A teafőzés szabályai
2009.11.09. 18:00
A vizet kivéve nincs még egy olyan kedvelt innivaló, mint a tea. Ködös őszi reggeleken, napközben, de még esténként is nagyon jól esik egy csésze testet-lelket melengető frissítő ital.
A teát sokféleképpen ízesíthetjük. A hagyományos tea finom mézzel, barna cukorral, citromosan vagy anélkül, tejszínnel, ahogy az angolok isszák, vagy keserűen, ki-ki ízlése szerint, ahogy szereti. Sokféle fajtája kapható, gyümölcsízű, virágillatú, zöldtea stb. Egyre azonban vigyázzunk a terhesség időszaka alatt. Fekete teát koffeintartalma miatt napjába legfeljebb egyszer igyunk, helyettesítsük koffeinmentes teákkal.
Kemény vízből nem lehet jó teát főzni, ezért forraljuk a vizet fedő nélkül 2-3 percig. A felforralt vizet öntsük az előmelegített porcelánkannába szórt teafűre, csészénként elegendő egy teáskanál teafű. A zöld teát egy perc múlva szűrjük le, majd újra forrázzuk le. A teafőzetet 3-5 percig hagyjuk állni. Teát ne melegítsünk újra!
Fogyasszunk a tea mellé kekszet!
Gyömbér- és mentatea
A gyömbértea csillapítja a terhesség alatti reggeli hányingert, émelygést, rosszullétet. Nyugtatóan hat a gyomorra.
Hozzávalók:
30 dkg friss gyömbér /kapható piacon, zöldségboltban/
5 szál friss borsmenta
1 liter szénsavmentes felforralt ásványvíz
A gyömbért meghámozzuk, folyó csapvíz alatt megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A borsmenta leveleit lecsipkedjük a száráról, megmossuk, és a gyömbérrel együtt egy nagy hőálló kancsóba tesszük.
|