Tükrös pulykaleves (Karácsonyra)
2009.12.11. 20:07
Hozzávalók 4 személyre: 200 gr pulykaérem (vagy mell nyesedék ami a rolád vagy szeletelésnél leesik), 50 ml olívaolaj, 1 kicsi szál sárgarépa, 1 kisebb szál gyökér, ½ db friss karalábé, 2 db közepes sampion gomba ( ha lehet akkor a sötétebbet használjuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az állásában megsötétedettre utalok), 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 100 gr cukorborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál zeller zöld, só, őrölt bors, gyömbér, húsleves vagy csirke esszencia kb. 2-3 evőkanálnyi, zöldség zöld a díszítéshez.
Tetszés szerinti levesbetét, pl. eperlevél, lúdgégetészta, söberli,ha nagyon telt levest szeretjük akkor apró krumpli gombóc, májgombóc, húsgombóc is illik hozzá. Ízfokozó 1 szem kockacukor
Az összes anyagot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A zöldségeket negyedbe-szeletekre ( ha kicsi akkor karikára) vágjuk és egy megfelelő fazékban oliva olajon félig előpirítjuk hozzáadjuk a kockára szelt pulykahúst, karalábét, gombát és tovább pirítjuk majd felengedjük 1l vízzel és felforraljuk. Vissza kapcsoljuk a hőt úgy, hogy csak gyöngyöző forrásban maradjon, hozzáadjuk a kockára szelt paprikát, paradicsomot. A vöröshagymát héjastól az egyik felét 3/4 ig bevágjuk majd a másik feléről is hosszirányba, a fokhagymát égészben és a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a főzés végén eltávolítunk a levesből. Hozzáadjuk az esszenciát (melyet vásárolhatunk készen vagy saját magunk is készíthetünk nagyon egyszerűen. Jobb mint a késztermék mivel nem tartalmaz semmiféle adalékot, tartósítót. Amikor húslevest főzünk, kicsit többet készítsünk és a szűrt levest tengeri sóval ízesítsük és tartósítjuk melyet beforralunk 1l-t kb.1.5dl-re. Hetekig eláll a hűtőbe és mindenhez klassz ízesítő!) megkóstoljuk, ha kell sózzuk és frissen őrölt borssal, reszelt gyömbérrel ízesítsük. (ízfokozó 1 szem mokkacukor). Amikor az alapanyagok már majdnem puhák akkor hozzáadjuk a cukorborsót és a tetszés szerinti levesbetétet, készre főzzük, ha kell utána ízesítsük, tálaláskor vágott zöldség zölddel díszítjük. Fontos, ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest, akkor a betéteket külön főzzük ki!
|