Sertés kocsonya (Képpel)
2009.11.07. 17:41
Hozzávalók 4 személyre: 1,20 kg sertésfej, -farok, -csülök, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, csemege pirospaprika, 8 szem egész bors
A kocsonyahúst nagyon alaposan megtisztítjuk, a bőröket jól megkaparjuk, a szőröket leperzseljük és több vízben megmossuk. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, beletesszük a húsokat. A megtisztított sárgarépát, gyökeret, vöröshagymát, fokhagymát, nagyobb darabokra vágva szintén hozzáadjuk. Kevés sóval, szemes egész borssal ízesítjük. Nagyon lassan főzzük és a habot mindig leszedjük, mert csak így lesz szép átlátszó a kocsonya. A sóval csínján bánjunk, mert a sós kocsonya nehezen vagy egyáltalában nem dermed meg. Ha a víz leapad, annyival pótoljuk, hogy a húsokat jól ellepje. A kezünket a gőz fölé helyezzük és, ha összecsukva ragad, akkor elkészült a kocsonyánk, és jól fog alvadni. A tűzről levéve, kiszedjük a húsokat. Tetejéről, szalvétával leszedjük a zsírt. A húsokat szépen elosztva, hogy minden tányérra jusson bőr, fej, farok elrendezzük. Óvatosan ráöntjük a levet, hogy a húst teljesen ellepje. Az alját nem öntjük a tányérokba. Hideg helyre (nem hűtőbe, mert megrepedhet) tesszük kocsonyásodni. Tálaláskor, citromlével, ecettel, csemege pirospaprikával, őrölt borssal kínáljuk fel. (Egyes helyeken a kocsonyának valót enyhén füstölik. Ekkor jól ki kell áztatni.) Az alföldön nem tesznek a kocsonyába zöldséget, csak fokhagymát, borsot, sót, csemege pirospaprikát. Figyeljünk arra, hogy a lé szép átlátszó is aranyszínű legyen. Színezhetjük egy csipet kurkumával.
|