Tyúkhúsleves
2009.08.27. 09:59
Hozzávalók: 2500 g tisztított tyúk, 150 g sárgarépa, 120 g gyökér, 80 g zellergumó, 5 g egészbors, 50 g vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, 100 g kelkáposzta, 50 g gomba, 100 g kelvirág, 10 g só, 120 g só, 120 g cérnametélt, 1 cs, petrezselyemzöld.
A zöldségeket gondosan megtisztítjuk, megmossuk. A vöröshagymát jól megmossuk, a fokhagymát megtisztítjuk. A tisztított, bontott tyúk zsírzóját kivágjuk, gégéjét kihúzzuk, majd alaposan megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk, lassan fölforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész borsot. A levest lassan, egyenletesen főzzük. Közben kifőzzük sós vízben a cérnametéltet, és a petrezselyemzöldét finomra vágjuk. Mialatt a leves fő, keveset lemerünk belőle, és puhára főzzük benne a felszeletelt gombát és a kelvirágot. A kész levesből kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk - a tyúkot negyedekre, a zöldségeket kis hasábokra. Ez alatt a levest pihentetjük, később merőkanállal kimerjük, szitán átszűrjük. Szükség szerint sóval utánízesítjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket, a külön kifőzött gombát, a kelvirágot, a finommetéltet. Rámerjük a forró levest és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Forró petrezselymes burgonyát, paradicsom- vagy borsmentamártást és ecetes tormát is adhatunk hozzá. A leves fűszerezéséhez használhatunk reszelt szerecsendiót, reszelt gyömbérgyökeret, sáfrányos szeklicét is. A levesbetét is lehet többféle: májgombóc, daragaluska, tüdőtáska, csigatészta, eperlevél. A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, libaleves, kacsaleves, pulykaleves.
|