Erdei és vad ételek : Vörösborban párolt szarvas comb fekete szedres mártásban, házi burgonya fánkkal |
Vörösborban párolt szarvas comb fekete szedres mártásban, házi burgonya fánkkal
2009.08.30. 21:43
Hozzávalók 4 személyre: Szarvas comb 800g, Vörösbor 4dl, Szeder 200g, Áfonya mirelit 100g; Pácoláshoz: Sárgarépa 100g, Gyökér 50g, Zeller 50g, Vöröshagyma 50g, Babérlevél 5g, Só, Egész bors 10 g, Boróka bogyó 20g, Friss rozmaring.
Pácoláshoz szükséges anyagokat vizben felforraljuk majd lehűtjük, beletesszük a szarvas combot, hogy ellepje a páclé, és legalább 24 óráig hűtoszekrényben érleljük.
Töltött alma: Alma (savanykás,pl: jonatán) 4db, Mirelit gesztenye 100 g, Méz 30g.
Húst 24 órát pácoltuk ,lecsepegtetjük, elősütjük minden oldalát, hogy kéreg keletkezzen és ne engedje ki a húsnedveket. Ebben a zsiradékban cukrot karamelizálunk és felengedjük a páclével a benne levő zöltségekkel együtt,és puhára pároljuk. Kivesszük a szaftból, felszeleteljük. A mártást keményitővel besüritjük, átszürjük, izesitjük szederrel, áfonyával, narancshéjjal. Feketeszedret vörösborban átforrosítjuk.A megtisztított almának kiszúrjuk a magházát, megtöltjük mézzel izesitett gesztenye masszával, és burgonyafánkkal tálaljuk.
Burgonyafánk: Burgonya 400g, Liszt 100g, Élesztő 10g, Cukor 10 g, Tej 2dl, Tojás sárgája 1db, Só, Bors, Petrezselyem zöd.
Megfőtt és áttőrt burgonyát összekeverjük a liszttel és a cukros tejben felfutatott élesztővel, tojássárgájával, só, bors , petrezselyemzölddel. Jól összedolgozzuk. Megkelesztjük, és kanállal forro olajba szaggatjuk, pirosra sütjük.
Ezt a fánkot akár deszertnek is készithetjük petrezselyem és bors nélkül édesebben, több cukorral áfonyalekvárral tálalva.
|