Köretek : Burgonyás galuska sajttal (Gnocchi de patate) (KÉPPEL) |
Burgonyás galuska sajttal (Gnocchi de patate) (KÉPPEL)
2009.11.26. 12:04
Hozzávalók (4 személyre): 75 dkg lisztes burgonya, 3 tojássárgája, 10 dkg liszt, 16 dkg reszelt parmezán , reszelt szerecsendió, só, 1 evőkanálnyi vágott zöldfűszer (kakukkfű, petrezselyem és metélőhagyma) , 2 dkg vaj, (tejszín).
A megtisztított, félbevágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, s a forró sütőben megszárítjuk. Burgonyanyomón áttörjük és gyorsan beledolgozzuk a tojássárgákat. Hozzáadjuk előbb a lisztet, majd 10 dkg reszelt sajtot és sóval, szerecsendióval fűszerezzük. 2 cm hosszú, ovális galuskákat formálunk a tésztából, közepükbe késsel mélyedést nyomunk. Forró, sós vízbe tesszük, s az újraforrástól számított kb. 3 percig főzzük. A vízből kivéve lecsöpögtetjük és tálra tesszük. Rászórjuk a maradék sajtot és a zöldfűszereket. A vajat egy serpenyőben megbarnítjuk, s a galuskára öntjük. Különlegesen finom lesz, ha ezután még leöntjük besűrített tejszínnel, és előmelegített sütőben 230 °C-on világosbarnára sütjük.
|