A TÖKÉLETES CSÉSZE TEA
2009.11.09. 18:22
A tökéletes csésze tea elkészítésének a művészete a tea tárolásában, főzésében és felszolgálásában rejlik.
A teafőzés öt aranyszabálya:
1. Forraljuk fel gyorsan a vizet és hagyjuk forrni még öt percig, hogy lágyabb legyen a víz.
2. Egy kevés forró vízzel melegítsük fel a kannát.
3. Tegyük a tea filtereket vagy teafüvet a kannába, majd öntsük fel a forró vízzel. Egy liter vízhez használjunk 4-5 darab tea filtert, vagy csészénként egy teáskanálnyi teafüvet.
4. Hagyjuk a teát állni, de ne hosszú ideig, mert öt perc után keserűvé válhat.
5. Távolítsuk el a tea filtereket és keverjük meg a teát, hogy az íze egységes legyen (különben erősebb lehet a kanna alján).
Tárolás és felszolgálás
A teát könnyen érhetik különböző külső hatások, mint páratartalom, fény vagy hõ. Az eredeti zárt csomagolásban a tea minősége két évig változatlan marad. Ezután azonban megváltozik a színe és illata, elveszítheti aromáját. Nagyon fontos, hogy miután kinyitottunk egy csomag teát, hûvös, száraz és lehetőleg sötét helyen tároljuk.
A teát általában teáskannából kínáljuk. Gondosan válasszuk ki a teáskannát, mert az anyaga befolyásolhatja a tea ízét. A legjobb anyag a porcelán, üveg, cserépedény vagy acél. A tea porceláncsészékbe töltve a legfinomabb. Az ital ragyogó fénye és színárnyalatai a legjobban szép csészében érvényesül. A fogyasztás ideális hőfoka körülbelül 60 C fok.
Jó teázást!
|