Töltött fácán Széchenyi módra
2009.08.30. 22:47
Hozzávalók 6 személyre: 240 g libamáj, só, pástétomfűszer, 5 cl tokaji bor, 3 cl konyak, 2 fiatal fácán, só, majoránna, 180 g füstölt szalonna, 100 g szír, 240 g gomba, 300 g párolt rizs, 1 kg gesztenye, 60 g vaj, 2 dl tejszín, 10 g cukor, só, 2 db vérnarancs.
Előző napon a májból 20 g-os szeletkéket vágunk, sóval, pástétomfűszerrel meghintjük, leöntjük borral, konyakkal, és hűtőben pácoljuk. Másnap a fácánokat megtisztítjuk, ügyelve arra, hogy börük sértetlen maradjon. A májszeleteket a mellek és a combok bőre alá nyomkodjuk, a máj páclevét félretesszük. A szárnyasokat ezután besózzuk, majoránnával fűszerezzük, és mellüket magas szalonnából vágott szeletekkel burkoljuk, ezeket zsineggel rákötjük. A fácánokat ezután forró zsírban, majd mindig kevés vizet öntve alá, gyakran locsolgatva megsütjük, a végén gyengén sózott gombafejeket is sütve mellé. Közben rizst párolunk. A gesztenyét puhára főzzük, majd belét kikaparjuk és áttörjük. Vajjal és tejszínnel, kevés cukorral és sóval forralva simára keverjük, szükség esetén tejjel hígítjuk. A zsineg eltávolítása után rizs alapra helyezzük a feldarabolt fácánt, tetején a felszeletelt mellehúsával és szalonnával, körberakjuk gombával, a tál szélén hámozott, félkör alakú narancsszeletekkel. A pecsenyelét a máj páclevével összeforraljuk, és rászűrjük a sültre. A forró gesztenyepürét külön adjuk mellé.
|