Köretek : Török rizses tál (Képpel) |
Török rizses tál (Képpel)
2010.03.08. 18:40
Egyszerű rizs (sade pilav)
500 g rizs, 7,5 dl húsleves, 15 dkg vaj, só.
A rizst egy tálba öntöm, megsózom és felöntöm annyi forró vízzel, hogy ellepje. Egy órát hagyom állni. Leöntöm róla a vizet és friss vízzel többször leöblítem, majd lecsepegtetem. Közben felhevítek 10 deka vajat és hozzáadom a húslevest, sózom és felforralom. Belerázom a rizst a forró levesbe, megkeverem és lefedve tovább főzöm, míg a rizs a folyadékot fel nem szívja. Elzárom a lángot és a maradék vajat forgácsokként a rizsre osztom. A lábasra konyharuhát teszek, arra pedig a fedőt. Fél óráig állni hagyom.
Körített rizs (ic pilav)
1 csésze rizs, 2 csésze húsleves, 1 nagy szem paradicsom, 1 ek fenyőmag, 1 ek mazsola, 2 ek margarin, só, bors, fűszerek.
A margarinon megpárolom az apró kockákra vágott hámozott paradicsomot, sózom, borsozom és hozzáadom a húslevest. Forró sós vízben megfőzöm a rizst, hideg vízzel leöblítem, lecsepegtetem, majd a forró leveshez adom. Hozzáadom a margarinon megpirított fenyőmagot és a mazsolát, majd készre párolom.
Paradicsomos rizs (domatesli pilav)
500 g rizs, 7,5 dl húsleves, 10 dkg sűrített paradicsom, 15 dkg vaj, só.
A rizst egy tálba öntöm, megsózom és felöntöm annyi forró vízzel, hogy ellepje. Egy órát hagyom állni. Leöntöm róla a vizet és friss vízzel többször leöblítem, majd lecsepegtetem. Közben felhevítek 10 deka vajat, hozzáadom a paradicsompürét és erős tűzön mintegy 3 percig forralom. Hozzáadom a húslevest, sózom és felforralom. Belerázom a rizst a forró levesbe, megkeverem és lefedve tovább főzöm, míg a rizs a folyadékot fel nem szívja. Elzárom a lángot és a maradék vajat forgácsokként a rizsre osztom. A lábasra konyharuhát teszek, arra pedig a fedőt. Fél óráig állni hagyom.
Sáfrányos rizs
500 g rizs, 7,5 dl húsleves, 15 dkg vaj, 1 kk sáfrány, só.
A rizst egy tálba öntöm, megsózom és felöntöm annyi forró vízzel, hogy ellepje. Egy órát hagyom állni. Leöntöm róla a vizet és friss vízzel többször leöblítem, majd lecsepegtetem. Közben felhevítek 10 deka vajat és hozzáadom a húslevest és a sáfrányt, sózom és felforralom. Belerázom a rizst a forró levesbe, megkeverem és lefedve tovább főzöm, míg a rizs a folyadékot fel nem szívja. Elzárom a lángot és a maradék vajat forgácsokként a rizsre osztom. A lábasra konyharuhát teszek, arra pedig a fedőt. Fél óráig állni hagyom.
|