Újévi malac (szilveszterre)
2009.12.30. 14:47
A sült malac az újévi asztal legszebb dísze. Az állat ne legyen több 3-4 hetesnél. A kibelezett, megtisztított malacot kívül-belül megmosom, sóval bedörzsölöm, majd 1-2 óra hosszat állni hagyom. Szárazra törlüm, belülröl meghintem köménymaggal, majorannával, majdegy darab kenyeret vagy zsemlét teszek a hasába, hogy a kicsorgó nedveket felszívja. A tepsi aljára hurkapálcákat teszek és erre helyezem a malacot, lábait a teste alá hajlítom. Füleit és a farkát alufóliába csavarom, nehogy megégjen. Forró sütöben, lassú tűzön sütöm, idönként megdörzsölöm füstöltszalonnával. Ha sütés közben a malac börén hólyagok képzödnének, villával, vagy hústűvel óvatosan felszúrom szalonnával elsimítom. Mikor már szép piros‚ ropogós a bőre, húsvágó deszkára rakom, fejét levágom, nehogy a fejben lévő gőzök megpuhítsák a ropogós bőrét. A malacot hosszában kettévágom és felszeletelem. A tálon eredeti alakjára összerakom, szájába velesült almát vagy citromot teszek.
|