Elnevezések a vendéglátásban
2009.10.06. 08:29
akona -
Az ászokhordó nyílása.
à la carte (olvasd: álá kárt) -
Étlap szerinti (étkezés)
alpakka -
Rézbõl, cinkbõl és nikkelbõl álló fémötvözet. Régebben egyes éttermi felszerelések anyagául szolgált.
angol felszolgálási mód -
Angol szervíz. A legszínvonalasabb felszolgálási mód. Lényeges, hogy a tálalást a vendég asztalánál a felszolgáló végzi.
angol tál -
Tûzálló porcelán tál.
angostura (olvasd: angosztura) -
Önállóan nem fogyasztott, elsõsorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserû likõr.
aperitif (olvasd: aperitiv) -
Étkezés elõtt fogyasztott, étvágygerjesztõ ital.
Armagnac (olvasd: armanyak) -
A konyakhoz hasonló, védett, francia borpárlat.
asztali leltár -
Invertár. A teríték állandó kellékeinek: a só - és paprikaszórónak, a fogvájónak, a hamutartónak és a virágvázának jelölésére használt kifejezés.
asztali patika -
Patikaszerek. A vendég és a felszolgáló által az asztalnál történõ utóízesítésre használt fûszerek és ízesítõszerek. A patikaszerek köre állandóan bõvül, de hagyományosan az ecet, az olaj, a mustár, a bors, a ketchup, a worcester és a porcukor tartozik ide.
B° -
Balling fok - B°
A sörlé erjesztés elõtti szárazanyagtartalmát jelölõ mértékegység. A világos sörök alkoholtartalma kb. 1/3-a, a barna söröké pedig 1/4-e a söröspalack cimkéjén feltüntetett B°-nak.
ballonpohár -
Kehely alakú, 0,3 literes, magas szárú pohárfajta. Sörök, üdítõk és ásványvizek felszolgálásánál használják.
bitter -
Általában keserû ízesítõ anyagok, likörök, gyomorkeserûk és aperitivek gyûjtõneve.
boeuf asztal (olvasd: böf) -
boeuf tál (olvasd: böf) -
2-10 személyes téglalap alakú, sültek tálalására használt tál.
bordói palack -
0,7 literes, zöld színû, hirtelen szûkülõ nyakú, minõségi vörös borok palackozására használt üvegfajta.
borkorcsolya -
- A boroshordóknak a pincébe történõ leeresztésére szolgáló eszköz.
- Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a bor.
brandy (olvasd: brendi) -
- A párlatok angol elnevezése.
- Szûkebb értelemben borpárlatból készített szeszes ital.
brut (olvasd: brü) -
A nagyon száraz, fanyar pezsgõk jelölésére használt francia kifejezés.
buké -
A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetû kifejezés.
burgundi palack -
0,7 literes, zöld színû, a bordói palacknál íveltebb nyakú, minõségi borok palackozására használt üvegfajta.
Calvados (olvasd: kalvadosz) -
Francia almapárlat.
capitain (olvasd: kapiten) -
carte de jour (olvasd: kárt dü zsúr) -
Az étlap francia neve.
carte de vin (olvasd: kárt dö ven) -
Az itallap francia neve.
catering (olvasd: kétering) -
A repülõgépeken történõ utasellátás, vendéglátás.
caviste (olvasd: kaviszt) -
chafing (olvasd: cséving) -
Cséving. A büféasztalokon az ételek melegentartására szolgáló eszköz.
chef de rang (olvasd: sef dö ran) -
cloche (olvasd: klos) -
Tál- vagy tányérfedõ.
Cognac (olvasd: konyak) -
A francia Charente vidékérõl származó borpárlatok védett neve.
consommes kanál (olvasd: konszomés) -
Erõleves kanál. A nagykanálnál kisebb méretû kanálfajta, amelyet a csészében felszolgált levesek fogasztásához használunk
coupe pohár (olvasd: kup) -
Széles, kehely alakú pezsgõspohár.
couvert (olvasd: kuver) -
- Külföldön a teríték díja, amelynek fejében a vendég térítés nélkül fogyaszthat vajat és kenyeret.
- Hazánkban - helytelenül - a kötelezõ fogyasztás neve.
couvert tányér (olvasd: kuver) -
cséving -
dekantálás -
Az üledékes, öreg vörösborok óvatos áttöltése vörösboros kancsóba.
demi doux (olvasd: dömi du) -
A félédes italok jelölésére használt francia kifejezés.
demi sec (olvasd: dömi szek) -
A félszáraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
doux (olvasd: du) -
Az édes italok jelölésére használt francia kifejezés.
dreco (olvasd: dreko) -
A felszolgálók által használt kombinált nyitó márkaneve.
dry (olvasd: dráj) -
A száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.
egyéni felszerelés -
A felszolgálók munkájához szükséges eszközök neve. Az egyéni felszerelésbe tartozik: a felszolgáló kendõ, a jegyzettömb, a toll, a sörnyitó, a dugóhúzó, a zsebkés, dugó és gyufa.
extra dry (olvasd: dráj) -
Az egészen száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.
fine champagne pohár (olvasd: fen sámpány) -
A legnagyobb méretû konyakospohár.
flambírozás -
Egyes ételek és italok meggyújtása, illetve lángolva történõ felszolgálása.
flûte (olvasd: flüt) -
Magas, hosszúkás kelyhû pezsgõspohár.
francia brigádrendszer
Nyugaton, magasabb színvonalú üzletekben alkalmazott, speciális munkaköröket magában foglaló brigádrendszer.
francia felszolgálási mód
Francia szervíz. Hazánkban a legelterjedtebb felszolgálási mód. Lényege, hogy a tálalást a vendég saját maga végzi.
frappírozás -
A pezsgõ intenzív hûtése. A pezsgõs palackot a sózott jéggel töltött hütõvederbe állítva, két tenyér között a kívánt hõmérséklet eléréséig forgatják.
füredi palack -
1 literes, rövid nyakú, asztali és pecsenye borok palackozására használt üvegfajta.
gálapohár -
Színvonalasabb üzletekben használt vékonyfalú, esetleg csiszolt pohár.
gueridon (olvasd: geridon) -
hangedli -
Általában 40 x 60 centiméteres felszolgálókendõ, amelynek feladata a felszolgáló kezének és ruhájának megvédése.
háziúr -
4 dl borból és 1 dl szikvízbõl készített fröccs.
házmester -
3 dl borból és 2 dl szikvízbõl készített fröccs.
hostess (olvasd: hosztesz) -
Szállodai vagy éttermi háziasszony.
hungária kehely -
Ma már csak néhány helyen használt, a talp felé szûkülõ alakú, 3 dl-es söröspohár.
inventár -
juice (olvasd:dzsúz) -
Gyümölcs- vagy zöldség ivólé.
karaff -
Különbözõ italok felszolgálásánál használt üvegkorsó.
kármentõ -
- A hordók alján kicsöpögõ ital felfogására használt edény.
- A csárdák jellegzetes, lécráccsal elkerített söntése.
kástélyos
A siller bor régies elnevezése.
ketchup (olvasd: kecsap) -
Az asztali patikában is szereplõ ízesített paradicsommártás.
kisegítõ asztal -
Boeuf asztal. Gueridon. Az éttermi asztalok mellé állított kisebb méretû, 40 x 80 cm-es asztal. Angol felszolgálási módnál a felszolgálók itt végzik az ételek tálalását.
kísérõ -
Nemzetközi szokás szerint a pálinkafélékhez, illetve a likörök mellé adott fél- vagy egyharmad pohárnyi szódavíz.
kommersz -
Nagy tömegben gyártott, nem különleges minõségû áru. Pl. kommersz pálinka, kommersz sör.
komplett reggeli -
Reggeli italból, vajból, dzsembõl, vagy mézbõl álló reggeli. Kontinentális reggeli.
kontinentális reggeli -
koporsó -
Büféasztalokon a tálak kiemelésére szolgáló, általában középen elhelyezett magasító.
kötelezõ fogyasztás -
Hazánkban helytelenül: couvert. Az üzletbe lépéskor személyenként megváltott minimális fogyasztási jegy, amelynek értékét a vendég fogyasztásának végösszegébõl a számla kifizetésekor levonják.
kupica -
2 cl ûrtartalmú pálinkáspohár.
lakófröccs -
1 dl borból és 4 dl szikvízbõl készített fröccs.
lédig -
Kimérve értékesített ital. Pl. lédig bor.
long drinks (olvasd: lang drinksz) -
1 dl-nél nagyobb mennyiségû, ún. hosszú báritalok gyûjtõneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a fizzek, a sourek, a cobblerek, az eggnogok, a daisyk, a collinsok, a fixek.
lopó -
Borszívó. Üvegbõl, mûanyagból. régebben a lopótök termésébõl készült eszköz, amelynek segítségével a hordóból kisebb mennyiségû bort lehet kivenni.
M° -
maître d'hôtel (olvasd: metrö dotel) -
Mallingand fok - M°
A borok alkoholtartalmát megközelítõleg térfogatszázalékban jelölõ mértékegység.
medium (olvasd: midium) -
Félédes vagy félszáraz koktélok jelölésére használt angol kifejezés.
melange (olvasd: mélanzs) -
Vastag falú, kehely alakú, haboskávés pohár.
methôde classique (olvasd: metod klasszik) -
A pezsgõgyártás hagyományos, champagne-i eljárását jelölõ kifejezés. A tankpezsgõnél értékesebb az ily módon elõállított pezsgõ.
menükártya -
Étrendkártya. A díszétkezéseken az étrendet és az italsort tartalmazó díszes kártya.
milieu (olvasd: miliõ) -
Asztalközép. Diszítés céljából az asztal közepén elhelyezett textília.
miliõ -
mixer -
Bárokban a italkeverést végzõ személy.
mixer szett -
A kevert italok elkészítéséhez és felszolgálásához szükséges eszközök gyûjtõneve. Ide tartozik: a rázókehely, a keverõpohár, a különbözõ mércék, stb.
napron -
Az asztallap méretével megegyezõ méretû textília, amelynek feladata - az abroszra terítve - annak védelme.
office (olvasd: ofisz) -
- Szállodában az emeleti tálaló.
- A felszolgálók elõkészítõ helyisége, ahol a terítéshez szükséges eszközök elõkészítését végzik.
open bar pult -
Díszétkezéseknél felszolgált italok asztala.
oz -
Az uncia rövidítése.
pikoló -
- Sörbõl 2 dl-nyi mennyiség.
- Felszolgálótanuló.
- 2 dl-es, ún. negyedes pezsgõspalack
- Csomagolt mokkacukor.
pikoló kanál -
Mokkáskanál.
piramid -
Gúla alakú, fületlen boroskancsó.
placc -
- Szûkebb értelemben az étteremben egy felszolgálóhoz vagy brigádhoz tartozó asztalok összessége.
- Bõvebb értelemben az egész értékesítõ tér.
puttonyszám -
A tokaji aszú jellemzõ adata. Azt jelzi, hogy az aszú készítése során egy gönci hordó (136 liter) musthoz hány puttony (28-30 liter) aszúsodott szõlõt adtak.
rajnai palack -
0,7 literes, zöld színû, hosszúkás nyakú, minõségi fehér borok palackozására használt üvegfajta.
ravier (olvasd: ravié) -
A többféle hideg elõételbõl álló vegyes ízelítõ tálalására szolgáló, 6-8 egymáshoz illeszthetõ üvegtálkából álló tál.
revier (olvasd: rövié) -
Egyéni felszolgálási rendszer, amelynek lényege, hogy egy adott placcon egy felszolgáló végzi az összes felszolgálási mûveletet.
reservé (olvasd: rezervé) -
A foglalt asztalokra helyezett tábla felirata.
roomservice (olvasd: rumszervíz) -
Szobaszervíz. Szállodai szobában történõ felszolgálás.
rostfrei (olvasd: rosztfrej) -
A rozsdamentes eszközök jelölésére használt német kifejezés.
roti -
A húsétel, illetve általában a második fogás.
rozé -
A fehér és a vörös bor közötti átmenetet képviselõ borfajta.
rum -
A cukornád lepárlásával készített ital.
sauciére (olvasd: szoszier) -
Mártásos csésze, mártásos tál.
sec (olvasd: szek) -
A száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
shaker (olvasd: séker) -
Egyes kevert italok készítéséhez használt rázókehely.
short drinks (olvasd: sot drinksz) -
Az 1 dl-nél kisebb mennyiségû báritalok gyûjtõneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a koktélok, a crustak, a flipek, és a julepek.
siller -
slussz -
Szakzsargon. Általában az étrendek, menük befejezõ fogása.
souper (olvasd: szupé) -
Színházi vacsora. Átalában este 10 óra után fogyasztott, könnyebb ételekbõl álló vacsora.
sörkorcsolya -
Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a sör. Ilyen lehet: a körözött, az ajókagyûrû, a különbözõ pogácsák, sóskifli, stb.
sörplató -
Söröstálca. Kerek, magasított peremmel ellátott tálca. A perem megakadályozza, hogy a sörlé a tálcáról lefolyjon.
spann -
Páros felszolgálási rendszer, amelynek lényege az, hogy egy adott placcon két felszolgáló megosztja egymás között a felszolgálási mûveleteket. Pl. az egyik csak ételeket szolgál fel, a másik pedig a italokat szolgálja fel és fizetteti a vendégeket.
stampedli -
3 cl-es pálinkáspohár.
standardt ital (olvasd: sztenderdt) -
Állandó összetételû, nemzetközileg elfogadott receptúrájú kevert ital. Ilyen például: a martini koktél.
stucni -
Stuca. 3 dl-es ûrtartalmú, ívelt, henger alakú söröspohár.
svájci vagy amerikai felszolgálási mód -
Tányérszervíz. Lényege, hogy a felszolgáló már közvetlenül tányéron viszi ki az ételeket a vendégeknek.
svédasztal -
Az utóbbi években - különösen szállodai reggeliztetésnél - elterjedt értékesítési forma. Lényege, hogy az ételeket egy különálló büféasztalon mutatják be a vendégeknek, és az asztalról a vendégek igényüknek megfelelõen választhatnak.
szervírozás -
Az ételek tálról tányérra történõ tálalása.
szervízasztal -
Tálalóasztal. Az étteremben elhelyezett, speciális kiképzésû asztal, amelynek feladata a felszolgáláshoz szükséges eszközök tárolása.
szervízeszköz -
Tálalóeszköz. A felszolgált ételek tálakból történõ kitálalásához használt eszközök. A leggyakrabban a nagykanálból és nagyvillából álló nagyszervízeszközt használják.
szett -
Egyes üzlettípusokban az abrosz helyett, személyenként leterített kisebb méretû alátét.
szimpla -
3 g kávéörleménybõl készített kisebb adag feketekávé.
szladkoje -
Az édes pezsgõ jelölésére használt orosz kifejezés.
szobaszervíz -
szoknya -
A büféasztalok oldalán kialakított, majdnem földig érõ, sima vagy ráncolt textíliadísz.
szuhoje -
A száraz pezsgõ jelölésére használt orosz kifejezés.
tányérszervíz -
temperálás -
Egyes italok (pl. a vörös bor) hõmérsékletének beállítása a felszolgálási hõmérsékletre.
Tequilla (olvasd: tekila) -
Az agavé gyökerébõl készített mexikói ital.
timbale (olvasd: tembál) -
A köretek és a magyaros fözelékek tálalására használt eszköz.
toast (olvasd: tószt) -
Pirított kenyérszelet.
tokaji palack -
0,5 literes, fehér színû, egyes tokaji borok (aszú, szamorodni) palackozására használt üvegfajta.
topf (olvasd: tof) -
Levesestál.
tószt -
- Pohárköszöntõ
- Lásd toast!
Törley pezsgõpohár
Ma már ritkábban használt, henger alakú szár nélküli pohárfajta.
très sec (olvasd: tre szek) -
A nagyon száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
tripla -
9 g kávéörleménybõl készített nagyobb adag feketekávé.
tumbler -
Szár nélküli pohárfajta. Sörök, üdítõk és ásványvizek felszolgálásához használják.
tyepkoje -
A nagyon száraz, fanyar pezsgõ jelölésére használt orosz kifejezés.
uncia -
|