Főtt sertéshús kerti zöldséggel
2009.11.08. 11:51
Hozzávalók: 80 dkg sertéstarja, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zellerlevél, 1 g borsikafű, 10 szem szemes bors, 2 g borókabogyó, só
A csontos sertéstarját lábosba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk és borsikafűvel, szemes borssal, borókabogyóval fűszerezzük. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott vöröshagymát, a fokhagymát és letakarva, nem túl erős tűzön főzzük.
Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a kelkáposztaleveleket. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és zellerlevéllel. Amikor a hús és a zöldség puhára főtt, a húst a csonttal együtt feldaraboljuk, tetejére tesszük a gazdag zöldségcsokrot és azonnal, forrón tálaljuk.
Jó tudni!
A boróka ízét leginkább a ginkedvelők ismerik, és kevesen tudják, hogy a borókabogyót elsősorban vadételek (és némely vidéken a savanyú káposzta) ízesítésére használják.
|