Fűszernövények cserépben télen is!
2009.11.13. 17:26
Aki szeret ízletes finom ételek főzni, ültessen saját nevelésű fűszernövényt cserépbe télen is, amelyek nem csak szépek, de egészségünkre is jó hatással vannak.
A fűszerek nem csak finommá varázsolják az ételek, de még nagyon egészségesek is, hiszen tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, így amellett hogy ízesítik ételeinket még gyógynövényként is funkcionálnak.
A fűszernövényeket leginkább szárított állapotban vehetjük meg a boltokban, de aki szeretne friss fűszernövényt felhasználni a főzéshez ültessen saját kollekciót. A friss fűszernövény teljesen mást-ízt kölcsönöz az ételnek, mint a szárított változat, kipróbálhatunk új izgalmas kombinációkat az ételek készítésénél. A friss fűszernövényt akár szárítva akár jégkocka tartóban vagy olajban tartósíthatjuk így sokáig lesz tartalékunk.
Egy csomag fűszernövény mag ára 150-250ft, amelyből akár 7-10 tő fűszernövény is nevelhető. Egy cserépbe érdemes 3-4 magot is elvetni, így biztos lesz a siker. Ültetés után öntözzük, be a talajt majd takarjuk le egy kisebb üveglappal így a párás környezet hatására gyorsabb lesz a csírázás. A cserepet tegyük, világos helyre ez lehet egy konyhaablakban vagy folyosó is. Ha úgy látjuk, hogy túl sok növény van egy cserépben kikelés után a töveket ültessük szét külön cserépbe.
Különböző fűszernövényeket össze is ültethetünk egy nagyobb cserépbe vagy ládába így díszként is szolgálnak otthonunkban. Ültessünk cserépbe petrezselymet vagy balkonládába salátát, rozmaringot vagy zsályát akár télre is így friss fűszernövények ízesítik ételeinket. A fűszernövényt tegyük a fűtőtesttől minél távolabb vagy a levelét permetezzük naponta így a téli száraz levegő nem károsítja a növényeket. A fűszernövényeket 10-15 cm felett már kezdhetjük szedni, és fontos kéthetente tápoldattal pótolni számukra a tápanyagot.
Ne feledjük el, hogy a fűszernövények télen friss vitaminnal és ásványi anyaggal látják el szervezetünket és emellett még nagyon szép látványt is nyújtanak otthonunkban.
|