Savtalanítás, miért fontos, mit együnk..........
2009.08.31. 14:00
(Dr.Immun)
A túlsavasodás kezelése
1. A savak semlegesítése remineralizációval lehetséges. Fontos a savas táplálékok csökkentése, bázikus anyagok fogyasztása, felszívódásuk segítése a bélben.
Helyesen alkalmazott böjt segítheti a regenerációs folyamatot, hiszen kíméli az emésztőszerveket, salaktalanítja és megtisztítja a beleket.
2. Lelki egészség, stabilizáció, stressz és negatív érzések megszüntetése. (Jóga, relaxáció, autogén tréning, hit gyakorlatok…)
3. A bél a vese, a tüdő és a bőr természetes kiválasztó folyamatainak reaktiválása és támogatása. Tanuljunk meg helyesen lélegezni, rágjuk meg alaposan az ételt, szaunázzunk.
4. Általános testi állóképesség erősítése. Sportoljunk, ha mást nem hát sétáljunk, hiszen: „A legjobb út, amely az egészséghez vezet, a gyalogút.”
Mit együnk?
Kollath professzor táplálkozáskutató alapelve: „Legyen táplálékunk olyan természetes, amilyen csak lehet.” A lehet szó arra utal, hogy nem minden való egyformán mindenkinek. A fanatizmus az étkezés területén is kerülendő!
Gyakran fogyasszuk:
- - minden bázikus élelmiszer
- - valamennyi gyümölcsfajta, a hazaiak előnyben
- - mindenféle saláta
- - mindenféle zöldség
- - gabonafélék, különösen a hajdina, kimagozva vagy őrölve (almával)
- - mindenféle gyógynövény, frissen vagy kíméletesen szárítva
- - hüvelyes termések
- - szűz étkezési olajok
- - tiszta ivóvíz.
Lehetőleg minden nap fogyasszuk:
- - gyümölcs, saláta, zöldség.
Lehetőleg ritkán fogyasszunk:
- - minden savképző élelmiszer
- - finomított cukor és édesség (csokoládé, bonbon stb.)
- - mesterséges édesítőszerek
- - konyhai só, ízfokozók
- - minden búzatermék (pl. kenyér, kalács, torta, tészta)
- - mesterséges zsiradékok (pl. margarin, állati zsírok)
- - tartós tej és tejtermékek (pl. kemény sajt, joghurt, aludttej stb.)
- - fagylalt, főtt gyümölcsök
- - kész és gyorsételek, panírozott, olajban sült, berántott ételek
- - valamennyi kóla és üdítőital.
Egyáltalán ne fogyasszuk:
- - konzervek
- - sertésből készült termékek
- - tartós tej.
Sav és bázisképző táplálákok
Magas bázistartalmúak:
- - zöldséglevek gyümölcslevek (nem a boltban kapható tartósított!) gyümölcsök (nem este!)
- - zöldséggyümölcsök (padlizsán, tök, cukkini)
- - leveles zöldségek/leveles saláták (mangold, spenót, az összes kápozstaféle)
- - gumós zöldségek (zeller, cékla, répa, torma)
- - burgonya
- - rókagomba
- - ízletes vargánya
- - paréj
- - uborka, rebarbara, hagyma.
Alacsony bázistartalmúak:
- - író
- - aludttej
- - tej
- - aszalt gyümölcsök
- - almalé
- - datolyalé
- - sárgarépalé
- - szója
- - búzacsíra
- - tönkölybúza.
Magas savtartalmúak:
- - kemény sajt
- - hús
- - kolbászfélék
- - hal
- - tojás
- - csokoládé
- - kakaó
- - fehérliszt és fehérlisztes készítmények
- - kávé
- - cukor és minden cukortartalmú termék
- - földimogyoró.
Alacsony savtartalmúak:
- - túró
- - élőflórás joghurt
- - mogyoró
- - teljes kiőrlésű kenyér (rozs, búza).
Egyéb élelmiszerek:
- - A fekete tea (sokáig áztatva) erősen bázikus.
- - A gabonakávé (fajtájától függően) semleges vagy enyhén bázikus.
- - A sör semleges vagy enyhén savas.
- - A száraz bor enyhén bázikus.
- - A magas százalékú alkohol mindig erősen savas.
(Felhasznált irodalom: Harald Hosch: Egészség savtalanítással)
|