[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
Nyári gyümölcssaláta /Nagyon finom/
Sárgadinnyét, földiepret, kiwit apró kockákra vágok. Hozzá adok 2-3 evőkanál mézet, összekeverem és a tetejére piritott mandula szeletkékel megszórom. Hűtőben érlelem felszolgáláig kb. 1-2 órát. Nagyon finom és gyorsan elkészíthető! |
2009.08.17 10:27
Tramitarita
„Diós kosárka
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 cs.vaníliáscukor, 1 cs. sütőpor, 4 tojássárgája, 4 evőkanál édes tej, dió-( a mennyisége attól függ,hogy mennyit vesz fel a hab,hogy jól formázható legyen a massza)sárgabarack lekvár
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk,majd nyújtjuk,kerek formára szaggatjuk és olajjal kikent formákba nyomkodjuk. Masszához felverjük a tojásfehérjét kemény habbá,teszünk bele ízlés szerint cukrot,majd a diót. A formák aljára kiskanálnyi lekvárt rakunk és rá a diós massza. Ezután 200 fokon megsütjük.Ha kicsit meghűlt kivesszük a formából. Nagyon finom omlós a tésztája. Én ebből a tésztából készítem el a gyümölcskosárnak is a formát.
”
|
Szalonnás pogi
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg darált bacon szalonna, 5 dkg margarin, 15 dkg főtt-tört burgonya, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő,pici cukor,só,reszelt sajt
A lisztet elkeverjük a krumplival,sóval,a cukros tejben felfuttatott élesztővel,majd jól összegyúrjuk.A darált szalonnát kikeverjük a margarinnal. Tésztát nyújtjuk,rákenjük a margarinos szalonnát és hajtogatjuk 3x, minimum 10 perces pihentetésekkel. Majd nyújtjuk,szaggatjuk,megkenjük tojással,megszórjuk sajttal,kelesztjük és 200 C fokon sütjük.
|
Linzer
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 18 dkg zsír, 2 tojássárgája,1 cs. sütőpor, tejföl
Mindent tálba teszünk és annyi tejföllel gyúrjuk össze,hogy könnyen nújtható tésztát kapjunk.fél órát pihentetjü a tésztát,majd kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra( de ki hogy szereti! ) majd szaggatjuk és megsütjük 200 fokon.Nem kell nagyon megsütni! A linzerek tetejét meg lehet szórni vagdalt diós-kristálycukros szórattal,csak ekőtte meg kell kenni tojással. Így jó ízhatást érünk el.Ha megsültek,kihűltek ízlés szerinti lekvárral összeragasztjuk.Másnapra megpuhul. Lehet többféle variációt alkalmazni a formákra
|
2009.08.15 16:13
Tramitarita
„Erdélyi karamell szelet"
Hozzávalók: 3x3 tojásból piskótalap- - 3 tojás, 6 dkg cukor, 7 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
A fehérjéből kemény habot készítünk, hozzáadjuk a tojássárgával kikevert cukrot, majd a sütőporos lisztet és megsütjük.
Krém: 3 tojássárgája, 2 cs. vaníliás puding, 6 dl tej, 25 dkg porcukor, 1 margarin.
Tojássárgáját kikeverjük a pudinggal és 2 dl tejjel, a többi tejet feltesszük forrniés ha felforrt belekeverjük a pudingos masszát. Ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert porcukros margarint.
40 dkg cukorból karamelt készítünk és két piskótalapot bevonunk vele. Ha meghűltek a lapok megkenjük a krémmel,megint egy karamellás lap és megint krém.
Tetejére 3 tojásfehérjéből és 25 dkg cukorból habot készítünk gőz felett. Ezt a habot a felső piskótára kenjük, megszórjuk csokireszelékkel.
|
Isler ( nagyon finom )
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg dió, 30 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó,2 evőkanál rum,
1 evőkanál tejföl vagy kevés tej,hogy jól összeálljon a tészta.
Összedolgozzuk a hozzávalókat, majd 1 órát pihentetjük a hűtőben. Kinyújtjuk,a vastagsága attól függ,
hogy mekkora szaggatóval dolgozunk. nem kell nagyon vastagra hagyni a tésztát,mert megnő,
sütés közben. 200 fokon sütjük,nem kell kiszárítani.Ha kisült,kihűlt tetszés szerinti lekvárral
összeragasztjuk,majd bevonjuk csokival.
Másnapra megpuhul.Nagyon finom és omlós |
Őszibarack
Tészta: 80 dkg liszt, 2 dl tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojássárgája,
20 dkg zsír, 30 dkg porcukor
Krém: a kikapart tészta, 2 dl tej, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg margarin,rum,porcukor.
Bevonáshoz: 1 mandula aroma,1 vérnarancs aroma, kristálycukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és gombócokat formázunk,diónyi nagyságúakat
majd megsütjük 180 fokon. Nagyon megsütni nem szabad,
mert nehéz lesz kikaparni a közepét. Tehát minden egyes gombócnak
kikaparjuk kiskanállal a belsejét.
Ehhez a maradék tésztához hozzáadjuk a rumot,tejet,habosított margarint,
kakaót,és ízlés szerint porcukrot. Ezzel a krémmel megtöltjük a golyókat és
összeragasztjuk őket.
Minden barackot megkenünk mandula illetve vérnarancs aromával. Egyik fele zöld,
a másik piros lesz. ha bekentük beleforgatjuk kristálycukorba.
Nagyon finom |
és húsvétra is szép díszeket lehet készíteni a mézes tésztából |
Mézespuszedli
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 1cs. mézesfűszerkeverék, 15 dkg porcukor, 25 dkg langyos méz,
5 dkg zsír, 4 tojássárgája, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál szódabikarbóna
Máz: 4 tojásfehérje, 50 dkg porcukor
A tésztához a hozzávalókat öszegyúrjuk. Kinyújtjuk fél centis vastagságúra,szaggatjuk
és 200 fokon sütjük.Vigyázz,gyorsan sül.
Ha kihűlt mázba forgatjuk és megszárítjuk.
A mázhoz a tojásfehérjét habosra keverjük( nem verjük! ) a porcukorral.
Én ebből a tésztából szoktam különböző ajándékokat és díszeket készíteni karácsonyra. |
ez pedig a csikemell őzgerinc formában |
és a 3 bit szelet is |
most jobban látható a zserbóm |
Zserbó
Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1/2 cs. sütőpor, 1/2 cs. élesztő felfuttatva pici tejben, 1 egész tojás, 2 tojásárgája, 2-3 evőkanál tejföl.
A töltelék: 30-40 dkg dió, cukor ízlés szerint,citrom reszelt héja,sárgabarack lekvár.
A tésztához mindent egy tálba teszünk és rugalmas állagú anyaggá gyúrjuk majd 4 részre osztjuk.
A töltelékhez szárazon összekeverjük a diót,cukrot,citromhéját.
Az első tésztát kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően,megkenjük a lekvárral és megszrjuk a dióval. Ezt addig csináljuk míg a tészta elfogy. tetejét megszúrkáljuk és jó fél órát kelesztjük.
Ha megkelt 200 fokon megsütjük.Kihűlés után csokival bevonhatjuk
. |
3 bit szelet
Hozzávalók a tésztához: 5 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 15 dkg dió, 4 evőkanál liszt, 1 cs. sütőpor
Krém: 5 tojássárgája, 25 dkg cukor, 2 cs. vaníliáspuding, 1 evőkanál zselatin, 7 dl tej,1 margarin, kávé,tejszínhab
A tésztához kemény habbá verjük a fehérjét, hozzáadjuk a cukrot, majd a dió-lisztes-sütőporos
keveréket. 200 fokon megsütjük.
A krémhez felteszünk 6 dl tejet forrni,kikeverjük a tojássárgáját a cukorral,pudinggal,a deci tejjel
és 1/2 deci vízben feloldjuk a zselatint. Ha a tej forr belekeverjük a pudingos masszát és befőzzük,majd a
zselatint is hozzákeverjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert margarint.
A tésztára rákenjük a krém felét a maradékba pedig kakaóport keverünk.
A kekszet beleforgatku a kávéba és megpakoljuk vele a krémet. A kakaós krémet pedig rákenjük a kekszre.
.
Tetejét tejszínhabbal bevonjuk és csokival díszítjük |
Avramucz Györgyné
Fokhagymás csirkemell\r\n1 kg csirkemellet szeletekre vágok, megsózom,
zúzott fokhagymával jól\r\nbekenem és egy órát állni hagyom. Utána lisztbe
forgatom, majd tojásba és\r\nvégül reszelt sajtba. Ezt tepsibe rakom és
leöntöm fél liter\r\nfőzőtejszinnel. Addig sütöm, amíg a tejszin teljesen
szilárd lesz. Rizzsel\r\ntálalom. Nagyon finom. |
Gyümölcskenyér ( azonnal ehető )
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 egész tojás, 25 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 20-30 dkg gyümölcs ( vagdalt dió, csoki, naracshéj, citromhéj,mandula, aszalt gyümik )
A margarint habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, végül a gyümölcsöket. 200 fokon sütjük.
A gyümölcsöket,magokat rummal meglocsolom,majd egy kis liszttel megszórom és úgy keverem a tésztához óvatosan fakanállal. |
Grillázs
Hozzávalók: 2x 13 dkg cukor, 13 dkg dió, 13 dkg margarin, 3 tojássárgája, nápolyilap
13 dkg cukrot megpirítunk, hozzáadunk 13 dkg diót. Meghűl, akkor összetörjük.
Gőz fölött a 13 dkg margarint, a 3 tojássárgáját és a 13 dkg cukrot sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a grillázst és két nápolyilap közé töltjük, majd lenyomatjuk. Vékony kis szeleteket vágunk belőle. |
Bögrés-mákos
Hozzávalók: 10 dkg margarin,1 bögre cukor, 2 egész tojás, 1 bögre liszt, 2 cs.sütőpor, 1 bögre mák, 1 bögre tej.
A margarint a cukorral,tojással habosra keverjük,hozzáadjuk a tejet,majd a sütőporos-mákos-lisztes keveréket.
Tepsibe öntjük és 180-200 fokon megsütjük |
Gyors meggyes
Hozzávalók: 1pohár tejföl,1/2 pohár olaj,3/4 pohár cukor,2 egész tojás,1 cs. sütőpor,2 pohár liszt,meggy
A tejfölt, cukrot, olajat, tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és tepsibe öntjük. Megszórjuk meggyel és 200 fokon megsütjük.
Gyors,finom sütemény. |
Kókuszos zserbó
Hozzávalók: 50 dkg liszt,1 cs.sütőpor,35 dkg margarin,2 tojássárgája,10 dkg porcukor,3 evőkanál kakaó,tej
Töltelék: 7 tojás fehérje,30 dkg cukor,20 dkg kókuszreszelék,sárgabaracklekvár
A tészta hozzávalóit annyi tejjel összedolgozzuk,hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Ebből három lapot sütünk.
A krémhez kemény habbá verjük a tojásfehérjét,hozzáadjuk a cukrot ezzel szép fényesre verjük,majd a kókuszt is beleforgatjuk .okimázzal bevonjuk
A lapokat megkenjük a lekvárral,majd a kókuszos krémmel, a tetejét csokimázzal bevonjuk,majd másnap szeleteljük.
|
[119-100] [99-80] [79-60] [59-40] [39-20] [19-1]
|