A 4 legjobb vízhajtó koktél
2009.11.11. 16:17
A test vízháztartása különböző okokból bármikor felborulhat. A víz felgyülemlése sokféle formában megjelenhet, okozhat súlyosabb vagy kellemetlenebb tüneteket. Leggyakrabban mégis akkor hasznos a vízhajtó folyamatokat megsegítened, amikor fogyni akarsz, hiszen ilyenkor a szervezet a víz elraktározásával védi magát.
De a lábdagadásnak is gyakori oka a vizenyő. A nyári forróságban ez fokozottan jellemző, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a szervezet nem tudja megfelelően kiüríteni a napi 2-2,5 liter folyadékot. Ilyenkor a belső térfogat növekedését a bőr maga nem követi, ezért a dagadást általában feszítő érzés is kíséri.
A fenntartott folyadékmennyiséget a táplálkozással is nagyban befolyásolhatod. Bizonyos gyümölcsök, zöldségek és teák kifejezetten erős vízhajtó hatásúak. A nyári melegben pedig néha jólesik egy pohár jéghideg ital.
Koktél zöld teából
Hozzávalók 1 pohárhoz:
•1 filter vagy 1 teáskanál zöld tea
•negyed citrom kifacsart leve
•2,5 dl víz
•1 dl almalé
Elkészítése: a vizet forrald fel, majd öntsd rá a zöld teára. Hagyd állni, majd vedd ki belőle. Várj, amíg kihűl, ekkor add hozzá a citromlevet és az almalevet. Jó pár órára tedd a hűtőbe lefedve. Praktikusabb, ha előző este készíted el a másnapi adag teádat, és zárható palackokban hűtöd le.
Sárgarépaital
Hozzávalók 1 pohárhoz:
•3 sárgarépa
•1 dl narancslé
•pár csepp olaj
Elkészítése: egy erős turmixgépbe tedd bele a megpucolt, felszeletelt répákat, öntsd fel a narancslével és az olajjal, majd jó alaposan turmixold össze, és hűtsd le. Ha nem fogyókúrázol, egy kanál mézet is tehetsz az egyveleghez, mert remekül illik a répa ízéhez.
Uborkaturmix
Hozzávalók egy pohárhoz:
•1 kígyóuborka
•1 gerezd fokhagyma
•fél csokor kapor
•2 dl kefir
Elkészítése: az uborkát hámozd meg, majd gyaluld le vagy turmixold össze. Keverd el az átnyomott fokhagymával és az összevagdosott friss kaporral, majd öntsd fel a kefirrel.
Dinnyekoktél
Hozzávalók 1 nagy pohárhoz:
•fél sárgadinnye
•pár levél friss citromfű
•negyed gyömbérgyökér
Elkészítése: a jéghidegre hűtött dinnyét vájd ki a héjából, majd turmixold össze a citromfűvel és a lereszelt gyömbérrel. Ha szükséges, hígítsd szénsavmentes ásványvízzel.
3 fincsi recept, ami csökkenti az izzadást
A nyári, folyamatos izzadás több szempontból is kellemetlen. Kínos annak, aki izzad, és kínzó annak, aki ezt szagolni kénytelen. Sokféleképpen tehetsz azért, hogy csillapítsd az izzadást. A rendszeres, gazdag folyadékbevitel mellett ételeid megválogatásával is befolyásolhatod közérzeted a melegben.
Reggelire gyümölccsel, ebédre vagy vacsorára nagy adag friss salátával, hűsítő levesekkel vagy hideg sültekkel készülj. Kerüld az erős fűszereket, melyek fokozzák a verejtékmirigy működését! Mellőzd a zsíros, nehéz ételeket és a sok édességet. Főzz zsiradék nélkül – grillezz, párolj vagy süss hirtelen!
Jéghideg paradicsomleves zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
•1-2 zellerszár
•2 sárgarépa
•1 vöröshagyma
•1/2 kg paradicsom vagy 1 üveg paradicsomlé
•só, bors, bazsalikom
•1 csipet cukor
Elkészítése: a zellerszárat vágd ujjnyi darabokra, a hagymát aprítsd, a répát pedig karikázd fel. Egy csepp olívaolajon párold meg a hagymát, majd a többi zöldséget. Öntsd fel a paradicsomszósszal, vagy dobd hozzá a hámozott paradicsomokat, fűszerezd és kóstolgatva főzd kb. 10 percig. Állítsd a fazekat jéghideg vízbe, majd öntsd át a levest egy nagyobb tálba, és hűtsd tovább. Ha már langyos, tedd a hűtőbe.
Paradicsomos-paprikás babsaláta
Hozzávalók:
•40 dkg nagy szemű fejtett bab
•só, 1 babérlevél
•20 dkg paradicsom
•20 dkg zöldpaprika
•20 dkg kaliforniai paprika
•1 nagy fej lila hagyma
•3-4 evőkanál borecet
•4-5 evőkanál olaj
•1 csipet cukor
Elkészítése: a frissen fejtett babot tedd fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsd sóval, babérlevéllel. Amikor megfőtt, szűrd le, és hagyd kihűlni. Közben a paradicsomot vágd cikkekre, a paprikát csíkokra, a lila hagymát szeleteld hajszálvékonyra. Borecetből, olajból, sóból, kevés cukorból készíts öntetet, és locsold a kihűlt babbal összekevert paprika-, paradicsom- és hagymaszeletekre.
Epres tiramisu
Hozzávalók:
•1/2 kg eper
•40 dkg mascarpone
•2 tojás
•1 evőkanál cukor
•1 csomag babapiskóta
Elkészítése: az epret tisztítsd meg jéghideg folyó víz alatt, és vágd vastagabb szeletekre. Az adag felét turmixold össze egy kis vízzel, a másik felét tedd félre. A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd habosra a cukorral, a fehérjét verd kemény habbá. A sárgákhoz keverd hozzá a mascarponét, majd óvatosan forgasd bele a habot. Egy üvegtál aljára sorban rakd le a babapiskótákat úgy, hogy előbb egyenként megmártogatod őket a leturmixolt eperben. Szórj rá pár szelet epret, majd simíts rá a mascarponéból. A rétegzést folytasd, amíg az alapanyagok el nem fogynak, majd egy éjszakára hűtsd be, és tálald jéghidegen.
|