Házi disznósajt (Képpel)
2009.11.07. 17:15
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 25 dkg sertésfejhús (csont nélkül), 20 dkg sertésnyelv, 25 dkg sertésszív, 10 dkg bőrke, 20 dkg sovány sertéshús, majoránna, só, 4 gerezd fokhagyma, őrölt bors, csemege paprika, 1 tisztított sertésgyomor.
A megtisztított sertésfejet, nyelvet, szívet, bőrkét és a sovány sertéshúst jól megmossuk, majd bő vízben együtt puhára főzzük, kevés sóval ízesítve. Mikor megfőtt tepsire szedjük és 5-6 dkg-os hosszúkás darabokra felvágjuk. Keverőedénybe tesszük, sózzuk, őrölt borssal, csemege paprikával, sóval eldörzsölt fokhagymával, majoránnával fűszerezzük. A kifőtt léből keveset adva hozzá az egészet jól elkeverjük, megízleljük, ha szükséges utána fűszerezzük. Sózásnál ügyeljünk arra, hogy kissé erősebb legyen, mert a kifőzésnél sokat veszít sótartalmából. Ezután a tölteléket a jól kimosott sertésgyomorba, vagy hólyagba töltjük, a nyílást kihegyezett hurkapálcával áttűzzük, zsineggel elkötjük, hogy a töltelék ki ne folyhasson. Ezután 85-90Cº-os vízben kb. 1½-2 órán át a sajt nagyságától függően főzzük, abáljuk. Tűvel néhány helyen megszurkáljuk, hogy a zsíros lé és az esetleg bennemaradt levegő eltávozhasson belőle. Kifőzés után hideg vízbe szedjük, leöblítjük és tiszta deszkára vagy tepsire tesszük. Tetejére deszkát helyezünk, nehéz tárggyal lepréseljük és szellős, hűvös helyre téve kihűtjük, majd a prés alól kivesszük és a hűtőben tároljuk. Ha a disznósajtot tartósítani szeretnénk, akkor füstöljük, mert egyben jó ízt is kölcsönöz a sajtnak.
|