A legjobb memóriajavító ételek – receptekkel
2009.11.11. 16:20
Az ember naponta több ezer információval találkozik - tudatosan és tudat alatt. Agyad mindent elraktároz, majd a megfelelő időben előhívja, ha szükséged van rá. Ha elő tudja! Ha félsz, hogy memóriád egyszer csak cserben hagy - vagy akár már elő is fordult - előzd meg a feledékenységet, és próbálj ki néhányat az alábbi ételek közül.
Ezek az ételek persze ezer más gyógyhatással is rendelkeznek, tehát nemcsak agyadnak teszel jót fogyasztásukkal, hanem egész szervezetedet felpörgeted velük!
A legjobb memóriajavító ételek a következők: brokkoli, kelbimbó, cékla, fokhagyma, avokádó, dió, búzacsíra, fekete csokoládé, zöld tea, fekete áfonya.
Brokkoli és kelbimbó csőben sütve
Hozzávalók:
•fél fej brokkoli
•15-20 rózsa kelbimbó
•nagy pohár tejföl
•reszelt sajt (trappista és márvány keverve)
•2 tojás
Elkészítés: a brokkolit és a kelbimbót főzd sós vízben félig puhára, majd szórd egy tűzálló tálba. Keverd össze a tejfölt a reszelt sajt felével, üsd hozzá a tojásokat, majd az egészet öntsd a zöldségre. A végén szórd a tetejére a maradék reszelt sajtot, és süsd pirulásig. Vacsorának akár magában is megállja a helyét, de sültek mellé köretnek is isteni. Antioxidánsokat, vitaminokat, folsavat, esszenciális zsírsavakat, lecitint, koalint és egyéb fontos tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak, amelyek segítik agyad vérellátását és működését.
Avokádókrém, avagy guacamole
Az avokádó rendelkezi a brokkoli és a kelbimbó összes jó tulajdonságával, tehát javítja a memóriát: ráadásul nagyon finom. A fokhagymát sem kell sajnálni tőle, mert illik az ízéhez és szinte gyógyszer!
Hozzávalók:
•1 nagy és érett avokádó
•2 gerezd fokhagyma
•2 evőkanál tejföl
•egy kiskanál citromlé
•só, bors
Elkészítés: az avokádót vájd ki a héjából, majd egy villával törd össze. Add hozzá a tejfölt és az áttört fohagymát, majd sózd és borsozd. Ha nem elég pépes, a végén össze turmixolhatod. Tortilla chipsszel, pászkával vagy akár szendvicsként is finom!
Csupacsokis muffin dióval és áfonyával
A muffin a világ legegyszerűbb süteménye, hiszen csak össze kell keverni a hozzávalókat. Akár fél óra alatt is kész lehetsz vele, és beleszórhatsz bármit, amit szeretsz. A fekete áfonya különösen sok antioxidánst tartalmaz, amelyek az idegsejtek kapcsolódását is segítik. Értágító hatásával segíti agyad vérellátását. A fekete csokoládé is tele van flavonoiddal és antioxidánssal – minél magasabb kakaótartalmú választasz, annál egészségesebb. A dió híres memóriaserkentő hatásáról, ezért nem árt, ha szórsz a sütidbe egy jó adagot.
Hozzávalók (kb 15 darabhoz):
•2 pohár aszalt vagy friss fekete áfonya
•16 dkg liszt
•13 dkg vaj vagy margarin
•12 dkg cukor
•2 tojás
•1 kávéskanál sütőpor
•2 tábla fekete csokoládé
•1 pohár tört dió
Elkészítése: keverd össze egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, és a sütőport. Gőz fölött olvassz fel másfél tábla csokoládét a vajjal. Ha kihűlt, add hozzá a tojásokat, majd a nedves masszát dolgozd el a száraz keverékkel. A legvégén szórd hozzá az áfonyát és a diót. Miután a muffinforma gödreit megtöltötted a tésztával (mindegyiket csak a háromnegyedéig töltsd fel, mert fel fog puffadni), tömj egy-egy kocka vagy fél kocka csokoládét a közepébe egyenként mindegyik muffinnak. Süsd kb 15-20 percig magas hőfokon.
|