Sajtgaluskaleves
2009.11.07. 20:20
Hozzávalók: 8 dl csontlé (vagy 1 evőkanál vegeta, esetleg 2 tyúkhúsleveskocka és 8 dl víz), 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 0,5 dl tej, 3 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só.
A csontlevet a tűzre teszem és felforralom. Belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát, valamint a törött bors és a currypor felét. Amíg a leves forr, a tojást a tejjel habosra felverem, és a liszttel, a sóval, a megmaradt borssal és a curryporral összekeverem. Ezután adom hozzá a reszelt sajtot. A forrásban lévő levesbe mokkáskanállal beleszaggatom a sajtos masszát, és legalább 5 percig forralom. Ha a galuska megfőtt (vagyis mind a leves tetején úszik), akkor kevés levessel simára keverem a tejfölt és beleöntöm a többibe. Az újraforrástól számított 3 percig forralom, végül a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt petrezselyemzöldet is beleszórom, de már nem forralom tovább, csak befedve hagyom állni 10 percig. Forrón tálalom.
|