Nemzetek teázási szokásai, és a miénk.........
2009.11.09. 18:20
A tea egyike a világ legrégibb és legnépszerűbb italainak. Bár az emberek a világban mindenhol fogyasztanak teát, az elkészítése országonként változik. Ebben a részben megtudjuk, hogyan fogyasztják a teát Kínától kezdve, Anglián keresztül egészen Hollandiáig.
Kína
A fennmaradt régi írások szerint a nyolcadik század előtt a kínai teakészítés több bonyolult lépésbõl állt. A tealeveleket először gőzölték, majd összetörték és cipóvá gyúrták egyéb alapanyagok hozzáadásával. A cipót megfűszerezték, tűzön megpirították és finom papírlapok között szétmorzsolták. Ezek után a kínaiak sós vizet forraltak, beletették a cipót és egy kanál hideg vizet öntöttek hozzá, még mielőtt a részecskék leülepedtek volna. Amikor ezzel végeztek az italt csészékbe töltötték és tejjel, valamint hagymával ízesítették. A szokások megváltoztak az idők során és manapság a kínaiak modern forralási technikákat alkalmaznak.
Japán
A zöld tea fogyasztásának jelentős hagyományai vannak Japánban. A teázással kapcsolatos szertartás élő szokás, amelyet gésák - a régi teamesterek leszármazottai - végeznek. A gésák a teaszertartást különleges iskolákban tanulják. A szertartáshoz teaport használnak, amit meleg vízben habzásig vernek fel. Értékes tálat és bambuszból készült habverőt használnak hozzá. A japánok soha nem édesítik vagy ízesítik a teájukat, hanem teasüteményt fogyasztanak hozzá.
India
A teát egy harmad tejjel, kétharmad vízzel és cukorral összeforralt keverékkel öntik le. Öt percig állni hagyják, majd muszlin kendőn átszűrik és csészékbe töltik. Egyes helyeken a fehér teát magokkal ízesítik és édességekkel szolgálják fel.
Oroszország
Évszázados hagyománynak megfelelően az oroszok szamovárokat használnak a teafőzéshez. A szamovár nagy, díszített tartály, amelyet hagyományosan teafőzéskor használnak. Első lépésként a szamovár tetején egy tálban már előre elkészített, sűrített és melegen tartott teát csészékbe töltik. A szamovárban tárolt forralt vizet használják a tea megfelelő hígításához.
Európa
Az európaiak csészénként egy teáskanálnyi teát tesznek a csészébe. Teafüvet vagy tea filtert tesznek egy forralt vízzel teli kannába és 4-6 percig hagyják állni, amíg a tea kiereszti az ízét. A teát ezek után csészékbe töltik, és szűrőt használnak, hogy a teafű ne kerüljön a csészékbe.
Angliában a teát cukorral vagy mézzel édesítik, valamint gyakran tejjel, rummal és citrommal. Néha még lekvárt is tesznek bele! A hollandok szeretik az erős teát és néha cukrot vagy tejet is adnak hozzá.
Mi magyarok a teát cukorral vagy mézzel édesítjük, és gyakran tovább rontunk rajta citrommal, rummal, esetleg borral.
|