Muflonsült (nemcsak vadászoknak)
2009.08.30. 22:07
Hozzávalók: Sülthöz: 1,5 kg kicsontozott muflon comb, 1 fej vöröshagyma, fél liter csontleves (lehet kockából is), 2 db piros húsú étkezési paprika, 3 szál rozmaring ág, 3 dl száraz fehérbor, só, 3 ek mangalicazsír, 1 tk Kalocsai rózsapaprika, 2 kk Kalocsai fokhagymakrém, 1 ek Kalocsai édesnemes pirospaprika, édeskömény.
Páchoz: 25 dkg vegyes zöldség, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10-15 db egész bors, 2 db babérlevél, ízlésünknek megfelelő és a vadhoz illő egyéb fűszer (a muflonhoz a csombor, kakukkfű, koriander és a kömény illik)
Pác készítése: A hozzávalókat megtisztítjuk, a vegyes zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, majd a fokhagymagerezdekkel és a fűszerekkel egy nagy lábasba helyezzük.
2 liter vízzel felöntjük, lassú tűzön felforraljuk, forrás után még fél óráig főzzük.
Kihűtjük és a megfelelő nagyságú, zománcozott edénybe helyezett húsra szűrjük, vigyázva arra, hogy a páclé a húst mindenütt ellepje.
A muflon életkorától függően, 1-2 napig hűvös helyen érleljük.
A húst minden nap gondosan forgassuk meg!
Sült készítése:
Először a mufloncombot a pácból kivesszük, lecsepegtetjük, szárazra töröljük.
A hagymát apróra, a piros húsú paprikákat kockára vágjuk. A combot spárgával szép formásra kötözzük. Nagy lábasban a mangalicazsírt felforrósítjuk, a felaprított hagymát fonnyasztjuk kb. 4 percig, és a fokhagymakrémet elkeverjük benne. Beletesszük a kötözött muflonhúst és kevés víz hozzáadásával minden oldalán megpirítjuk. A lábast a tűzről levesszük.
A húst mély tűzálló tálba (jénaiba) áthelyezzük, majd hozzáadjuk a piros húsú paprikát és megszórjuk az édesnemes-, és a rózsapaprikával. 5 percig pirítjuk. A csontlevest a fehérborral összekeverjük és lassú tűzön felforraljuk. Forrás után még kb. 10 percig főzzük, fűszerezzük a rozmaringágakkal, sóval, édesköménnyel. Majd az így elkészült fűszeres lével felöntjük a combot. Előmelegített sütőben (180 fokon), a hőálló edényt lefedve, puhára sütjük a hús (kb. 40-50 perc alatt). A kész húst az edényből kivesszük, a spárgát eltávolítjuk, majd szeleteljük.
A mártást vízzel elkevert kukoricaliszttel besűrítjük. A fűszeres muflonsültet a mártással tálaljuk.
|