Köretek : Édeskömény- és burgonyagratin (KÉPPEL) |
Édeskömény- és burgonyagratin (KÉPPEL)
2009.11.26. 12:20
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 2 kisebb édeskömény (40 dkg), vékonyra szeletelve, 1 evőkanálnyi finomliszt, 4,3 dl tejszín, 0,6 dl tej, 2 dkg vaj, 9 dkg reszelt cheddar sajt, 5 dk g zsemlemorzsa.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a légkeveréses sütőt 160 °C-ra. Kenjünk ki egy 2 literes sütőtálat. Szeleteljük nagyon vékony szeletekre a meghámozott burgonyát egy éles késsel, de lehet zöldséghámozóval, vagy tök-gyaluval is. Papírtörlővel itassuk le róluk a nedvességet. A burgonyaszeletek negyedét fektessük le a sütőtál aljára, szórjuk meg az édeskömény harmadával. Folytassuk a rétegezést a burgonyával és az édesköménnyel, úgy, hogy az utolsó réteg burgonya legyen. Keverjük össze a finomlisztet és egy kevés tejszínt egészen addig, amíg sűrű, krémes keveréket kapunk. Adjuk hozzá a maradék tejszínt és a tejet. Öntsük a tejszínes keveréket a burgonyára, majd morzsoljuk rá a vajat. Fedjük le fóliával, és süssük kb. 1 óráig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Vegyük le a fóliát, szórjuk meg az összekevert sajttal és a zsemlemorzsával. Süssük fedél nélkül kb. 15 percig, amíg a teteje enyhén megpirul.
|