7 természetes vírusölő - tények és tévhitek
2010.03.16. 19:36
Gyakran küzdesz betegségekkel? Szakértőnkkel annak jártunk utána, hogy a természetes vírusölők valóban támogatják-e az immunrendszert!
Sokan küzdenek betegségekkel, amelyekért az immunrendszer nem kielégítő működösét teszik felelőssé. Az immunrendszert stimuláló, vírusellenes hatású ételek és gyógynövények hatásosak lehetnek, de ne feledd: először életmódodon kell változtatni! Táplálkozz egészségesen, sportolj rendszeresen, és ha teheted pihenj sokat. Keress fel orvost is, aki segíthet megtalálni a kiújuló fertőzések okát. Csak ezek után célszerű az immunrendszer működésébe beavatkozni. Íme, a népi gyógyászat leggyakoribb vírusölő finomságai - utánajártunk, vajon tényleg azok-e?
1. Erős paprika
A csípős paprika fajtáiról az a hír járja, hogy erőteljes fertőtlenítő és vírusellenes hatású fűszerek-ételek. Az állítás részben igaz: a paprika fertőtlenítő hatású, ami főként az ételfertőzések megelőzésében és kisebb bakteriális fertőzések kezelésében lehet hasznos - vírusellenes hatása azonban a mai tudásunk szerint nincs vagy mérsékelt.
2. Jó minőségű Házi pálinka
Az alkoholnak fertőtlenítő hatást tulajdonítanak, ezért gyakori házi eszköz a betegségek kezelésére - a valóságban azonban az alkohol károsítja a nyálkahártyát, így a fertőzések számára ideális táptalajt teremt, fertőtlenítő hatása pedig átmeneti. Vírusellenes hatása nem bizonyított.
3. Savanyú káposzta
A savanyú káposzta - mint a C-vitamin és rost forrása - óvhatja az egészségedet, ám jelentős hatását sem a bakteriális, sem a vírusos fertőzések megelőzésére vagy kezelésére nem mutatták ki. Alkalmazásának különösebb értelme nincs!
4. Méz
A méz az egyik legősibb gyógyszer, ősidők óta alkalmazzák sebek kezelésére, meghűlések gyógyítására. A méz bizonyos típusainak antibakteriális és gombaellenes hatását kutatások is igazolták, ezért különösen a vírusos fertőzések miatt kialakuló további megbetegedések ellen javasolt alkalmazni.
5. Citrusfélék
A citrusfélék mellett szól, hogy a C-vitamin - a kutatások szerint - lerövidítheti a nátha időtartalmát és enyhítheti a légúti fertőzések tüneteit. Az aszkorbinsav - ha cinkkel kombinálod - várhatóan gyorsíthatja a fertőzések leküzdését. A citrusfélék nagy előnye, hogy számos antivirális összetevőjük van - szemben a mesterséges étrend-kiegészítőkkel. Ne feledd: a szükségesen felüli mennyiség valószínűleg nem előzi meg a megbetegedéseket!
6. Zöld és fekete tea
A mézes-citromos teáról - bár betegségek ellen gyakran alkalmazzák - általában keveset tudunk. A tea valóban hatékony mikrobaellenes, sőt a vírusellenes finomságok közé sorolható! A teaivók - a kutatások szerint - védettebbek lehetnek a különböző influenza-típusok ellen, és ezek az italok az antibiotikumokkal végzett baktérium-ellenes terápiát is hatékonyabbá tehetik. Bizonyos mértékű antivirális hatást még az AIDS betegséget okozó HIV vírus ellen is nyújthat, bár a betegség megelőzésre nem ez a megfelelő biztonságos eszköz!
7. Bíborszínű kasvirág
Közismert immunrendszer-erősítő gyógynövény a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea és rokon fajai). A kasvirág fokozhatja a szervezet ellenálló-képességét a vírusfertőzések (például az influenza) ellen, illetve csökkentheti a fertőzések és a különböző gyulladások tüneteit is.
|