Diós-mákos hókifli (Karácsonyra)
2009.12.19. 17:20
Hozzávalók: 40 dkg rétesliszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, csipet só; a töltelékhez: 20-20 dkg darált dió, őrölt mák, 20 dkg porcukor, 12 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, kevés rum, illetve tej a forgatáshoz: 25 dkg vaníliás porcukor
A lisztet, a sót és a vajat a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk, és letakarva 15 percre félrerakjuk. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket: a diót a fele porcukorral, mazsolával, citromhéjjal és a rummal összekeverjük. A mákot ugyanígy készítjük el, csak rum helyett tej kerül bele. A tésztát kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (a leeső részeket is összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, kiszaggatjuk). A korongok közepére tesszük a tölteléket, feltekerjük, kifli formára hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon kb. 15 perc alatt megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. Dobozban sokáig eláll.
|