A 6 legjobb rákmegelőző élelmiszer
2009.08.29. 16:26
A rákmegelőzés kulcsa az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, de ezek az élelmiszerek a leghatékonyabbak.
1. Élénk színű zöldségek, gyümölcsök
A sárgarépa, a sütőtök, a paradicsom, a cékla, és valamennyi élénk színű zöldség, gyümölcs A-vitamint és likopént tartalmaz, ami képes megakadályozni egyes rákfajták növekedését.
2. Spenót
Tele van A-vitaminnal, folsavval, luteinnel. Ezek a hatóanyagok segítenek a bélrák és a petefészekrák elkerülésében.
3. Kurkuma
Ez a csípős, átható illatú, sárga fűszer a ma ismert leghatásosabb gyulladásgátló, erősíti a kemoterápia hatását, csökkenti a daganatok növekedését. Önállóan is kapható, de benne van minden curry fűszerkeverékben is.
4. Piros bogyós gyümölcsök
Az áfonya, a málna, az eper, a szeder, a piros színű szőlő olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek kémiai reakcióba lépnek a daganatos sejtekkel, és helyreállítják a sejtfalban keletkezett károkat.
5. Káposztafélék
A brokkoli, a karfiol, a fejes- és vöröskáposzta, a kelbimbó, a kínai kel és a karalábé szulforant tartalmaznak, ami hatásosan fékezi meg a rákos sejteket: megakadályozza, hogy a rákot megelőző állapotban lévő sejtek rosszindulatú daganattá fejlődjenek.
6. Omega-3 zsírsavak
Bizonyított, hogy aki legalább kétszer hetente eszik halat, bizonyos ráktípusokban ritkábban betegszik meg. A tonhal és a lazac a leggazdagabb tárháza e zsírsavaknak.
Mintaétrend 3 napra
1. nap
8:00: teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, kevés vajjal és citromlével.
10:00: vaníliás szójatej.
12:00: zöldséges omlett (póréhagyma, sárgarépa, paradicsom, cukkini) teljes kiőrlésű kenyérrel
16:00: zsírszegény joghurt
18:00: tonhal paradicsommal, teljes kiőrlésű kenyérrel
2. nap
8:00: lenmagos, búzacsírás müzli
10:00: epres tejturmix.
12:00: paradicsomos-hagymás csirke kurkumás rizzsel
16:00: kefir
18:00: mozzarella paradicsommal és olívaolajjal
3. nap
8:00: teljes kiőrlésű zabpehely és narancslé
10:00: zsírszegény epres joghurt
12:00: lazac- vagy fogasfilé párolt brokkolival és paradicsommal. Hozzá sült tofu
16:00: banán
18:00: bazsalikomos paradicsom-krémleves
Rákmegelőző turmix
A kalciumban gazdag ételek segítenek épen tartani a csontokat, és megelőzik a csontrák kialakulását. Egy ilyen banánturmix a napi kalciumszükséglet 3 százalékát fedezi.
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes banán
4 dl zsírszegény tej
2 csepp vaníliaaroma
A meghámozott, feldarabolt banánt a tejjel és a vaníliaaromával összeturmixoljuk. Azonnal fogyasztjuk.
(1 adag: 209 kalória, 2 g zsír)
/Kiskegyed újság/
|