Csokoládé torta
2009.12.19. 17:32
Hozzávalók: 9 tojás, 17 deka krisztálycukor, 17 deka darált dió, 4 evőkanálnyi kakaó, 1 kiskanál rétesliszt, késhegynyi sütőpor, 1 evőkanálnyi kávé, 1 deci tej, 14 deka cukor, 20 deka vaj vagy margarin, tejszínhab, rumosmeggy-szemek.
7 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 17 deka kristálycukoral tovább verjük, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk. Ezután 17 deka darált dió és 2 evőkanálnyi kakó kerül bele, végül 1 kiskanálnyi sütőpor. Egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőbe toljuk. Összesen 30 perc kell a sütéshez: eleinte erős, majd 5 perc mulva takaréklánggal sütjük. A sütőajtót sütés közben ne nagyon nyitogassuk, mert a tészta összeeshet. Végül a sütőt elzárjuk és a formában lévő tésztát a nyitott sütöajtóban még egy darabig állni hagyjuk, csak utána borítjuk deszkára. Ha kihült, 3 lapra vágjuk és a vágatokat a krémmel megkenjük és az egész tortát bevonjuk vele.
A krémhez 2 tojás sárgáját 1 evőkanálnyi kávéval, 1 deci tejjel, 14 deka cukorral és 2 evőkanálnyi kakóporral simára keverjük, gőzőn kevergetve sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve, kihűtve, 20 deka elöre kikevert vajjal, vagy margarinnal habosra keverjük. A megtöltött, bevont tortát hideg vízbe mártott villával rovátkásra diszítjük és tejszínhabhalmokkal és rumosmeggy- szemekkel diszítjük.
Igazi ünnepi édesség, redkivűl kiadós.
|