Palócleves (képpel)
2009.11.07. 18:29
Hozzávalók: 800 g báránylapocka (színhús), 100 g zsír, 400 g tisztított vöröshagyma, 500 g tisztított burgonya, 500 g tisztított zöldbab, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 cs petrezselyemzöld, 5 dl fehérbor, 2 l víz, 1 db citrom, só, pirospaprika, köménymag, liszt
Elkészítés: A báránylapockát apró kockára vágjuk, majd alaposan megmossuk. Zsíron finomra vágott hagymát aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, köménymagot és megszórjuk pirospaprikával. Rátesszük a kockára vágott bárányhúst, megsózzuk, és fedő alatt kb. 30 percig pároljuk. Időnként adunk hozzá egy nagyon pici vizet. A bárányhús főzése közben a burgonyát apró kockára vágjuk. A zöldbabot 3 centiméteresre vágjuk, és félre tesszük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a burgonyát, zöldbabot és felengedjük vízzel. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön készre főzzük. Tejfeles habarást készítünk (liszt és tejföl), és a forrásban levő leveshez adjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük asztali fehérborral és szűrt citromlével. Házilag készített csipetkével tálaljuk.
|