A tea egy csodaszer?
2009.11.09. 18:31
A tea az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban fogyasztott ital, melyről azt is állítják, hogy a víz után ebből isznak az emberek a legtöbbet. De ez még nem minden! A népszerűsége mellett van egy sokkal fantasztikusabb tulajdonsága, mégpedig az, hogy állítólag gyógyító hatása van, úgy is mondhatnánk, egy igazi csodaszer!
A tea minden bizonnyal egy ősi italnak mondható, és legyen bár zöld vagy akár fekete, forró vagy hideg, mindenhogy jót tesz az egészségnek! Mivel a tea valóban majd 5000 éves múlttal rendelkezik, joggal tehetnénk fel a kérdést: "Mi lenne velünk tea nélkül, mihez kezdene a világ e nélkül a csodás ital nélkül?".
S ahogy mondtam is, sokan csodaszernek tartják, állítólag véd az egyes betegségek ellen.
Holland kutatók néhány éve majdnem ötezer ember bevonásával végeztek felmérést, melynek végeredményeként az jött ki, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább fél liter teát ittak, felére csökkent a szívinfarktus kockázata a teát nem fogyasztókhoz képest. Ugyanakkor bostoni tudósok azt állapították meg, hogy azok közül a szívbetegek közül, akik naponta két vagy több csésze teát ittak, a következő négy évben 44 százalékkal kevesebben haltak meg.
A harmadik vizsgálatot egyesült államokbeli tudósok végezték, ez pedig azt támasztotta alá, hogy a tea átlagosan 10 százalékkal csökkenti a vérben az úgymond rossz koleszterin szintjét.
Azoknál az embereknek pedig, akiknél már elkezdődött az érelmeszesedés, a teában lévő antioxidánsok, az úgynevezett flavonoidok miatt megállt az érfal további károsodása.
Valószínűleg egyébként ezek a fura nevű flavonoidok a felelősek mindenért, ráadásul azt állítják, hogy majdnem ötven betegség megelőzésében képes részt venni.
Ez a tény nem hagyta nyugodni a tudósokat, és további kutatásokat végeztek. Japán szakértők egy vizsgálata mutatott rá, hogy a naponta legalább tízcsészényi zöld tea fogyasztása a nőknél közel kilenc, a férfiaknál körülbelül három évvel késlelteti a rák kialakulását.
S ha még nem győztek meg eléggé az eddigi adatok, elárulom, hogy a szívbetegségek és a rák megelőzésén kívül még a csontépítésben is nagy szerepe van a teának.
Szintén a flavonoidokat kell "okolnunk", hiszen védik a csontokat is. A teában egyébként még más anyagok is megtalálhatók, mint például a fluorid és a többiek, melyek gátolják a baktériumok megtapadását a fogakon, ezzel egyben a fogszuvasodást is.
Egy híres táplálkozáskutató, Jeffrey Blumberg szerint a fekete és a zöld tea egyformán jótékony hatású. Még a jeges tea is védelmet nyújt, bár az általában hígabb. S mivel a flavonoidok idővel lebomlanak, jobb, ha a teát frissen készítjük, mint ha készen vesszük.
Blumberg azt is javasolta a teát nem fogyasztóknak, hogy legalább napi egy csészével igyanak meg!
De vajon mennyi teát kell meginnunk, hogy jót tegyen az egészségünkkel? Egyes kutatók szerint naponta négy-öt csészével, mások szerint kevesebb is elég. Akármennyit igyunk is, ezek szerint csak a hasznunkra válhat! Aki szereti a teát, annak csak azt tudom javasolni, minél több, annál jobb!
|