Köretek : Burgonyás gnocchi paradicsomszósszal (KÉPPEL) |
Burgonyás gnocchi paradicsomszósszal (KÉPPEL)
2009.11.26. 12:09
Hozzávalók: 50 dkg lisztes burgonya, héjastul, 1 tojássárgája, 3 evőkanálnyi reszelt parmezán, 12,5 dkg sima liszt, a paradicsomszószhoz:42,5 dkg konzervparadicsom, 1 kis fej hagyma, apróra vágva, 1 szár zeller, apróra vágva, 1 kisebb sárgarépa, apróra vágva, 1 evőkanálnyi finomra vágott friss bazsalikom, 1 teáskanálnyi finomra vágott friss kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, összezúzva,1 teáskanálnyi porcukor.
A vízben vagy gőzben pároljuk meg a burgonyát, hogy épp csak megpuhuljon. Szűrjük le, és hagyjuk hűlni 10 percet, mielőtt meghámoznánk és összetörnénk. A tört burgonyából 2 csészényit dolgozzunk össze a tojássárgájával, a parmezánnal, egy csipetnyi sóval és némi fekete borssal egy nagy tálban. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, amíg egy enyhén ragadós tésztát kapunk. Gyúrjuk 5 percig, amíg lágy tésztává össze nem áll, szükség szerint lisztezzük. A tésztát négy egyenlő darabra osztjuk, majd a negyedekből egy-egy, körülbelül 2 cm vastagságú hurkát nyújtunk egy enyhén belisztezett deszkán. A hurkákat 2,5 cm széles cikkekre vágjuk, majd a cikkeket ovális alakúra formáljuk. Egy belisztezett villával az oválisokat nyomjuk a tenyerünkbe, hogy kissé lelapuljanak, illetve, hogy az egyik oldalukon a villa lenyomatától mintázatot kapjanak. A már megformázott gnocchikat fektessük egymás mellé egy sütőlapra, és fedjük le, amíg újra szükség nem lesz rájuk. A paradicsomszósz elkészítéséhez az összes hozzávalót keverjük össze egy edényben. Ízesítsük sóval és borssal. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük 30 percig, időnként megkeverve. Hagyjuk kihűlni, majdturmixoljuk simára turmix- vagy robotgéppel. Tálalás előtt szükség szerint melegítsük fel. Egy nagy lábas forrásban lévő sós vízben főzzük a gnocchit adagokban 2 percig, illetve amíg a gnocchi fel nem jön a felszínre. Jól szűrjük le a vizet. A paradicsomszószban megforgatva tálaljuk a gnocchit.
|