Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Praktikák
Praktikák : Kerti partik, sütés főzés a szabadban

Kerti partik, sütés főzés a szabadban

  2008.06.22. 15:05


A nyers hús tápértéke erőt biztosított, de az ízeket csak a tűz felhasználásával kezdték megismerni és folyamatosan előállítani. A már nomád, vándorló nemzetségek, melyek állandó lakhellyel nem rendelkeztek, csak az ideiglenesen rakott tűz lehetőségét tudták kihasználni. Áttüzesedett kövekre fektették a feldarabolt zsákmányhúst, vagy tűzifán elhelyezve közvetlen égették meg, a kezdeti lehetőségek kóstolgatásaként. Időszámításunk előtt körülbelül 4000. körüli kőbevésett emlékek tanúsítják, hogy a perzsa birodalom harcosai már ismerték a nyárssütés módját, hiszen fegyverüket, mely hosszú kardszerű tőrrel egészült ki, nyársként tartják a lobogó tűz fölé a domborműveken. Írott emlékeinkben arab vándorló kereskedők nyárson sütnek birkát, illetve kecskehúst, melyet fűszeres, ízes és illatos lével öntöznek. Európa a keresztes háborúk évtizedei után ismerkedik meg a nyárson sütés ínyencségével. A nagy udvartartások szívesen építik be lakomáikba az igen látványos finomságokat.
Mátyás király budai udvartartása gyakran rendezett lakomákat, ahol a 87 fogásos menüsorban megtaláljuk a zsarátnokon (hamvadó parázs) forgatott hízott ökröt, mely gyomrának helyén fűszeres malackát sütöttek, a malackában pedig előre pácolt vadnyulat helyeztek. Mátyás király idejéből maradt fenn a legtöbb írásos emlék, mely részletesen említi az udvartartás társadalmi eszményei mellett a díszvacsorák lebonyolítását, a királyi szakácsok és a konyhai szolgahad napi tennivalóit. Tudjuk, hogy olasz szakácsok is igyekeztek a mézes ínyencségeket előállítani, míg a vadászatok eredményeit magyar szakácsok kuktahada készítette el nap mint nap. A napokig tartó lakomák Európa szerte népszerűek voltak a tehetősebb főnemesek körében, már a XV. század előtt is. Ennek oka elsősorban az egyre bővülő fűszerek választékával magyarázható. Mert a roston sütés, nyárson sütés mint a legismertebb ételkészítési módszer, a fűszerek kavalkádjával variálhatóbbá vált. Mátyás udvarában, a már honfoglalás óta ismert és használatos, bolgár és török hatásra meghonosodott borssal fűszerezték ételeiket. A ránk maradt hiteles adatok alapján tudjuk, hogy sokat költöttek fűszerekre és így használták a következőket is: gyömbér, fahéj, bors, szegfűszeg, sáfrány, ánizsmag, köménymag, édeskömény, komló, méz, füge, tárkony.
Napjainkban is, az ünneplés fénypontjaként szívesen sütnek ökröt, úgy hogy a befűszerezett, besózott hatalmas állatot több órán át nyárson forgatják a parázs fölött, melynek zsiradékával és sörrel folyamatosan locsolva készül. A már megsült húst forgatás közben nyesegetik, nehogy megégjen, így jól megsül minden porcikája. A turista szinte minden nap találkozhat Horvátországi útja során olyan vendéglőkkel, ahol dél tájt bárányt sütnek, vagy malackát, melyet a vendégek jóízűen elfogyasztanak.
A grillezés, nyárson sütés lehetősége mindenki számára adott, különösebb beruházást nem igényel. A nyersanyagok mindenhol hozzáférhetőek, és ha a szándék akarattal párosul, remek szórakozást biztosít és megismerkedhetünk a kulináris örömökkel e speciális, és izgalmas területével.
 
A nyárson sütéshez ki kell választani a sütés módját, a segédeszközöket, és a megfelelő tűz elkészítésének mikéntjét is. Lehet szabadtűzön, melyet az erre a célra legmegfelelőbb helynek ítélünk meg, de lehet engedélyezett tűzrakó helyen is. A tüzet, ha lehet keményfával rakjuk meg, a begyújtás után és várjuk meg míg a nyílt láng parázzsá esik össze. Ilyenkor kezdjük meg a „pecsenye” sütését. Lehet roston sütő készüléken, melyet a begyújtás után faszénnel rakunk meg és a felhevülés után megkezdjük a sütögetést.
Mindkét esetben tanácsos a parázs feletti sütőrács, vagy sütőlap le-, vagy felmozgathatóságát biztosítani, ahogy azt a rostsütés helyzete megkívánja. A legintenzívebb sütési szakasz a parázs illetve a hamvadó parázs állapotában biztosított, mert a sugárzó hő ilyenkor közel 500 C-t is elér.
A megfelelő minőségű faszén a roston sütés elengedhetetlen kelléke. Megvásárolható szinte minden benzinkútnál, de elkészíthetjük mi maguk is. Rakjunk nagyobb tüzet: alulra puhafa, rá keményfa hasábok kerüljenek. Jó óra elteltével húzzuk szét az izzó hasábokat, s amint darabokra szétesnek, hosszú nyelű kislapáttal a grillezőbe adagoljuk.
 
Kiegészítők
A sütést segédeszközök segítségével bonyolítjuk, melyek megkönnyítik a munkát:
Két vagy háromágú húsvilla, mellyel szúrni, forgatni tudjuk a húsokat.
Kétszárú húsfogó csipesz, mellyel a rostrácson lévő sülteket forgatni tudjuk.
Keverő falapát, mellyel a rostsütő lapon piruló zöldségféléket kavargathatjuk.
Lyukacsos lapos fémkanál, melynek segítségével tálaljuk a zöldségeket.
Parázscsipesz, mellyel a parázshoz tudunk nyúlni, igazítás céljából.
Serpenyő: Lapos nyeles peremes teflon edény a mártások, szószok, esetleg raguk, elkészítésére szolgál.
Rostsütő lap: Sima felületű tepsi szerű és újnyi peremmel készül. Leggyakrabban a szaftos húsokat és zöldségféleségeket sütjük, azért hogy az ízanyagok, a húsnedvek, fűszerek, zöldség szaftok megmaradjanak.
Rostrács. A felülete kiosztott párhuzamos, vagy kocka alakú fém rács A kiosztás sűrűsége változó. A rácson sütött ételeket közvetlenül éri a hő így gyorsabban készülnek el.
Rostsütő lap, rács: Mindkettő rozsdamentes acélból készüljön, és a rostsütés elengedhetetlen kelléke.
 
Hova tegyük az ételeket?
 
A kerti parti asztala a legfontosabb.
- Az asztal legyen elegendő méretű ahhoz, hogy minden elférjen rajta ! - Az asztal legyen stabil, hogy elbírja a rápakolt mennyiséget és ne dőljön össze, ha egy kapatosabb vendég nekibillen.
- Az asztal lába ne fúródjon bele a fűbe. Gondoskodni kell a lábai aládeszkázásához.
-A kerti mulatságon nagyon praktikusak a fából készült dolgok: kisteknő, fakanál, favilla, stb. az asztal díszítéséhez.
- Nagyon jól mutatnak a különleges "ehető" edényekben tálalt ételek a grill partin.
 
Az asztalra tehetünk egy-két rusztikus díszítőelemet, amely tovább fokozza a hangulatot.
Ilyen díszek lehetnek például egy faszenes vasaló, rézmozsár, egy fűzér paprika, vagy fokhagyma stb. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy ne legyen giccses, ne vigyük túlzásba a "népies" elemeket.
 
Különleges edények?
 
Cipóban tálalt gulyásleves
A cipónak levágjuk a tetejét, kikaparjuk a belsejét (zsemlemorzsa stb. készülhet belőle) és egy tányérra tesszük. Megtöltjük a forró gulyással és visszarakjuk rá a kalapot.
- Mondhatjuk: eb aki az edényét meg nem eszi!

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!