Házias húsleves (képpel)
2009.10.11. 21:47
Húsleves
Hozzávalók (4-6 személyre): 1,5 kg marhahús, 0,5 kg marhacsont, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 10 dkg kelkáposzta, 1 közepes vöröshagyma, 1 közepes zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, fekete bors, só.
Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tedd egy mély lábas aljába, rá a húst, adj hozzá sót, szemesborsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tedd fel főni. Lassú tűzön főzd, és a tetején képződő habot rendszeresen szedd le egy kanállal. Ha a habképződés már leállt, s a hús félig megpuhult, akkor tedd bele a megtisztított zöldségeket. Továbbra is fedő alatt és igen lassan főzd, míg a hús meg nem puhul. Ekkor azt tedd át egy másik lábasba, és kevés leszűrt levessel (esetleg a tálalásra szánt zöldségekkel együtt) tartsd melegen. A leveses lábast húzd le a tűzről, s néhány percig hagyd ülepedni. Szedd le a zsírját, majd a levest (nem öntve, hanem kanalazva) szűrd át egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán.
|