Joghurttal a gyerekkori cukorbaj és az elhízás elkerülésére
2009.11.14. 20:22
A gyermekek rostokban és joghurtban gazdag étrendje segít a cukorbetegség és az elhízás kivédésében. A kicsik joghurtfogyasztása nemcsak a bélflórának kedvez, hanem az egész szervezetre jótékony hatású.
Egy kutatás során 50 gyermeket vizsgáltak születésüktől hétéves korukig. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az erjesztett tejtermékekben található baktériumok például segítenek a tápanyagok felszívódásának szabályozásában: akár két százalékkal is mérséklik a szénhidrátok szervezetbe épülését. Ez csak első hallásra kevés: az orvosok szerint ez a két százalék évtizedek alatt jópár testsúlykilogrammot jelenthet.
A fermentált tejtermékek emésztésekor ecet-, propion- és vajsav keletkezik. A két előbbi a véráramba jutva a máj glukóz előállítását és a vérzsírok – mint a koleszterin és a trigliceridek – termelődését, a vajsav pedig a bélfal sejtjeit táplálja és védi.
A kövérek bélflórája teljes mértékben különbözök a soványakétól. Amikor valaki lefogy, a bélflóra átáll a „jó” baktériumokra.
|