Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Szervírozás, terítés
Szervírozás, terítés : Elnevezések a vendéglátásban

Elnevezések a vendéglátásban

  2009.10.06. 08:29


 

akona -
Az ászokhordó nyílása.
à la carte (olvasd: álá kárt) -
Étlap szerinti (étkezés)
alpakka -
Rézbõl, cinkbõl és nikkelbõl álló fémötvözet. Régebben egyes éttermi felszerelések anyagául szolgált.
angol felszolgálási mód -
Angol szervíz. A legszínvonalasabb felszolgálási mód. Lényeges, hogy a tálalást a vendég asztalánál a felszolgáló végzi.
angol tál -
Tûzálló porcelán tál.
angostura (olvasd: angosztura) -
Önállóan nem fogyasztott, elsõsorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserû likõr.
aperitif (olvasd: aperitiv) -
Étkezés elõtt fogyasztott, étvágygerjesztõ ital.
Armagnac (olvasd: armanyak) -
A konyakhoz hasonló, védett, francia borpárlat.
asztali leltár -
Invertár. A teríték állandó kellékeinek: a só - és paprikaszórónak, a fogvájónak, a hamutartónak és a virágvázának jelölésére használt kifejezés.
asztali patika -
Patikaszerek. A vendég és a felszolgáló által az asztalnál történõ utóízesítésre használt fûszerek és ízesítõszerek. A patikaszerek köre állandóan bõvül, de hagyományosan az ecet, az olaj, a mustár, a bors, a ketchup, a worcester és a porcukor tartozik ide.
B° -
A Balling fok rövidítése.
Balling fok - B°
A sörlé erjesztés elõtti szárazanyagtartalmát jelölõ mértékegység. A világos sörök alkoholtartalma kb. 1/3-a, a barna söröké pedig 1/4-e a söröspalack cimkéjén feltüntetett B°-nak.
ballonpohár -
Kehely alakú, 0,3 literes, magas szárú pohárfajta. Sörök, üdítõk és ásványvizek felszolgálásánál használják.
bitter -
Általában keserû ízesítõ anyagok, likörök, gyomorkeserûk és aperitivek gyûjtõneve.
boeuf asztal (olvasd: böf) -
boeuf tál (olvasd: böf) -
2-10 személyes téglalap alakú, sültek tálalására használt tál.
bordói palack -
0,7 literes, zöld színû, hirtelen szûkülõ nyakú, minõségi vörös borok palackozására használt üvegfajta.
borkorcsolya -
  1. A boroshordóknak a pincébe történõ leeresztésére szolgáló eszköz.
  2. Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a bor.
brandy (olvasd: brendi) -
  1. A párlatok angol elnevezése.
  2. Szûkebb értelemben borpárlatból készített szeszes ital.
brut (olvasd: brü) -
A nagyon száraz, fanyar pezsgõk jelölésére használt francia kifejezés.
buké -
A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetû kifejezés.
burgundi palack -
0,7 literes, zöld színû, a bordói palacknál íveltebb nyakú, minõségi borok palackozására használt üvegfajta.
Calvados (olvasd: kalvadosz) -
Francia almapárlat.
capitain (olvasd: kapiten) -
A francia brigádrendszerben a fõpincér, a brigádvezetõ neve.
carte de jour (olvasd: kárt dü zsúr) -
Az étlap francia neve.
carte de vin (olvasd: kárt dö ven) -
Az itallap francia neve.
catering (olvasd: kétering) -
A repülõgépeken történõ utasellátás, vendéglátás.
caviste (olvasd: kaviszt) -
A francia brigádrendszerben az italfelszolgáló neve.
chafing (olvasd: cséving) -
Cséving. A büféasztalokon az ételek melegentartására szolgáló eszköz.
chef de rang (olvasd: sef dö ran) -
A francia brigádrendszerben a tálaló felszolgáló neve.
cloche (olvasd: klos) -
Tál- vagy tányérfedõ.
Cognac (olvasd: konyak) -
A francia Charente vidékérõl származó borpárlatok védett neve.
consommes kanál (olvasd: konszomés) -
Erõleves kanál. A nagykanálnál kisebb méretû kanálfajta, amelyet a csészében felszolgált levesek fogasztásához használunk
coupe pohár (olvasd: kup) -
Széles, kehely alakú pezsgõspohár.
couvert (olvasd: kuver) -
  1. Külföldön a teríték díja, amelynek fejében a vendég térítés nélkül fogyaszthat vajat és kenyeret.
  2. Hazánkban - helytelenül - a kötelezõ fogyasztás neve.
couvert tányér (olvasd: kuver) -
 
cséving -
dekantálás -
Az üledékes, öreg vörösborok óvatos áttöltése vörösboros kancsóba.
demi doux (olvasd: dömi du) -
A félédes italok jelölésére használt francia kifejezés.
demi sec (olvasd: dömi szek) -
A félszáraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
doux (olvasd: du) -
Az édes italok jelölésére használt francia kifejezés.
dreco (olvasd: dreko) -
A felszolgálók által használt kombinált nyitó márkaneve.
dry (olvasd: dráj) -
A száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.
egyéni felszerelés -
A felszolgálók munkájához szükséges eszközök neve. Az egyéni felszerelésbe tartozik: a felszolgáló kendõ, a jegyzettömb, a toll, a sörnyitó, a dugóhúzó, a zsebkés, dugó és gyufa.
extra dry (olvasd: dráj) -
Az egészen száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.
fine champagne pohár (olvasd: fen sámpány) -
A legnagyobb méretû konyakospohár.
flambírozás -
Egyes ételek és italok meggyújtása, illetve lángolva történõ felszolgálása.
flûte (olvasd: flüt) -
Magas, hosszúkás kelyhû pezsgõspohár.
francia brigádrendszer
Nyugaton, magasabb színvonalú üzletekben alkalmazott, speciális munkaköröket magában foglaló brigádrendszer.
francia felszolgálási mód
Francia szervíz. Hazánkban a legelterjedtebb felszolgálási mód. Lényege, hogy a tálalást a vendég saját maga végzi.
frappírozás -
A pezsgõ intenzív hûtése. A pezsgõs palackot a sózott jéggel töltött hütõvederbe állítva, két tenyér között a kívánt hõmérséklet eléréséig forgatják.
füredi palack -
1 literes, rövid nyakú, asztali és pecsenye borok palackozására használt üvegfajta.
gálapohár -
Színvonalasabb üzletekben használt vékonyfalú, esetleg csiszolt pohár.
gueridon (olvasd: geridon) -
 
hangedli -
Általában 40 x 60 centiméteres felszolgálókendõ, amelynek feladata a felszolgáló kezének és ruhájának megvédése.
háziúr -
4 dl borból és 1 dl szikvízbõl készített fröccs.
házmester -
3 dl borból és 2 dl szikvízbõl készített fröccs.
hostess (olvasd: hosztesz) -
Szállodai vagy éttermi háziasszony.
hungária kehely -
Ma már csak néhány helyen használt, a talp felé szûkülõ alakú, 3 dl-es söröspohár.
inventár -
juice (olvasd:dzsúz) -
Gyümölcs- vagy zöldség ivólé.
karaff -
Különbözõ italok felszolgálásánál használt üvegkorsó.
kármentõ -
  1. A hordók alján kicsöpögõ ital felfogására használt edény.
  2. A csárdák jellegzetes, lécráccsal elkerített söntése.
kástélyos
A siller bor régies elnevezése.
ketchup (olvasd: kecsap) -
Az asztali patikában is szereplõ ízesített paradicsommártás.
kisegítõ asztal -
Boeuf asztal. Gueridon. Az éttermi asztalok mellé állított kisebb méretû, 40 x 80 cm-es asztal. Angol felszolgálási módnál a felszolgálók itt végzik az ételek tálalását.
kísérõ -
Nemzetközi szokás szerint a pálinkafélékhez, illetve a likörök mellé adott fél- vagy egyharmad pohárnyi szódavíz.
kommersz -
Nagy tömegben gyártott, nem különleges minõségû áru. Pl. kommersz pálinka, kommersz sör.
komplett reggeli -
Reggeli italból, vajból, dzsembõl, vagy mézbõl álló reggeli. Kontinentális reggeli.
kontinentális reggeli -
koporsó -
Büféasztalokon a tálak kiemelésére szolgáló, általában középen elhelyezett magasító.
kötelezõ fogyasztás -
Hazánkban helytelenül: couvert. Az üzletbe lépéskor személyenként megváltott minimális fogyasztási jegy, amelynek értékét a vendég fogyasztásának végösszegébõl a számla kifizetésekor levonják.
kupica -
2 cl ûrtartalmú pálinkáspohár.
lakófröccs -
1 dl borból és 4 dl szikvízbõl készített fröccs.
lédig -
Kimérve értékesített ital. Pl. lédig bor.
long drinks (olvasd: lang drinksz) -
1 dl-nél nagyobb mennyiségû, ún. hosszú báritalok gyûjtõneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a fizzek, a sourek, a cobblerek, az eggnogok, a daisyk, a collinsok, a fixek.
lopó -
Borszívó. Üvegbõl, mûanyagból. régebben a lopótök termésébõl készült eszköz, amelynek segítségével a hordóból kisebb mennyiségû bort lehet kivenni.
M° -
maître d'hôtel (olvasd: metrö dotel) -
A francia brigádrendszerben az étterem vezetõjének neve.
Mallingand fok - M°
A borok alkoholtartalmát megközelítõleg térfogatszázalékban jelölõ mértékegység.
medium (olvasd: midium) -
Félédes vagy félszáraz koktélok jelölésére használt angol kifejezés.
melange (olvasd: mélanzs) -
Vastag falú, kehely alakú, haboskávés pohár.
methôde classique (olvasd: metod klasszik) -
A pezsgõgyártás hagyományos, champagne-i eljárását jelölõ kifejezés. A tankpezsgõnél értékesebb az ily módon elõállított pezsgõ.
menükártya -
Étrendkártya. A díszétkezéseken az étrendet és az italsort tartalmazó díszes kártya.
milieu (olvasd: miliõ) -
Asztalközép. Diszítés céljából az asztal közepén elhelyezett textília.
miliõ -
mixer -
Bárokban a italkeverést végzõ személy.
mixer szett -
A kevert italok elkészítéséhez és felszolgálásához szükséges eszközök gyûjtõneve. Ide tartozik: a rázókehely, a keverõpohár, a különbözõ mércék, stb.
napron -
Az asztallap méretével megegyezõ méretû textília, amelynek feladata - az abroszra terítve - annak védelme.
office (olvasd: ofisz) -
  1. Szállodában az emeleti tálaló.
  2. A felszolgálók elõkészítõ helyisége, ahol a terítéshez szükséges eszközök elõkészítését végzik.
open bar pult -
Díszétkezéseknél felszolgált italok asztala.
oz -
Az uncia rövidítése.
pikoló -
  1. Sörbõl 2 dl-nyi mennyiség.
  2. Felszolgálótanuló.
  3. 2 dl-es, ún. negyedes pezsgõspalack
  4. Csomagolt mokkacukor.
pikoló kanál -
Mokkáskanál.
piramid -
Gúla alakú, fületlen boroskancsó.
placc -
  1. Szûkebb értelemben az étteremben egy felszolgálóhoz vagy brigádhoz tartozó asztalok összessége.
  2. Bõvebb értelemben az egész értékesítõ tér.
puttonyszám -
A tokaji aszú jellemzõ adata. Azt jelzi, hogy az aszú készítése során egy gönci hordó (136 liter) musthoz hány puttony (28-30 liter) aszúsodott szõlõt adtak.
rajnai palack -
0,7 literes, zöld színû, hosszúkás nyakú, minõségi fehér borok palackozására használt üvegfajta.
ravier (olvasd: ravié) -
A többféle hideg elõételbõl álló vegyes ízelítõ tálalására szolgáló, 6-8 egymáshoz illeszthetõ üvegtálkából álló tál.
revier (olvasd: rövié) -
Egyéni felszolgálási rendszer, amelynek lényege, hogy egy adott placcon egy felszolgáló végzi az összes felszolgálási mûveletet.
reservé (olvasd: rezervé) -
A foglalt asztalokra helyezett tábla felirata.
roomservice (olvasd: rumszervíz) -
Szobaszervíz. Szállodai szobában történõ felszolgálás.
rostfrei (olvasd: rosztfrej) -
A rozsdamentes eszközök jelölésére használt német kifejezés.
roti -
A húsétel, illetve általában a második fogás.
rozé -
A fehér és a vörös bor közötti átmenetet képviselõ borfajta.
rum -
A cukornád lepárlásával készített ital.
sauciére (olvasd: szoszier) -
Mártásos csésze, mártásos tál.
sec (olvasd: szek) -
A száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
shaker (olvasd: séker) -
Egyes kevert italok készítéséhez használt rázókehely.
short drinks (olvasd: sot drinksz) -
Az 1 dl-nél kisebb mennyiségû báritalok gyûjtõneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a koktélok, a crustak, a flipek, és a julepek.
siller -
Lásd rozé!
slussz -
Szakzsargon. Általában az étrendek, menük befejezõ fogása.
souper (olvasd: szupé) -
Színházi vacsora. Átalában este 10 óra után fogyasztott, könnyebb ételekbõl álló vacsora.
sörkorcsolya -
Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a sör. Ilyen lehet: a körözött, az ajókagyûrû, a különbözõ pogácsák, sóskifli, stb.
sörplató -
Söröstálca. Kerek, magasított peremmel ellátott tálca. A perem megakadályozza, hogy a sörlé a tálcáról lefolyjon.
spann -
Páros felszolgálási rendszer, amelynek lényege az, hogy egy adott placcon két felszolgáló megosztja egymás között a felszolgálási mûveleteket. Pl. az egyik csak ételeket szolgál fel, a másik pedig a italokat szolgálja fel és fizetteti a vendégeket.
stampedli -
3 cl-es pálinkáspohár.
standardt ital (olvasd: sztenderdt) -
Állandó összetételû, nemzetközileg elfogadott receptúrájú kevert ital. Ilyen például: a martini koktél.
stucni -
Stuca. 3 dl-es ûrtartalmú, ívelt, henger alakú söröspohár.
svájci vagy amerikai felszolgálási mód -
Tányérszervíz. Lényege, hogy a felszolgáló már közvetlenül tányéron viszi ki az ételeket a vendégeknek.
svédasztal -
Az utóbbi években - különösen szállodai reggeliztetésnél - elterjedt értékesítési forma. Lényege, hogy az ételeket egy különálló büféasztalon mutatják be a vendégeknek, és az asztalról a vendégek igényüknek megfelelõen választhatnak.
szervírozás -
Az ételek tálról tányérra történõ tálalása.
szervízasztal -
Tálalóasztal. Az étteremben elhelyezett, speciális kiképzésû asztal, amelynek feladata a felszolgáláshoz szükséges eszközök tárolása.
szervízeszköz -
Tálalóeszköz. A felszolgált ételek tálakból történõ kitálalásához használt eszközök. A leggyakrabban a nagykanálból és nagyvillából álló nagyszervízeszközt használják.
szett -
Egyes üzlettípusokban az abrosz helyett, személyenként leterített kisebb méretû alátét.
szimpla -
3 g kávéörleménybõl készített kisebb adag feketekávé.
szladkoje -
Az édes pezsgõ jelölésére használt orosz kifejezés.
szobaszervíz -
szoknya -
A büféasztalok oldalán kialakított, majdnem földig érõ, sima vagy ráncolt textíliadísz.
szuhoje -
A száraz pezsgõ jelölésére használt orosz kifejezés.
tányérszervíz -
temperálás -
Egyes italok (pl. a vörös bor) hõmérsékletének beállítása a felszolgálási hõmérsékletre.
Tequilla (olvasd: tekila) -
Az agavé gyökerébõl készített mexikói ital.
timbale (olvasd: tembál) -
A köretek és a magyaros fözelékek tálalására használt eszköz.
toast (olvasd: tószt) -
Pirított kenyérszelet.
tokaji palack -
0,5 literes, fehér színû, egyes tokaji borok (aszú, szamorodni) palackozására használt üvegfajta.
topf (olvasd: tof) -
Levesestál.
tószt -
  1. Pohárköszöntõ
  2. Lásd toast!
Törley pezsgõpohár
Ma már ritkábban használt, henger alakú szár nélküli pohárfajta.
très sec (olvasd: tre szek) -
A nagyon száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
tripla -
9 g kávéörleménybõl készített nagyobb adag feketekávé.
tumbler -
Szár nélküli pohárfajta. Sörök, üdítõk és ásványvizek felszolgálásához használják.
tyepkoje -
A nagyon száraz, fanyar pezsgõ jelölésére használt orosz kifejezés.
uncia -
 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?