vagy csontlé (vagy 2 tyúkhúsleveskocka), 2 dl tej, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.
A megtisztított zöldséget nagyon vékony csíkokra vágom, és kis fazékba teszem. Ráöntöm a húslét, beleszórom a törött fehér borsot és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. 10 percig főzöm. Közben a kifejtett zöldborsót a vajon, fedő alatt ráncosra párolom, ezután a tűzről levéve, belekeverem a pirospaprikát, majd a forrásban lévő zöldséges léhez öntöm. A liszttel elkevert tejet is beleöntöm, és kevergetés közben 5 percig forralom. Ezután ízesítem a cukorral, végül a tetejére hintem a megmaradt petrezselyemzöldet.
|