Nyelvleves
2009.11.07. 19:08
Hozzávalók: 50 dkg sertésnyelv, leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
A nyelvet jól megtisztítjuk, 5-10 percet főzzük. Kiemeljük és a forrástól kifehéredett felső részét lehúzzuk. Fazékba teszünk répát, gyökeret, zellert, karalábét, petrezselyem- és zellerzöldet, vöröshagymát, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. 1 l vízzel felöntjük, és lassú tűzön gyöngyöztetve forraljuk, míg a nyelv megpuhul. Leszűrve fogyasztjuk.
A nyelvet felszeleteljük, paradicsom-, egres-, ribizli- vagy egyéb mártással kiváló második fogás, de hidegen is fogyasztható.
A főtt, felszeletelt nyelvet borsos, paradicsomos, tejfölös mártással leöntve sütőben meg is süthetjük, zsemlegombóccal, kagylótésztával tálalhatjuk.
|