Fogoly pezsgős krémmártásban
2009.08.30. 22:41
Hozzávalók 4 személyre: 4 fiatal fogoly, 150 g libamáj, 80 g vaj, 100 g apró gombafej, 4 szelet füstölt szalonna, 4 szelet kenyér, 1 dl tejszín, 1 dl, félszáraz pezsgő, 1-3 ek. konyak, só, bors.
A megtisztított foglyokat megmossuk, lecsepegtetjük, kívül-belül besózzuk, borsozzuk. A libamájat apró kockákra vágjuk; egy merőkanálban felforrósítjuk a konyakot, óvatosan megbillentve a kanalat, meggyújtjuk, a májra öntjük és egy órácskáig ebben érleljük, olykor óvatosan keverve, rázogatva. Ezután lecsepegtetjük és arányosan elosztva a madarak hasüregébe tesszük, betűzzük, a lábakat megkötözzük, a melleket betakarjuk szalonnával, és átkötjük. 50 g felforrósított vajon átforgatjuk a madarakat, melléjük dobjuk a megmosott gombafejeket, és lassú tűzön, fedő alatt, olykor megkeverve-rázogatva, az elfőtt levet kevés vízzel pótolva, puhára pároljuk. Egy diónyi vajat félreteszünk, a maradékon megpirítjuk a kenyérszeleteket, előmelegített tálra tesszük, mindegyikre egy adag, a pecsenyeléből szitakanállal kiemelt gombát terítünk, annak tetejére a foglyokat ültetjük, melegen tartjuk. A pecsenyeléhez hozzáöntjük a pezsgőt, felforraljuk, leszűrjük, erős tűzön kissé besűrítjük, a diónyi vajjal és a tejszínnel éppen csak összeforrósítjuk, bevonjuk vele a madarakat, és máris tálaljuk.
|