Vírusölő narancslé?
2009.11.14. 20:20
A Valenciai Mezőgazdászok Szövetsége kezdeményezéssel fordult az egészségügyért felelős hatóságokhoz: az új influenza elleni kampányban szerepeltessék a frissen facsart narancs- és mandarinlé napi fogyasztásának ajánlását.
Az agrárszervezet szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztásának szorgalmazása hatékonyabb lehet, mint a kézmosásra vagy zsebkendő használatára felhívó röplapok, plakátok tömkelege. E gyümölcsök bőséges C-vitamintartalma, antioxidáns hatása régóta ismert. A C-vitamin hiánya miatt kialakuló náthára, a fertőzéses meghűlésekre nemcsak a népi gyógyászat és a természetgyógyászat alkalmazza, de az akadémikus orvoslás is javallja a citrusféléket.
Persze az sem véletlen, hogy a vírusölő gyümölcslevekre éppen a mezőgazdászok szövetsége próbálja ráirányítani a figyelmet. Elnökük, Cristóbal Aguado el is ismerte, a kampányuknak fő célja ugyan, hogy a lakosság felkészülten szálljon szembe az új influenza H1N1 vírusával, de nemzetgazdasági fontossága is van. Mert éppen az utóbbi években 20-25 százalékkal esett vissza ezeknek a gyümölcsfajtáknak a kereslete Spanyolországban. Egyértelmű, hogy a médiában országosan nagy visszhangot kapott felhívás jól jön a narancs- és mandarinültetvények gazdáinak is, mivel növelheti a déligyümölcsök termesztésének rentabilitását. Sokukat menthetné meg a meg a veszteségektől, esetleg a tönkremeneteltől.
|