Sertéscsülök "Pékné" módon
2008.10.12. 10:15
Hozzávalók 4 személyre: 1,60 kg sertéscsülök, 8 dkg sertészsír, 1,20 kg burgonya 30 dkg vöröshagyma, 2 dkg liszt, 1 dkg sűrített paradicsompüré, 1 csomó zöldpetrezselyem, őrölt fehérbors, só
A sertéscsülköt letisztítjuk, jól megmossuk, besózzuk és sütőtepsibe téve sertészsírt teszünk rá, nem túl erős sütőbe tesszük. Amikor a hús nedve elpárolgott, és majdnem zsírjára sült, mindig kevés vizet téve alá, szép pirosra sütjük. Közben néha megforgatjuk, és saját pecsenyelevével megöntözzük. A hús teljes felpuhulása előtt mellé tesszük a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát, a cikkekre vágott vöröshagymát, megsózzuk, fehérborssal ízesítjük, és az egészet visszatesszük a sütőbe, hogy együtt süljenek meg. Időnként pecsenyezsírjával megöntözzük. Zsírjából a sűrített paradicsom és a liszt hozzáadásával pecsenyelét készítünk. A jól kiforralt és megszűrt pecsenyelét külön edényben tartjuk melegen tálalásig. Tálaláskor a vele sült burgonyát és hagymát felhalmozzuk a csülökre és saját pecsenyelevével leöntjük, az egészet finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, és azonnal forrón tálaljuk.
|