A világ legegészségesebb ételei
2009.11.11. 16:15
Melyik a legjobb étrend? A vegetáriánus? A vegánus? Magas fehérjetartalom? Alacsony zsír? Tejmentes? Rossz hírünk van: tökéletes diéta nem létezik. Ráadásul nem is attól függ, mennyi fehérjét, zsírt vagy szénhidrátot fogyasztunk.
A legegészségesebb étrendek
Léteznek olyan, általában népekhez, népcsoportokhoz köthető étrendek, amelyek egészségesebbnek bizonyulnak, mint a globalizációs táplálkozás. De mi alapján mondhatjuk, hogy egy étrend egészséges? A legegyszerűbb összehasonlítást az adhatja, ha a legáltalánosabb, népbetegségnek számító civilizációs problémák alapján figyeljük meg a különböző táplálkozási szokások és a megbetegedések száma közötti összefüggéseket. Ezen népességekben a diétájuk következtében kevésbé gyakoriak az olyan modern embert érintő megbetegedések, mint a szív- és cukorbetegség, az elhízás, az idegrendszeri betegségek, a csontritkulás, valamint a rák - olvasható a Medipress oldalán.
A legegészségesebb étrendek a világon:
•magas fehérje- és zsírtartalom – a grönlandi inuitok,
•alacsony fehérje, magas szénhidrát – dél-afrikai bennszülöttek,
•sok nyers tejet tartalmazó ételek – Loetschental-völgy, Svájc,
•magas telítetlen zsírtartalom – Trobriand-szigetek,
•állati vért is tartalmazó étrend – a kenyai és tanzániai maszájok.
Mi az összefüggés?
Az egyetlen közös ezekben az étrendekben: egész étel (azaz eredeti formájában fogyasztott), minimális előkészítéssel. Mogyoró, bab, nyers tej, növényevők húsa. A teljes, természetes, nem feldolgozott ételek egészségesek, függetlenül attól, mennyi szénhidrátot, fehérjét vagy zsírt tartalmaznak.
Ezen étrendből hiányoznak a vonalkódos – nagy üzletláncok által forgalmazott – ételek. Mind különösen kevés finomított cukrot tartalmaz. Hány modern vagy antik társadalmat ismerünk egészségéről és magas átlagéletkoráról a magas cukorfogyasztás mellett? Lássuk csak… egyet sem!
Miért jobb?
A természetes étel számos gyógyhatású anyagot tartalmaz: tápanyag, fitokemikáliák, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, gyulladásgátlók és egészséges zsiradék. Ezek az összetevők hozzásegíthetnek akár ahhoz is, hogy megérd a tízedik évtizededet.
Például a bogyók kevés kalóriát, sok rostot tartalmaznak, és számos más anyagot, amelyek támogatják a memóriát és a daganatos betegségek elleni harcot. A mogyorófogyasztók között kevesebb a szívbeteg. A bab híres a magas rosttartalmáról, és gyakran megtalálható a hosszú életű emberek étrendjében. A hús, rossz megítélése ellenére, szintén lehet egészséges – amennyiben olyan állatokból nyerjük, amelyek természetes legelőkön nevelkednek, nem tenyésztőfarmokon, soha nem tömték őket antibiotikumokkal és hormonokkal.
Szintúgy a nyers tej, melyet hívei gyakran pénzt és fáradságot nem kímélve szereznek be. A vad lazac omega-3 zsírsavtartalma jóval magasabb, mint tenyésztett társaié, pirosabb a színe az asztaxatin nevű antioxidáns hatásának köszönhetően.
Egy másik nagyszerű étel a tojás – egyike a természet legtökéletesebb teremtményének, főként ha nem dobjuk ki a sárgáját.
A gyümölcsök között az alma jogosan érdemelte ki hírnevét: tele van rostokkal, ásványi anyagokkal, gyulladáscsökkentő és daganatgátló kemikáliákkal. Néhány új vizsgálat szerint a gránátalma leve lassítja számos ráktípus progresszióját. Mások szerint csökkenti a vérnyomást, és „természetes Viagraként” viselkedik.
A víz után a tea a második legtöbbet fogyasztott ital. Minden formája (fekete, oolong, fehér, zöld) tele van antioxidánssal és gyulladás gátlóval. Néhány típus katekineket tartalmaz, melyeknek rákellenes hatást tulajdonítanak.
Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni az Alliaceae növények családját – hagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma. A fokhagymát évezredek óta használják a gyógyászatban: kutatások százai mutatták ki baktériumellenes és szívbetegségeket gátló hatását. Számos vizsgálat mutatott ki fordított összefüggést a hagymafogyasztás és a rák előfordulása között.
Nyilván nem lehet úgy élni, hogy csak a világ legegészségesebb ételei közül válogatsz, különösen azért nem, mert a termelők többségét nem ismerheted személyesen, így többnyire csupán emberi hiszékenységedre építheted bizalmad. Az azonban biztos, hogy nagyon nem nyúlhatsz mellé, ha a lehetőségekhez mérten a fent említett ételeket használod legtöbbet a konyhádban.
|